Έντυπη Έκδοση

2 σενάρια για το τι μας περιμένει

Δύο εκδοχές για τους στόχους του 2012 θα καταγράφονται στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το νέο οικονομικό επιτελείο.

Η πρώτη είναι η γνωστή, που ξεκινώντας από έλλειμμα στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό του προσχεδίου) καταλήγει σε έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ (14,9 δισ. ευρώ) του χρόνου. Η δεύτερη περιλαμβάνει και τα «οφέλη» του PSI. Είναι περί τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως (όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός) του 2012. Δηλαδή, θα οδηγούσαν σε έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο υπάρχουν και κόστη για την κάλυψη ταμείων, τραπεζών, άλλων κατόχων ομολόγων, καθώς και το αντίτιμο συμμετοχής που δεν έχει καθοριστεί. Ετσι το κέρδος περιορίζεται σε 3-3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το πολύ περί το 1,5% του ΑΕΠ.

Το δεύτερο αυτό σενάριο θα «κλειδώσει» παρουσία της τρόικας την άλλη εβδομάδα. Θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως το διαπραγματευτικό όπλο για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων που θα καλύψουν την «τρύπα» αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που προέκυψε για το 2011 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2013-2015, που κοστολογείται ήδη σε 8,2 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων (3% του ΑΕΠ). Οσο για το 2015 που επίσης θα περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, τα μέτρα που θα δημιουργήσουν πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υπολογιστούν από το μηδέν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Οικονομικά παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου