Έντυπη Έκδοση

Εικαστικά

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΝΤΙΝΟ ΒΑΛΣ

«ΤΑΞΙΔΙ στον ισπανικό μαγικό ρεαλισμό», μέσα από 40 έργα ζωγραφικής του Ντίνο Βαλς, προτείνει το Μουσείο Φρυσίρα. Πρωταρχικό γνώρισμα της ζωγραφικής του ισπανού καλλιτέχνη είναι ο τρόπος με τον οποίο χειραγωγεί την έννοια του χρόνου, είτε πρόκειται για τον ιστορικό χρόνο είτε για τον φανταστικό. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει το θεατή είναι ο εξαιρετικός ρεαλισμός του. Παραδόξως, πρόκειται για ζωγραφική κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου στο στούντιο, εννοιολογική. Ο Dino Valls ενδιάφερεται να απεικονίσει την εσωτερική ψυχική κατάσταση των προσώπων του, αλλά, για να το κατορθώσει, δεν διστάζει να κάνει χρήση μιας ανατομικής αναπαράστασης του ανθρώπινου σώματος ανατρέχοντας στην παράδοση της φλαμανδικής ζωγραφικής στην οποία βάζει την προσωπική του σφραγίδα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 του μήνα, στο κτίριο της οδού Μονής Αστερίου 3, στην Πλάκα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΕΔΩ ΚΙ ΕΚΕΙ

ΠΑΡ' ΟΛΗ την κρίση, οι δημοπρασίες καλά κρατούν. Προσαρμόστηκε, όπως σημειώνει, στα νέα δεδομένα της αγοράς και προσφέρει έργα τέχνης σε προσιτές τιμές ο οίκος δημοπρασιών «Π. Βέργος». Το Σάββατο όσοι πιστοί της τέχνης μπορείτε να «χτυπήσετε» στη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στο Helexpo Palace 172 έργα με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 1.000 ευρώ (έργο της Νίκης Καραγάτση) μέχρι 50.000 ευρώ (έργο του Παύλου). Ειδικότερα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα των Ακριθάκη, Βασιλείου, Γαΐτη, Ζούνη, Κεσσανλή, Μπότσογλου, Μυταρά, Μπουζιάνη, Πράσινου, Σάμιου, Σπυρόπουλου, Στέρη, Στεφάνου, Τέτση, Τσαρούχη, Τσίγκου κ.ά. Εν τω μεταξύ, οι πίνακες θα εκτίθενται από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή στον ίδιο χώρο (10 το πρωί με 10 το βράδυ).

* Αρκετά πιο μακριά, στο... Λονδίνο, οι Sotheby's οργανώνουν στις 22 Νοεμβρίου το καθιερωμένο φθινοπωρινό Greek Sale, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «Πανσέληνο Λ» του δασκάλου του μοντερνισμού Γιάννη Μόραλη, ένα αισθησιακό γυμνό του Θεόδωρου Ράλλη, μια λυρική τοπιογραφία του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.ά. Φέτος, πρώτη φορά η ελληνική τέχνη «αναβαθμίζεται» και εντάσσεται στη δημοπρασία «European Paintings».

ΠΕΙΡΑΜΑ CERN ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ

ΠΟΙΕΣ συνθήκες επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη που γέννησε το σύμπαν; Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που ξεναγεί μικρούς και μεγάλους στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας (CERN) φιλοξενείται στην Ελληνογερμανική Αγωγή, στην Παλλήνη, μέχρι τις 27 του μήνα.

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που περιλαμβάνει ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα, καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις οι οποίες συμβαίνουν σε αυτόν. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για τα τέσσερα βασικά πειράματα στον LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. Πληροφορίες: cern.ea.gr

ΔΕΙΤΕ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ έργα, φωτογραφίες, ακουαρέλες και μια βίντεο εγκατάσταση αποτελούν την ενότητα

«Η Κιβωτός του νου» του Χρήστου Κεχαγιόγλου, που αναπτύσσεται μέσα στους χώρους της ιστορικής οικίας Κατακουζηνού (λεωφ. Αμαλίας 4) και προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι της μνήμης, στην εποχή του '30.

* Το Black Duck γιορτάζει τα τρίτα του γενέθλια με έκθεση σκηνικών και κοστουμιών του Γιάννη Μόραλη από τις «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», που είχε ανεβάσει το Ελληνικό Χορόδραμα, σε χορογραφία Ραλλούς Μάνου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (Χρ. Λαδά 9α, μέχρι 20/11).

* Υλη, φως, πνεύμα ζυμώνονται στην παλέτα του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην γκαλερί «Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9).

* Το κοινωνικό τοπίο στις ΗΠΑ σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και αποξένωσης ερευνά η έκθεση «Χωρο-γραφία: Αναζητώντας το νέο αμερικάνικο τοπίο», με φωτογραφίες των Στέρνμπαχ, Λάρσον και Σίντελμβαν κ.ά. Μέχρι τις 25 του μήνα, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22).

* Εννέα νέες δημιουργοί από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Λίβανο, τη Γερμανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν κοσμήματα στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη), χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά: χαρτί, ρητίνη, μετάξι, σιλικόνη.

ΕΝ ΒΡΑΣΜΩ...

ΒΗΜΑ στους νέους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση έκφρασης, δημιουργίας και πειραματισμού με νέα υλικά και ιδέες δίνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, που εγκαινιάζει την Τρίτη, σε συνεργασία με την γκαλερί «Kourd» (Φαναριωτών & Κασσιανής 2, Λυκαβηττός) την έκθεση «Νέοι Καλλιτέχνες σε... κρίση». Συμμετέχουν οι Ολγα Αλεξοπούλου, Νικόλαος Κόνιαρης, Μαρία Μίχου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Φωτεινή Πούλια, Θωμάς Τουρναβίτης, Μαρία Χρυσού κ.ά.

* Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης; Είκοσι τρεις καλλιτέχνες απαντούν με την έκθεση «Μικροί Κήποι Ευτυχίας», στην γκαλερί TAF/The Art Foundation, (Νορμανού 5, Μοναστηράκι). Συμμετέχουν οι Στήβεν Αντωνάκος, Κωστής Βελώνης, Βαγγέλης Γκόκας, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βάλλυ Νομίδου, Ζάφος Ξαγοράρης, Ξενής Σαχίνης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Αλέξανδρος Ψυχούλης κ.ά.

* Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας απασχολεί πάλι τον Βαγγέλη Βλάχο. Με την εκθεσή του «Νο event for Monday, Feb. 15, 1999», που μόλις εγκαινιάστηκε στη The Breeder (Ιάσονος 45), ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στον αντίκτυπό της στο εσωτερικό της χώρας μας. Με ένα άλλο εικαστικό σύνολο εστιάζει στις κυρίαρχες αναπαραστάσεις της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980, μέσα από οπτικό υλικό της περιόδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Δώστε χαβιάρι στο λαό
Η εκδίκηση της Τζέσικα
Μουσική
Μαγική βραδιά με δυο κιθάρες
Συνέντευξη:Ντέϊβιντ Κρόνενμπεργκ
«Στο δράμα καταλαβαίνεις τους ανθρώπους»
Θέατρο
Μας τέλειωσαν τα δραματικά έργα;
Οταν το όνειρο σβήνει
Λογοτεχνία
Στροφή στα Βαλκάνια
Εικαστικά
Η Αλίκη στη χώρα των χρωμάτων