Έντυπη Έκδοση

ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες

Μπορεί να καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση, αλλά από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ορκωμοσία της άρχισε ο πήχης να χαμηλώνει.

Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν οι εσωτερικές ισορροπίες και η συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.

Αν κάτι αναμένεται να δοκιμαστεί στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης είναι οι σχέσεις του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του παραμένοντος αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να συνεργαστεί στενά με έναν κατ' εξοχήν πολιτικό, ο οποίος παραμένει βασικός διεκδικητής για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διεργασίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης περιελάμβαναν έναν αθέατο πόλεμο στο παρασκήνιο για τη μάχη της σφραγίδας στο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κρας-τεστ θα είναι ο προϋπολογισμός.

Οταν οριστικοποιήθηκε ότι ο Λ. Παπαδήμος θα αναλάμβανε πρωθυπουργός, ξεκίνησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα κόμματα. Το απόγευμα της Πέμπτης ο Ν. Αθανασάκης από το ΠΑΣΟΚ, οι Δ. Σταμάτης και Α. Λυκουρέντζος από τη Ν.Δ., ο Γ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ άρχισαν το παζάρι.

Ο Γ. Παπανδρέου ήθελε μετ' επιτάσεως την παραμονή των Στ. Λαμπρινίδη και Π. Γερουλάνου. Ο τελευταίος μπορεί να έμεινε στην κυβέρνηση, ωστόσο εμφανίστηκε απογοητευμένος κατά την ορκωμοσία στο προεδρικό. «Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης είναι αβέβαιο» είπε σε δημοσιογράφους, ενώ ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Αν και διατηρήθηκε στα καθήκοντά του ο Α. Λοβέρδος, ο ίδιος ήταν δυσαρεστημένος γιατί απεχώρησε ο Χρ. Αηδόνης. Αλλος υπουργός της κυβέρνησης μιλούσε σε πηγαδάκι στη Βουλή για το σκωπτικό μήνυμα, που δέχθηκε από ψηφοφόρο του: «Αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;». Εκ των υστέρων, από την Ιπποκράτους λένε ότι η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει τη σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε μάχη για όλους.

Πιο ξεκάθαρο ήταν το τοπίο στη Ν.Δ., που από την αρχή έκαναν σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουν με κοινοβουλευτικά στελέχη. Εξ ου και ο Δ. Αβραμόπουλος παραιτήθηκε για να αναλάβει υπουργός Αμυνας με αναπληρωτή τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος σταδιακά βλέπει τις μετοχές του να πέφτουν: Ξεκίνησε ως δεξί χέρι του Γ. Παπανδρέου και υπουργός Εσωτερικών, αναβαθμίστηκε ως επικεφαλής του συντονιστικού για την επικοινωνιακή πολιτική μετακινήθηκε στο Υποδομών για να καταλήξει αναπληρωτής στο Πεντάγωνο. Εκεί, όπου πλέον συνωστίζονται και ο παραμένων υφυπουργός Κ. Σπηλιώπουλος (ανέλαβε κατά τον καλοκαιρινό ανασχηματισμό με προτροπή Βενιζέλου), αλλά και ο Γ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ.

Επιλογή της Ν.Δ. ήταν να μετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, πλην όμως να μην εμπλακούν άμεσα σε κατ' εξοχήν «μνημονιακά» υπουργεία. Ο Στ. Δήμας πήγε στο ΥΠΕΞ, ο Κ. Αρβανιτόπουλος αναπληρωτής στο Παιδείας, ο Γ. Μουρμούρας στο υφυπουργείο Οικονομικών, ο Δ. Βαρτζόπουλος υφυπουργός Υγείας και ο Π. Αλιβιζάτος στο Τουρισμού.

Εθεσε η Ν.Δ. βέτο να μην συμμετέχει η Ντόρα Μπακογιάννη στη μεταβατική κυβέρνηση; Από τη Συγγρού δεν το επιβεβαιώνουν, ωστόσο πληροφορίες από τη Δημοκρατική Συμμαχία έλεγαν ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε ο Γ. Παπανδρέου με την Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλέστηκε ότι υπήρχαν κάποια κωλύματα για τη συμμετοχή του κόμματός της στην κυβέρνηση. Πάντως, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Το ΛΑΟΣ επεδίωκε από την πρώτη στιγμή να καταλάβει θέση υπουργού, κάτι που έγινε με τον Μ. Βορίδη στο υπουργείο Υποδομών. Ταυτόχρονα, από το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν να βρεθούν στελέχη του Γ. Καρατζαφέρη σε θέσεις υψηλής πολιτικής φόρτισης (π.χ. υπ. Προστασίας του Πολίτη). Το αντάλλαγμα ήταν να τοποθετηθούν σε τομείς που στοχεύουν εκλογικά. Ετσι ο Αδ. Γεωργιάδης χρίστηκε αρμόδιος υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Α. Ροντούλης στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ αναπληρωτής στο Αμυνας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
ΛΑΟΣ
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
Για το ίδιο θέμα
Λίστες προτεραιοτήτων ανά υπουργείο έστειλε στα μέλη της κυβέρνησης ο Βενιζέλος
ΣΥΝ: Η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση με ακροδεξιούς θα ολοκληρώσει την αντιδραστική επίθεση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις