Έντυπη Έκδοση

ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών

Η θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λήγει και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το καταστατικό, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου πιστεύουν πως δεν θα παραιτηθεί, γιατί θα κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου πιστεύουν πως δεν θα παραιτηθεί, γιατί θα κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο. Βεβαίως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απ' όλες τις πτέρυγές του, υποστηρίζουν ότι το καταστατικό δεν είναι ένα τυπικό κείμενο αρχών. Επιδέχεται ερμηνείες και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της στιγμής. Και μια τέτοια στιγμή, που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια αυτής της μαζικής διαδικασίας, είναι η σημερινή.

Αλλωστε το καταστατικό ποτέ δεν ήταν κάτι σαν ευαγγέλιο, ούτε βεβαίως και οι δημοκρατικές διαδικασίες, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική των ηγεσιών. Μιλάμε για ένα κόμμα που οργάνωσε το πρώτο συνέδριο του το 1984, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ενώ ο ιστορικός αρχηγός του, Α. Παπανδρέου, δεν έμπαινε καν στη βάσανο των ψηφοφοριών. Εκλεγόταν διά βοής.

Οπως λέει ο καθηγητής Μ. Σπουρδαλάκης, «δεν υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα κομμάτων που θέλουν να λέγονται σοσιαλιστικά και που, ενώ λειτουργούν στα πλαίσια φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας, για πάνω από εννέα χρόνια έμειναν χωρίς συνέδριο» («ΠΑΣΟΚ: Δομή, εσωκομματικές κρίσεις και συγκέντρωση εξουσίας», Εξάντας).

Το άρθρο 41 του καταστατικού ορίζει ότι «ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και τους φίλους του κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου». Με προσθήκη που έγινε αργότερα σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται και πέραν της τετραετίας εφόσον είναι και πρωθυπουργός της χώρας. Σήμερα δεν συντρέχει αυτός ο λόγος, αφού ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι πρωθυπουργός.

Το γεγονός όμως ότι η θητεία του στη θέση του πρωθυπουργού δεν έληξε ομαλά, αλλά με παραίτηση, μπορεί να γίνει το πρόσχημα για τη μη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου. Λένε δηλαδή, όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν λάθος να πάει το ΠΑΣΟΚ τώρα σε εκλογή προέδρου, ότι «ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της πρωθυπουργίας. Αυτός διεκόπη, λόγω των έκτακτων συνθηκών». Πρόκειται ασφαλώς για σόφισμα, ωστόσο ορισμένοι το πλασάρουν.

Το άλλο επιχείρημα είναι -σοβαρό αυτή τη φορά και με πολιτικές διαστάσεις- ότι θα ήταν καταστροφική επιλογή η άμεση εκλογή προέδρου σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, με το φάντασμα της χρεοκοπίας να πλανάται απειλητικό πάνω από τη χώρα. Θυμούνται πόσο τραυματική ήταν η εμπειρία του 2007, όταν το κόμμα διχάστηκε, έφτασε στο παρά πέντε της διάσπασης και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές: «Σήμερα, λένε, δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο γιατί θα έχουμε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και υπάρχει κίνδυνος να υποστούμε πανωλεθρία που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την παράταξη. Οι αντίπαλοί μας θα δίνουν τη μάχη για την εξουσία και εμείς την ίδια ώρα θα τρώμε τις σάρκες μας» είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίο στέλεχος που δεν ανήκει στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και τα στελέχη που έχουν ηγετικές φιλοδοξίες. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έλεγαν στην «Κ.Ε» ότι «για τον αντιπρόεδρο αυτή τη στιγμή προέχουν τρία πράγματα: να σωθεί η χώρα, να διατηρηθεί ενωμένη η παράταξη και να προστατευθεί η αξιοπρέπειά μας».

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα είναι ότι ο κ. Βενιζέλος δεν προτίθεται να θέσει θέμα ηγεσίας. Και ο η ομάδα των τεσσάρων (Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος) κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουν πάντως καταλήξει ότι, όποτε τεθεί θέμα σε συνθήκες ομαλότητας, θα διεκδικήσουν τον πρώτο ρόλο.

Στο ερώτημα «ποιος θα έχει το προβάδισμα» δεν έχουν προς το παρόν απάντηση. Κρατάμε όμως τη δήλωση στην «Κ.Ε» στελέχους της ομάδας ότι «μπορεί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα των τεσσάρων της περιόδου 1995-96, δίνοντας το χρίσμα σε κάποιον. Μπορεί να υπάρχει δίδυμο με καθορισμένες αρμοδιότητες για το κάθε μέλος του».

Η συζήτηση παραμένει στο φιλολογικό επίπεδο, όσο δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του ο Γ. Παπανδρέου. Πρόσωπο που διατηρεί στενές συναισθηματικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε στην «Κ.Ε.» ότι «ο Παπανδρέου είναι σίγουρα πικραμένος με όσα έχουν συμβεί. Το πείσμα του όμως είναι μεγάλο και οι αντοχές του τεράστιες. Ακόμη δεν έχει αποφασίσει. Οφείλει να το κάνει γρήγορα, γιατί ο χρόνος πιέζει». Αλλοι συνεργάτες του πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραιτηθεί γιατί θα κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο. Αναφέρουν ότι αυτός θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτός θα οδηγήσει το κόμμα στις πρόωρες εκλογές.

Ενδεχομένως αυτή να είναι η επιθυμία τους, γιατί την ίδια ώρα άλλοι παράγοντες του παπανδρεϊκού συστήματος τονίζουν ότι «αν πάμε με τον Γιώργο αρχηγό στις εκλογές, θα χάσουμε στα σίγουρα. Δεν υπάρχει χρόνος για ν' αλλάξουμε το κλίμα στην κοινωνία». Εξαιτίας αυτού του φόβου εξετάζονται διάφορα σενάρια. Το πιο διαδεδομένο είναι, να κατεβεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με το εξής σχήμα: Παπανδρέου αρχηγός του κόμματος, Βενιζέλος υποψήφιος πρωθυπουργός. Η υλοποίησή του προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δύο ανδρών. Κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο.

Το άλλο σενάριο που έχει αρκετούς οπαδούς προβλέπει αλλαγή ηγεσίας, αλλά όχι με πανελλαδική ψηφοφορία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συγκληθεί συνέδριο και να τροποποιήσει το καταστατικό. «Τέρμα η εκλογή αρχηγού του κόμματος από τους καφενέδες» λέει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ζητά αλλαγές παντού, και στα πρόσωπα και τις πολιτικές, ενώ ο βουλευτής Δ. Λυτζέρης με δηλώσεις του στον «Αθήνα 9.84» έθεσε θέμα ηγεσίας εδώ και τώρα.

Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί που επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε μια μαζική διαδικασία εκλογής. Ισως να λειτουργήσει λυτρωτικά στο εσωτερικό του κόμματος και να συσπειρώσει τον ταλαιπωρημένο κόσμο μας. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι όλα θα γίνουν γρήγορα και ότι θα έχουμε μαζική προσέλευση στις κομματικές κάλπες. Ουδείς περιμένει 1.000.000, όπως το 2007, αλλά αν ανταποκριθούν 300.000 πολίτες θα είναι ένα σημαντικό όφελος για την παράταξη και θα μας δώσει αέρα για τις εθνικές εκλογές».

Πάντως για να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου με το ισχύον καταστατικό, πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και να αποφασίσει για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων προέδρων. Υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αρκεί να προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών του κινήματος ή από το 10% του συνόλου των μελών του κόμματος. Κάθε μέλος προτείνει μόνο έναν υποψήφιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις