Έντυπη Έκδοση

Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, την οποία αποκαλούν «κυβέρνηση προκάτ», αφού ο πρόεδρός της στερείται λαϊκής εντολής.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι τέσσερις μέρες που διήρκεσε η συνταγματική εκτροπή κατέδειξαν δύο κυρίως σημεία: Το πρώτο, ότι οι αντοχές του συστήματος είναι πλέον πεπερασμένες, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα σχηματιστεί θα είναι εύθραυστη όσο και εκείνη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και σε προφανή διάσταση από την κοινωνία. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία είναι έννοια πολιτική και όχι αριθμητική και η νέα κυβέρνηση θα τη χάσει κάτω από την ένταση των κοινωνικών αγώνων.

Και, το δεύτερο, ότι την ευφορία των πρώτων ημερών θα τη διαδεχθεί η στυγνή πραγματικότητα της εφεδρείας, των απολύσεων, των περικοπών και της μόνιμης επιτροπείας. Αρα η δυσαρμονία με την κοινωνία θα ογκώνεται και η θέση του φιλομνημονιακού κυβερνητικού μπλοκ θα δυσκολεύει κάθε μέρα, φέρνοντας στην επιφάνεια ενδοκυβερνητικές έριδες.

«Το πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου δεν φτάνει για να καλύψει τις αδυναμίες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης και με αφετηρία αυτή την εκτίμηση διαμορφώνονται δύο απόψεις, που η μία συμπληρώνει την άλλη. Η πρώτη ότι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβέρνηση έκανε «ζημιά» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. Στο πρώτο γιατί ανοίγει με τους χειρότερους δυνατούς όρους το παιχνίδι της διαδοχής σε ένα κόμμα που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα και στη Ν.Δ. γιατί θα φορτωθεί μερίδιο πολιτικής ευθύνης που μέχρι χθες δεν της αναλογούσε λόγω της αντιμνημονιακής της θέσης. Η διάρρηξη των σχέσεων και των δύο κομμάτων εξουσίας με τη λαϊκή τους βάση θα είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο της πολιτικής σκηνής.

Και η δεύτερη ότι πλέον διαμορφώνεται ένας «νέος συνασπισμός εξουσίας απέναντι στην τριμερή του μνημονίου», ο οποίος πλέον εκτείνεται από τα όρια της λαϊκής δεξιάς και φτάνει μέχρι τον χώρο της αντισυστημικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων και καθώς ο Α. Τσίπρας εντός του Κοινοβουλίου απέναντί του θα έχει και εκπροσώπους τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΛΑΟΣ του ανοίγει πεδίο «τριμέτωπου» αγώνα. Στο κοινωνικό επείπεδο θα επιδιωχθεί η διεύρυνση των επαφών. Ηδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τον Γ. Δημαρά, τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή, Α. Κοτσακά, Γ. Ραυτόπουλο, όπως και με τους Ν. Κοτζιά, Ν. Μαριά και Α. Μητρόπουλο. Η από κοινού κατάθεση ερωτήσεων του Α. Τσίπρα με τη Σοφία Σακοράφα και η παρουσία της στο Αιγάλεω μαζί με τον Γ. Μηλιό δείχνουν το «προχωρημένο» των συζητήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις