Έντυπη Έκδοση

ΚΚΕ

Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά

«Θα ζήσουμε τη χειρότερη κυβέρνηση εποπτείας που έχει περάσει ποτέ από τη χώρα». Στη φράση αυτή στελέχους του ΚΚΕ συμπυκνώνεται η άποψη του κόμματος για το πείραμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία χαρακτηρίζουν κυβέρνηση με «ευρωπαϊκή λεοντή και αμερικανική καρδιά».

Οι εκτιμήσεις στον Περισσό, που ερμηνεύουν τις πρώτες δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι «η διάρκεια αυτής της κυβέρνησης δεν θα έχει καταληκτικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2012». Και συμπληρώνουν ότι ο χρόνος διενέργειας των εκλογών θα οριστικοποιηθεί από την Ε.Ε., αφού θα έχει συνυπολογιστεί και η κατάσταση η οποία θα επικρατεί κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο αλλά και το εάν και πότε θα αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μάλιστα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου θα έχει να αντιμετωπίσει μια σοβαρότατη ευρωπαϊκή κρίση, η οποία θα συνοδεύεται και από την ελληνική, που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό το μείγμα ισχυρίζονται ότι θα δυσκολέψει εξαιρετικά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού ο βασικός μοχλός πίεσης, ο λαός, δύσκολα θα επιστρέψει σε κατάσταση κοινωνικής ηρεμίας.

Η μετωπική σύγκρουση του ΚΚΕ με την κυβέρνηση θα ενταθεί «αφού αυτό απαιτεί το συμφέρον των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Μάλιστα αρκετοί εκτιμούν ότι η «τρισυπόστατη» κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και εσωτερικές δυσκολίες, αφού τα στελέχη της πρέπει να ισορροπούν ανάμεσα σε στήριξη κυβερνητικών επιλογών, τις προσωπικές στρατηγικές τους, αλλά και το κομματικό καθήκον, αφού όλοι και όλα θα λειτουργούν με φόντο τις εκλογές. Βέβαια κρατούν επιφυλάξεις για το εάν το «πείραμα Παπαδήμου» σημάνει το τέλος του δικομματισμού. «Το έχουμε ξαναδεί το έργο που τελειώνει με την επιστροφή του» λένε στελέχη του κόμματος, χωρίς όμως να αποκλείουν στα δύο μεγάλα κόμματα να προκληθούν έντονες αναταράξεις αν μέρος του δυναμικού τους αποφασίσει να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκού τύπου κόμμα. Ενδεχόμενο που δεν φαίνεται, για τα στελέχη του ΚΚΕ, να πραγματοποιείται στο εγγύς μέλλον, αλλά, όπως τα ίδια λένε, «οι πρόθυμοι είναι αρκετοί είτε εκτός είτε εντός Βουλής και το σύστημα μπορεί να τους έχει ως εφεδρεία». Οσο δε για την πρόταση συνεργασίας που τους απευθύνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι οριστική: «Η συνεργασία δεν είναι ένα άθροισμα ποσοστών, εδώ και τώρα ας απαντήσουν εντός ή εκτός ευρώ και Ε.Ε. και τότε βλέπουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Για το ίδιο θέμα
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις