Έντυπη Έκδοση

Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΗΔΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.

Από καλύτερες θέσεις πιστεύει ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι θα βαδίζει στο δρόμο για την υλοποίηση του οράματός του να μετατραπεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού πλέον θα συμμετέχει με έναν υπουργό, έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς, σε μια έστω και μεταβατική κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «συναγερμική».

Ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι αφαίρεσε από τον Α. Σαμαρά το πλεονέκτημα του αντιμνημονιακού. Ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι αφαίρεσε από τον Α. Σαμαρά το πλεονέκτημα του αντιμνημονιακού. «Τα δύο μεγάλα κόμματα κατέληξαν τελικά σ' αυτό που έλεγα εγώ από τον Φεβρουάριο του 2009, δηλαδή να φωνάξουμε τον Παπαδήμο να φτιάξει μια κυβέρνηση» δήλωσε με έκδηλη ικανοποίηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος εκτιμά ότι από την πολιτική κρίση βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος.

Βουλευτής του κόμματος τονίζει ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις έπεσαν οι μάσκες και πλέον ο Α. Σαμαράς είναι αναγκασμένος να επωμιστεί την ευθύνη που του αναλογεί, αφού και η Ν.Δ. θα εισπράττει το κόστος των επώδυνων αποφάσεων που θα ληφθούν απ' εδώ και στο εξής. «Το αντιμνημονιακό προσωπείο φεύγει πλέον και αυτό θα κάνει περισσότερο καθαρά τα πράγματα για το κεντροδεξιό κοινό» λέει χαρακτηριστικά. Οπως εκτιμούν στον ΛΑΟΣ, αναιρείται πλέον η περιχαράκωση που είχε επιβάλει στο κόμμα του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και γίνεται ευκολότερη η μετατόπιση ψηφοφόρων προς το δικό τους στρατόπεδο.

Αλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας σημειώνει ότι ένα επιπλέον κέρδος της συγκυβέρνησης είναι ότι το κόμμα του αποτινάζει από πάνω του το στίγμα της ακροδεξιάς που βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και γίνεται ισότιμος συνομιλητής των δύο κομμάτων εξουσίας. Με το βλέμμα στραμμένο μάλιστα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτιμά ότι διευκολύνεται πλέον η συνεργασία με τη Ν.Δ.

Βέβαια στο εξής και ο κ. Καρατζαφέρης πρέπει να αντιμετωπίσει τις δικές του αντιφάσεις, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες έθετε τέσσερις προϋποθέσεις για τη στήριξη μιας πιθανής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.: να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, να μην παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία, να μην επιχειρηθεί πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και να αρθεί ο νόμος περί ιθαγένειας των μεταναστών. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει γι' αυτά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τώρα που θα συγκυβερνά με τα δύο μεγάλα κόμματα, αν και η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως είναι μετρ στις πολιτικές πιρουέτες.

Αλλωστε ορισμένοι βουλευτές, αλλά και μερίδα κομματικών στελεχών, μέχρι πριν από λίγες ημέρες προπαγάνδιζαν ότι ο πολιτικός χάρτης αλλάζει και ότι στην κυβέρνηση θα βρίσκεται ο δικομματισμός και «ο Γ. Καρατζαφέρης αναλαμβάνει έναν πολύτιμο ρόλο: αυτόν της εθνικής αντιπολίτευσης». Δεν λείπουν, επίσης, και οι φωνές που στο παρασκήνιο διαφωνούν με την επιλογή Παπαδήμου, την οποία χαρακτηρίζουν «συστημική» και εγκαλούν τον πρόεδρο ότι ενδίδει σ' αυτούς που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, προς το παρόν βάζει στην άκρη την κριτική στα πεπραγμένα του δικομματισμού και στους δύο ηγέτες, τους οποίους κατηγορούσε μόλις πριν από τρεις ημέρες ότι παίζουν παιχνίδια τακτικής και συμπαρασύρουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «έχουμε φθάσει πλέον στο ναδίρ» και τώρα στο όνομα των «εκτάκτων συνθηκών» πρέπει να στηριχτεί με όλες τις δυνάμεις των κυβερνητικών εταίρων η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Αλλωστε αυτό επιβάλλει και το προφίλ «εθνικής υπευθυνότητας» που προσπαθεί να οικοδομήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χαράσσοντας παράλληλα τις διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα με τα κόμματα της αριστεράς, χαρακτηρίζοντας Παπαρήγα και Τσίπρα ως «ριψάσπιδες», καθώς «το έβαλαν στα πόδια όταν κινδύνευε η Ελλάδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΛΑΟΣ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις