Έντυπη Έκδοση

Ρώμη: Ο εύκολος στόχος των αγορών

Φορτωμένη με χρέη 1,9 τρισ. ευρώ και την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να παλινδρομεί επί μήνες, η Ιταλία ήταν ο εύκολος στόχος στα μάτια των αγορών.

Η οικονομία της χώρας εδώ και χρόνια κινείται μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας. Συνήθης είδηση των τελευταίων μηνών είναι η αναθεώρηση οικονομικών στοιχείων επί τα χείρω.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει τελικά στο 4,6% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος και δύο χρόνια στασιμότητας: αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,1% το 2012 και 0,7% το 2013.

Οι παραπάνω προβλέψεις δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τις συνέπειες που θα έχει για την οικονομία το νέο πακέτο λιτότητας, που προωθείται υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές στις δαπάνες, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη με ορίζοντα το 2026, επιπλέον πωλήσεις κρατικής περιουσίας ύψους 15 δισ. ευρώ και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η Ιταλία έχει ήδη επιβάλει μέτρα ύψους 100 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές. Το αντίτιμο πληρώνεται στην αγορά εργασίας. Η ανεργία ανέβηκε στο 8,3% το Σεπτέμβριο, ενώ ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών είναι χωρίς δουλειά.

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας, όμως, εκμηδενίζει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία εκλήθη να πληρώσει πάνω από 6% για να δανειστεί με ετήσια έντοκα! Ενα μήνα πριν για ανάλογη έκδοση πλήρωσε μόλις 3,5%.

Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε μεσοβδόμαδα έως το 7,4%. Επίπεδα δανεισμού τα οποία οδήγησαν σχεδόν άμεσα Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία στο μηχανισμό στήριξης.

Με τέτοια επιτόκια το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο: η Ρώμη πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές (χωρίς δηλαδή τα έξοδα για τόκους) πλεόνασμα 6% μόνο για να καταφέρει να συντηρήσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ αν βρεθεί να δανείζεται με 7%.

Κρίσιμο τεστ ίσως αποδειχθεί η δημοπρασία 5ετών τίτλων που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Μπορεί να αναβληθεί, αν κριθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, καθώς τα αποθέματα της χώρας υπολογίζονται σε 35 δισ. ευρώ. Τα περιθώρια ελιγμών όμως δεν είναι μεγάλα. Κατά την Daiwa Securities, η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Οσο για το 2012: υπάρχουν ωριμάνσεις ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια 108 δισ. ευρώ.

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται επίσης στη γωνία. Κανείς δεν θέλει να τις δανείσει, με αποτέλεσμα να έχουν στραφεί -όπως και οι ελληνικές- στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο τέλος Οκτωβρίου είχαν σηκώσει από την ΕΚΤ συνολικά 111,3 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 41,3 δισ. τον Ιούλιο.

Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι αντιμετωπίζουν και αυτές μεγάλες λήξεις δικών τους ομολόγων. Το 2012 πρέπει να μαζέψουν από τις αγορές περίπου 88 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Πτώχευσε μαζί με την Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Πτώχευσε μαζί με την Ιταλία
Ρώμη: Ο εύκολος στόχος των αγορών
Γαλλία
Γάλλοι στο έλεος της φιλανθρωπίας
Διαδίκτυο
Anonymous: Οι Ρομπέν των δασών του κυβερνοχώρου
ΗΠΑ
Μικροκαταθέτες φτιιάχνουν τις δικές τους τράπεζες
Ο Ρεπουμπλικάνος αντι-Ομπάμα
Συνέντευξη: Νίνα Χρούστσεβα
«Στη δεσποτική Ρωσία κανένας δεν αγαπάει τους μεταρρυθμιστές»
Ενέργεια
Το αέριο τους φέρνει πιο κοντά
Le Monde diplomatique
Σοκ για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας