Έντυπη Έκδοση

50 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τράπεζες

Τα 50 δισ. ευρώ προσεγγίζουν πλέον τα κεφάλαια που έκαναν «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Απρίλιο του 2010, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο, έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2010 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στα 222,5 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο του 2011 είχαν υποχωρήσει στα 188 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ΤτΕ τον Σεπτέμβριο υπήρξαν νέες εκροές ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τον Οκτώβριο και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έχουν φύγει από τις τράπεζες άλλα 6-7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σήμερα εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 175 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι από αυτά περίπου 150 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα νοικοκυριά και 25 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που έχει παρουσιάσει η «Κ.Ε.», καταθέσεις διαθέτει σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ερώτημα πόσα από αυτά έφυγαν προς το εξωτερικό και πόσα παραμένουν κρυμμένα στα σπίτια, η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί. Ωστόσο, εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αναφέρουν ότι σχεδόν τα μισά «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο και δευτερευόντως σε Ελβετία, Βρετανία και αλλού. Από τα λεφτά δε που... έμειναν Ελλάδα, να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος χρησιμοποιείται για κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών, για πληρωμές φόρων, για τις τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων κ.ά. Με απλά λόγια, πολλοί είναι οι Ελληνες που αυτή την περίοδο τρώνε από τα έτοιμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Καταθέτες
Αναλήψεις με ουρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
«Κούρεμα» στα κονδύλια των σχολικών επιτροπών
Δώρο Χριστουγέννων τα σχολικά βιβλία!
Η εκπαίδευση στην Ε.Ε. του νεοφιλελευθερισμού
Καταθέτες
50 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τράπεζες
Αναλήψεις με ουρά
Φαρμακοβιομηχανία
Τριγμοί στην αγορά φαρμάκου λόγω Alapis
Υπουργείο Υγείας
Το μεγάλο «ψαλίδι» του Λοβέρδου!
Περιβάλλον
Αργούν να δικάσουν τα οικολογικά εγκλήματα
Δεκάδες παραβάσεις διαπιστώνει το κατηγορητήριο
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Κυβερνήσεις του Twitter και του FB»