Έντυπη Έκδοση

Το μεγάλο «ψαλίδι» του Λοβέρδου!

Το «μαχαίρι» και το «ψαλίδι» για να κόψει από το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και τις τιμές των φαρμάκων μέχρι θέσεις διοικητικού προσωπικού του ΕΣΥ ξαναπιάνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το πρόγραμμα «κουρέματος» των 90 ημερών περιλαμβάνει σκληρές περικοπές που θα προκαλέσουν τις έντονες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων.

1) Κίνηση πρώτη: το «κούρεμα» του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Σήμερα το κέρδος κυμαίνεται στο 21%, αλλά οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι δεν ξεπερνάει το 18%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα περιορίσει το ποσοστό στο 15%, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το κούρεμα του κέρδους «αποτελεί αιτία πολέμου».

2) Ο Ανδρέας Λοβέρδος σκοπεύει να προχωρήσει, λένε πληροφορίες, σε περαιτέρω μείωση των τιμών κάποιων φαρμάκων προκειμένου να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Στο στόχαστρο θα μπουν και οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δηλώνουν πως στα προϊόντα τους έχουν μειωθεί πολύ οι τιμές και ετοιμάζουν, ή έκαναν ήδη, ενστάσεις στα αρμόδια όργανα.

Πάντως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι, μετά τις τρεις συνεχόμενες μειώσεις τιμών που έχουν γίνει, μεγαλώνει ο κίνδυνος παράλληλων εξαγωγών και ελλείψεων στα ελληνικά φαρμακεία.

3) Μεγάλο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει και στις προμήθειες υλικών (ιατρικών και αναλώσιμων) καθώς και υπηρεσιών, όπως σίτιση, φύλαξη κ.λπ. Ηδη έχουν ετοιμαστεί συνεργασίες για κοινές αγορές με ιδιωτικά νοσοκομεία που θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση με δημόσια, προκειμένου να γίνονται καλύτερα «παζάρια» και να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε... πρόσφατα ότι πολλά υλικά αγοράζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία ακόμη και στο 1/10 της τιμής από ό,τι στο ΕΣΥ.

4) Περικοπές και μάλιστα δραματικές πρόκειται να έχουμε και στο διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ. Μπορεί η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα να διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχθεί το προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο η εξασφάλιση αφορά μόνο γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Ετσι, πολλοί υπάλληλοι αναμένεται να μπουν σε εφεδρεία τους επόμενους μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση πιθανώς το ποσοστό να αγγίξει το 20 με 25%, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια περαιτέρω αύξηση.

5) Εξάλλου ο υπουργός Υγείας σε λίγες ημέρες θα κληθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία, με δραστικό περιορισμό των κλινικών. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται ήδη λίστες μετακινήσεων αλλά ακόμη και μειώσεων εργαζομένων, καθώς τα οργανογράμματα θα είναι μικρότερα εξαιτίας των συγχωνεύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
«Κούρεμα» στα κονδύλια των σχολικών επιτροπών
Δώρο Χριστουγέννων τα σχολικά βιβλία!
Η εκπαίδευση στην Ε.Ε. του νεοφιλελευθερισμού
Καταθέτες
50 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τράπεζες
Αναλήψεις με ουρά
Φαρμακοβιομηχανία
Τριγμοί στην αγορά φαρμάκου λόγω Alapis
Υπουργείο Υγείας
Το μεγάλο «ψαλίδι» του Λοβέρδου!
Περιβάλλον
Αργούν να δικάσουν τα οικολογικά εγκλήματα
Δεκάδες παραβάσεις διαπιστώνει το κατηγορητήριο
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Κυβερνήσεις του Twitter και του FB»