Έντυπη Έκδοση

Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις

Τις κρυφές, ένοχες λεπτομέρειες των δανειακών συμβάσεων του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας τον Μάιο του 2010 αποκαλύπτει σ' ένα εκτεταμένο βιβλίο 300 σελίδων ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γ. Κασιμάτης.

Οπως αναφέρει στο πρόλογο του βιβλίου του με τίτλο «Οι παράνομες συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδας. Τα κείμενα που αποκάλυψαν τις δουλείες υποτέλειας της χώρας» (εκδόσεις Λιβάνη) ο καθηγητής, «οι συμβάσεις αυτές περιέχουν πρωτοφανείς στην ιστορία του οικονομικού διεθνούς δικαίου δεσμεύσεις της εθνικής κυριαρχίας και της περιουσίας της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της και πρωτοφανείς παραβιάσεις του συνταγματικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».

Στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του, ο καθηγητής, που είχε υποστηρίξει νομικά και την προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μνημονίου, χαρακτηρίζει αξιοκατάκριτη και επονείδιστη τη σιωπή των πολιτικών, των δημοσιογράφων αλλά και της πνευματικής ηγεσίας της χώρας στο θέμα αυτό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις (όπως η σημαντική συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη).

Εκεί που εστιάζει ιδιαίτερα είναι η αμετάκλητη και άνευ όρων παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την εθνική κυριαρχία, ενέργεια που δεσμεύει παράλληλα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας υπό το αγγλικό δίκαιο.

Καυτηριάζοντας την «καιροσκοπική υπόκλιση που κάνει σήμερα ο κεντρικός κορμός του κοινωνικοπολιτικού συστήματος στον ηγεμόνα», υπογραμμίζει παράλληλα ότι τελικά, παρά τη συντονισμένη προσάθειά τους, τα μεγάλα συγκροτήματα δεν κατάφεραν να επιβάλουν συσκότιση και να πνίξουν το έγκλημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός σε τέσσερις νύχτες
Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
ΠΑΣΟΚ
Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
Νέα Δημοκρατία
Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας
«Ο Γιώργος και ο Αντώνης πιστεύω να ξαναγίνουν φίλοι»
ΚΚΕ
Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοκρατική Αριστερά
Πλειοψηφούσε το «παρών» αλλά υπερίσχυσε το «όχι»
ΛΑΟΣ
Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Διπλωματία
Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
Βιβλίο
Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις