Έντυπη Έκδοση

Πανελλαδικό δίκτυο αγώνα κατά της βιομηχανίας αιολικών σταθμών

Κάτοικοι από Κύμη, Μάνη, Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας συσπειρώνονται απέναντι στην απειλή των ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Σε ακόμα πιο «τραγική» κατάσταση θα φέρει τον κόσμο το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο με την επιχειρούμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, μέσω της οποίας «υφαρπάζεται η γη τους με την τεχνική των δασικών χαρακτηρισμών, για να δοθεί στις εταιρείες των Βιομηχανικών ΑΠΕ».

Το νέο νομοσχέδιο που φορολογεί τη γεωργική και κτηνοτροφική γη, δηλαδή τα μέσα παραγωγής των αγροτών, αναλόγως της θέσης (και τοποθεσίας) που βρίσκονται, θα οδηγήσει σιγά σιγά στην «παράδοση» των κτημάτων, διευκρινίζουν οι φορείς που συναποτελούν το Παγκρήτιο Δίκτυο (οι απόψεις μας, λένε, αφορούν και άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας που απειλούνται να έχουν παρόμοια εξέλιξη).

Παράδειγμα εκτός Κρήτης είναι «η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Σαγγιά και η αίτηση ακύρωσης της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 σύλλογοι με υπογράφοντες 1.160 άτομα», όπως μας ενημερώνουν εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομιλου Μάνης.

«Το Ασπροπηγάδι Χανίων είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου πατρογονικές περιουσίες 2.700 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκαν δασικές έπειτα από αιτήσεις εταιρειών ΒΑΠΕ, που είναι θυγατρικές της γαλλικής EDF και η οποίες ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή αιτούνται να αδειοδοτηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το νησί μας».

Δεν είμαστε απέναντι στις ΑΠΕ χωρίς κριτήρια γενικώς και αορίστως, αναφέρεται σε τοποθετήσεις φορέων που τάσσονται κατά των ΒΑΠΕ: Υποστηρίζουμε την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ.

Οχι όμως χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και πλαίσιο. Και όχι με σχεδόν αποκλειστικά θεωρούμενες ανανεώσιμες τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα, τονίζει ο Περιβαλλοντικός Ομιλος Μάνης.

«Οχι» στην παραχώρηση

Στην Κύμη επίσης υιοθετούν αυτή τη θέση: «Οι κορυφογραμμές της χώρας δεν παραχωρούνται. Οσο για τις ΒΑΠΕ, πρόκειται για εγκαταστάσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες στην πραγματικότητα είναι επιδοτούμενες από όλους εμάς καταπατήσεις περιουσιών και αλλαγές στη χρήση της γης».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν πει κατ' επανάληψη ότι το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο νόμος για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού δεν βάζουν κανένα όριο στην εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ. Ωστόσο, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει για την Κρήτη: «Να γίνει περιφέρεια-πρότυπο στην Ευρώπη από τη χρήση ΑΠΕ με αποκλεισμό νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και σταδιακή απενεργοποίηση αυτών που λειτουργούν, με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης με κάλυψη των αναγκών των δημόσιων κτηρίων και σχολείων με ενέργεια από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ηδη το νησί καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών του από τις ΑΠΕ».

Το Δίκτυο εκτιμά ότι «μέσω των πρωτοκόλλων των ΒΑΠΕ δεν επιδιώκεται η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων (καθώς το «Κιότο» είναι νεκρό), αλλά η προώθηση με δεσμευτικές ρυθμίσεις της επιδοτούμενης εγκατάστασης άχρηστων για την παραγωγή ηλεκτρισμού μονάδων τυχαίας και διακοπτόμενης ενέργειας και ισχύος κατά πολύ υπολειπόμενης της ονομαστικής τους».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βιομηχανία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Μπάχαλο στα πανεπιστήμια
ΟΚΧΕ
Τελικό τσεκάρισμα για 300.000 ιδιοκτήτες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέες Σκουριές η χωματερή στον Αλφειό
Νησιωτική Ελλάδα
Ο Χουσεΐν από τη Λέσβο, πρωταθλητής χωρίς σημαία...
ΣτΕ
Φρένο από το ΣτΕ για εμπορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη
Μαρία... από τα Διαβατά εντοπίστηκε σε ξένα χέρια
Βέροια
Δικαίωση για τη Νατέλα, ο πόνος για τον Αλεξ μένει
ΕΚΠΟΙΖΩ
Πλειστηριασμός: Πανελλαδικό «ΟΧΙ» από την ΕΚΠΟΙΖΩ
ΣΕΕΔΔ
42 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά
ΑΠΕ
Πανελλαδικό δίκτυο αγώνα κατά της βιομηχανίας αιολικών σταθμών
Ανθρώπινα
Από την Κόρινθο, στην ΑΣΚΤ ο «Τομ Σόγιερ»
Στην εποχή του φόβου
Σεισμοί
Αισθητός ο σεισμός σε Αθήνα, Εύβοια