Έντυπη Έκδοση

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Απούσα η Ελλάδα από τις διεθνείς εξελίξεις»

Δύο επίκαιρα μηνύματα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια φάση που χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια και βρίθει έντονων διεργασιών και πιέσεων χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και λογική εξέλιξη η Αριστερά να αναλάβει προσεχώς τη διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνει τις δυνατότητες άσκησης εθνικής πολιτικής, λέει ο Αλ. Τσίπρας Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνει τις δυνατότητες άσκησης εθνικής πολιτικής, λέει ο Αλ. Τσίπρας Το πρώτο είναι σε γενικές γραμμές πολλαπλώς διατυπωμένο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αποδέκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ και επαναλαμβάνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μη δεχθεί προαπαιτούμενα απαιτούμενα, και όσα τώρα επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα σε μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θέτοντας την ελληνική παρουσία στην Ευρώπη που ήδη αντιδρά στη γερμανική λιτότητα σε άλλη βάση με μια κυβέρνηση Αριστεράς λέγοντας: «Οι δυνατότητες άσκησης εθνικής πολιτικής αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σε αυτό το σκηνικό των διεργασιών, των εξελίξεων στην Ευρώπη, αναρωτιέται κανείς σήμερα πού βρίσκεται η Ελλάδα. Πού είναι η Ελλάδα μέσα σ' αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης και των αλλαγών; Δυστυχώς η Ελλάδα είναι απούσα. Με βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά».

Το δεύτερο αφορά τα αμιγώς εθνικά και όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα σε Κύπρο και Αιγαίο, εισάγοντας -και αυτό είναι το καινούργιο- από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο τα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις εξελισσόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί ουσιαστικά να απαντήσει σε πιθανή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από το κυβερνητικό επιτελείο και να αναφέρεται στην ομιλία του εκτενώς στην κρισιμότητα των στιγμών διερωτώμενος κατά πόσον μια κυβέρνηση χωρίς κύρος, χωρίς λαϊκή αποδοχή μπορεί και δικαιούται να εκπροσωπεί την Ελλάδα και μάλιστα σε κατάσταση υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις προκλήσεις των Τούρκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τονίζοντας ότι πρέπει «άμεσα να τερματιστεί». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ψυχραιμία, διάλογος και σεβασμός του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε διπλωματική δυνατότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως η επικοινωνία με την τουρκική πλευρά είναι απαραίτητη ώστε να καταστούν σαφείς οι συνέπειες που θα είχε μία διαρκής κλιμάκωση της έντασης. Σημειώνοντας πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας είναι «καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και η σύγκλησή του απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία». Ειδικότερα για τη συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, είπε πως η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην κλιμάκωση αλλά στην κατοχύρωση της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση πολιτικής αστάθειας όπου η χώρα έχει εισέλθει εκτιμώντας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ο χρονικός ορίζοντας του βίου της δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εκτός ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση
Τέλος το αντάρτικο στην τρόικα, ώρα για συμφωνία
Κυβέρνηση
Πίεση από 10 καραμανλικούς
Σαμαράς και Βενιζέλος αλληλοθαυμάζονται
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης το 1/3 των οφειλετών του ΟΑΕΕ
ΣΥΡΙΖΑ
«Απούσα η Ελλάδα από τις διεθνείς εξελίξεις»
Το Ποτάμι
«Πήρε το Ποτάμι» την Αυγή
ΔΗΜΑΡ
Οι τράπεζες, ρυθμιστές της επιχειρηματικότητας
ΚΚΕ
Η «διαπραγμάτευση» δεν αφορά τους πολίτες
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές
Δεξαμενή σκέψης οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Εξωτερική πολιτική
Ολοι πιέζουν την Τουρκία
Οι στρατηγοί μιλούν για έλλειψη εθνικής στρατηγικής
Νέα Δημοκρατία
Θυμήθηκαν τη συνταγματική αναθεώρηση
Δικαιοσύνη
Επιμένουν στα αναδρομικά τους
Άλλες ειδήσεις
H TPOIKA ΞHΛΩΣE την κυβερνητική αξιοπιστία