Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Εκτός ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση

Τη γραμμή άμυνας απέναντι στην τρόικα ξεκίνησε να ξηλώνει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την ευνοϊκή ρύθμιση των έως και 100 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο.

Μέχρι το μεσημέρι η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου διαβεβαίωνε ότι όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ  θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων Μέχρι το μεσημέρι η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου διαβεβαίωνε ότι όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων Απαξιώνοντας ακόμα και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει από τη νέα ρύθμιση, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου, την ένταξη των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, έστω και αν μέχρι και χθες το μεσημέρι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ένας νόμος που μόλις ψηφίστηκε.

Μετά την ασφυκτική πίεση της τρόικας, αναφορικά με την αύξηση του δημοσιονομικού κενού σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της ένταξης στη ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το νόμο πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τη συγγραφή του, αλλά και των εφαρμοστικών εγκυκλίων.

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης έφερε και ένα γενναίο άδειασμα της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία λίγες ώρες πριν είχε επιβεβαιώσει σε μεσημεριανή ημερίδα του ΕΒΕΑ ότι όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τόσο αυτές που δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους όσο και αυτές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες και λήγουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα με άτυπη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε ότι:

* Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

* Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

* Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με λίγα λόγια το υπουργείο Οικονομικών υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας, αφήνοντας εκτός ρύθμισης χιλιάδες φορολογούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος και έως εκ τούτου δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, εάν δεν τις πληρώσουν εγκαίρως.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφήνει εκτεθειμένη τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία μόλις τη Δευτέρα εξέδωσε τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο, από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Σαββαΐδου δεν είχε ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προθέσεις να ξηλωθεί ο νόμος, με αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η απόφαση, η ίδια να διαβεβαιώνει περί του αντιθέτου.

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι της νέας ήττας που υπέστη από τους δανειστές, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι εξαιτίας της πρόβλεψης του νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις.

Με έναν απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η αναστάτωση προκλήθηκε εξαιτίας των αποφάσεων της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου, καθώς «ο νόμος έχει αποστάσεις από την απόφαση».

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για να αλλάξουν οι σχετικές διατάξεις νόμου, με την οποία η κυβέρνηση θα ικανοποιεί μία από τις σημαντικές απαιτήσεις των δανειστών.

Πίεση από 10 καραμανλικούς

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το 2015 ζητούν δέκα καραμανλικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (Αλφα) ότι δεν μπορεί να προστατεύεται εσαεί η πρώτη κατοικία.

Οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δάνης Τζαμτής, Αλέξανδρος Κοντός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης και Σταύρος Καλογιάννης καλούν τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να καταθέσουν νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το επόμενο έτος.

Εκ πρώτης όψεως η κίνηση αυτή μοιάζει να ενισχύει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, η οποία πιέζει για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το νέο έτος - και αυτό ακριβώς ισχυρίζονται οι υπογράφοντες. Το γεγονός όμως ότι κάνουν λόγο για ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης και δεν αρκούνται στη διαβεβαίωση των τραπεζών πως ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, προσθέτει επιπλέον πίεση στη δικομματική, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει σε περίπτωση άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας ένα πολιτικό πρόβλημα, έστω και εάν επικαλείται πως υπάρχει ο νόμος Κατσέλη στον οποίο είχαν προσφύγει πολλοί περισσότεροι δανειολήπτες από τη διάταξη Χατζηδάκη, που αποτέλεσε το επίκεντρο διαμάχης με την τρόικα πέρυσι τέτοια εποχή.

Β. ΣΑΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τέλος το αντάρτικο στην τρόικα, ώρα για συμφωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εκτός ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση
Τέλος το αντάρτικο στην τρόικα, ώρα για συμφωνία
Κυβέρνηση
Πίεση από 10 καραμανλικούς
Σαμαράς και Βενιζέλος αλληλοθαυμάζονται
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης το 1/3 των οφειλετών του ΟΑΕΕ
ΣΥΡΙΖΑ
«Απούσα η Ελλάδα από τις διεθνείς εξελίξεις»
Το Ποτάμι
«Πήρε το Ποτάμι» την Αυγή
ΔΗΜΑΡ
Οι τράπεζες, ρυθμιστές της επιχειρηματικότητας
ΚΚΕ
Η «διαπραγμάτευση» δεν αφορά τους πολίτες
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές
Δεξαμενή σκέψης οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Εξωτερική πολιτική
Ολοι πιέζουν την Τουρκία
Οι στρατηγοί μιλούν για έλλειψη εθνικής στρατηγικής
Νέα Δημοκρατία
Θυμήθηκαν τη συνταγματική αναθεώρηση
Δικαιοσύνη
Επιμένουν στα αναδρομικά τους
Άλλες ειδήσεις
H TPOIKA ΞHΛΩΣE την κυβερνητική αξιοπιστία