Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Επιμένουν στα αναδρομικά τους

Σε αντάρτικο καλούν τους βουλευτές οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας, ζητώντας τους να καταψηφίσουν την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περικόπτει το 50% των αναδρομικών αποδοχών τους.

Συγχρόνως, εξαπολύουν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης την οποία καταγγέλλουν για «συνταγματική εκτροπή» και «μείζον θεσμικό ατόπημα», αφού αρνείται να εφορμοσει τη δικαστικη απόφαση που επιβάλλει την πλήρη καταβολή των αναδρομικών τους.

Το επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι σε περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών στους δικαστές, θα ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική, αφού εκκρεμεί και η ρύθμιση των αποδοχών των ενστόλων.

Οπως σημειώνουν δηκτικά οι δικαστές, η κυβέρνηση τους επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας τους σαφώς να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.

«Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι Ενώσεις στηλιτεύουν την υπαναχώρηση της Πολιτείας ως προς την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του κράτους. Μάλιστα χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την κυβερνητική προσπάθεια να αιτιολογήσει αυτή την ανατροπή, εν είδει «τιμωρίας» των δικαστών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία.

Οπως σημειώνουν, «η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ' επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως Κράτους Δικαίου».

Καταλήγουν ζητώντας από τους βουλευτές να μην ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Εισαγγελέων Ελλάδος, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

** Στον Πρόεδρο ο Β. Αλεξανδρής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και συζήτηση διάρκειας μίας ώρας είχε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασ. Αλεξανδρής.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Παπούλια για όλα τα κρίσιμα προβλήματα των δικηγόρων, με έμφαση στα σοβαρά ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του δικηγορικού σώματος, στο φόρο επιτηδεύματος και στην υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των δικηγόρων με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ. Ο κ. Αλεξανδρής ανέπτυξε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις και τις ενστάσεις του δικηγορικού και του νομικού κόσμου σε συγκεκριμένες διατάξεις τού υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενωση Διοικητικών Δικαστών
Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Δικαιοσύνη
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εκτός ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση
Τέλος το αντάρτικο στην τρόικα, ώρα για συμφωνία
Κυβέρνηση
Πίεση από 10 καραμανλικούς
Σαμαράς και Βενιζέλος αλληλοθαυμάζονται
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης το 1/3 των οφειλετών του ΟΑΕΕ
ΣΥΡΙΖΑ
«Απούσα η Ελλάδα από τις διεθνείς εξελίξεις»
Το Ποτάμι
«Πήρε το Ποτάμι» την Αυγή
ΔΗΜΑΡ
Οι τράπεζες, ρυθμιστές της επιχειρηματικότητας
ΚΚΕ
Η «διαπραγμάτευση» δεν αφορά τους πολίτες
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές
Δεξαμενή σκέψης οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Εξωτερική πολιτική
Ολοι πιέζουν την Τουρκία
Οι στρατηγοί μιλούν για έλλειψη εθνικής στρατηγικής
Νέα Δημοκρατία
Θυμήθηκαν τη συνταγματική αναθεώρηση
Δικαιοσύνη
Επιμένουν στα αναδρομικά τους
Άλλες ειδήσεις
H TPOIKA ΞHΛΩΣE την κυβερνητική αξιοπιστία