Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

«Ηρθε, μας τάραξε κι έφυγε»

Το σαφές μήνυμα του Βελιγραδίου ήρθε εν είδει απολογισμού για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στη Σερβία, διπλωμένο σε συσκευασία εκτίμησης διά στόματος του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών που είπε ότι η επίσκεψη ήταν σημαντική αλλά δεν επιτεύχθηκαν οι επιθυμητοί στόχοι.

Εκτός από  τον Αλβανό πρωθυπουργό, οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο Βελιγράδι τον εθνικιστή Σέσελι Εκτός από τον Αλβανό πρωθυπουργό, οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο Βελιγράδι τον εθνικιστή Σέσελι Την ίδια ώρα όμως η σερβική ηγεσία είχε να αντιμετωπίσει την επιστροφή του εθνικιστή Σέσελι, στον οποίο επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα ενώ εκείνος δήλωσε πως οι σημερινοί ηγέτες είναι προδότες.

Χθες, ήταν η σειρά της Σερβίας να δώσει ένα ελαφρύ -πάντως- «χαστούκι» στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, με την άρνηση του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς να τον συναντήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου από το προεδρικό γραφείο του Τόμισλαβ Νίκολιτς, η συμπεριφορά του Εντι Ράμα ήταν «αναμενόμενη». Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος αναρωτήθηκε αν είχε κάτι να πει «με έναν ανεύθυνο πολιτικό».

Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς αναγνώρισε μεν ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία ήταν σημαντική, αλλά υπογράμμισε πως δεν επιτεύχθηκαν οι επιθυμητοί στόχοι.

Κατά την εκτίμησή του, η προσπάθεια του Αλβανού ηγέτη να προωθήσει στόχους εσωτερικής πολιτικής ακύρωσαν στην πραγματικότητα κάποιους από τους προκαταβολικά αναγγελθέντες διμερείς στόχους, γι' αυτό και τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που μπορούσαν να επιτευχθούν.

Μάλιστα ο Σέρβος υπουργός άφησε αιχμές και για τη στάση της διεθνούς κοινότητας μιλώντας για πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά και επισημαίνοντας πως αν το Βελιγράδι είχε προχωρήσει σε μια αναλόγως προκλητική ενέργεια στα Τίρανα, η αντίδρασή της θα ήταν πολύ εντονότερη.

Ο Σέσελι

Η σερβική ηγεσία ήρθε αντιμέτωπη όμως χθες και με την επιστροφή του εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι στο Βελιγράδι.

Υποστηρικτές του τον υποδέχθηκαν με εθνικιστικούς ύμνους και προσβλητικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέσελι επέστρεψε στο Βελιγράδι έπειτα από περίπου 12 χρόνια που πέρασε στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ως κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη του ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, ωστόσο δεν εκδόθηκε ακόμη απόφαση αφού έχει εξαιρεθεί κατόπιν αιτήματός του ένας δικαστής και απαιτείται χρόνος προκειμένου ο αντικαταστάτης του να μελετήσει τη δικογραφία. Η προσωρινή αποφυλάκισή του αποφασίστηκε για λόγους υγείας.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή Σέσελι δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα.

Ωστόσο ο ίδιος ο Βόισλαβ Σέσελι εμφανίστηκε έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική και απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του, τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι «η ανατροπή των σημερινών κυβερνώντων».

Μιλώντας σε υποστηρικτές του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του, ο Σέσελι τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι «η ανατροπή των σημερινών κυβερνώντων». Μάλιστα αποκάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό «αποστάτες και προδότες», διότι, όπως είπε, «έχουν απαρνηθεί την ιδεολογία του σερβικού εθνικισμού και γίνονται σκλάβοι των δυτικών δυνάμεων».

Ανήγγειλε μάλιστα για σήμερα, διευρυμένη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Ριζοσπαστικού Κόμματος και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο κέντρο του Βελιγραδίου.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Σερβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σερβία
«Ηρθε, μας τάραξε κι έφυγε»
Περιβάλλον
Κίνα - ΗΠΑ: Συμφώνησαν σε μείωση οι πρωταθλητές στους ρύπους
Ουκρανία
Ρώσοι μισθοφόροι και οπλισμός στην Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γιουνκέρ: Είμαι εχθρός του κεφαλαίου
Ματιές στον κόσμο
Αμεση συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ζητούν Ρωσία και ΗΠΑ
Εθνικιστές Τούρκοι επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες
Διασώθηκαν οι δύο καθαριστές στο One World Trade Center της Ν. Υόρκης
Στο τουρκικό βιβλίο τα γεννητικά όργανα έγιναν παπάκια
Μαζικές στειρώσεις σκοτώνουν τις Ινδές