Έντυπη Έκδοση

Κίνα - ΗΠΑ: Συμφώνησαν σε μείωση οι πρωταθλητές στους ρύπους

Σε ιστορική συμφωνία να θέσουν νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατέληξαν Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο χώρες που είναι πρώτες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, υπό το βάρος της πίεσης να υπάρξει συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στα τέλη του 2015, στο Παρίσι.

Η Κίνα, η πρώτη των πρώτων σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο αν και δεν έθεσε συγκεκριμένο στόχο, δεσμεύτηκε να κορυφώσει «γύρω στο 2030» τις εκπομπές της με πρόθεση να «προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα». Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.

Εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία είναι το γεγονός πως το Πεκίνο δεσμεύεται για πρώτη φορά να επιχειρήσει οι εκπομπές του να φθάσουν στο μέγιστο, σε ένα χρονικό σημείο, μετά το οποίο η καμπύλη θα αντιστραφεί.

Οι σχετικές ανακοινώσεις επισφράγισαν τις νέες συνομιλίες που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνκ, στο Πεκίνο, όπου συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

ΗΠΑ και Κίνα ευθύνονται μαζί για το 45% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια καταστροφική πορεία μη αναστρέψιμης διατάραξης του κλίματος.

Στα τέλη του 2015, η διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι, είναι ανάγκη να καταλήξει σε μια αρκετά φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν θεωρείται ωστόσο παράξενο που ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε τους νέους στόχους, χαρακτηρίζοντάς τους «μη-ρεαλιστικό σχέδιο».

Ο δρόμος είναι μακρύς και άγνωστος με δυσκολίες και πολλή δουλειά ακόμα, λένε οι ειδικοί.

(Πηγές: AFP-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Περιβάλλον & οικολογία
Συνεργασίες/Προγραμματα
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σερβία
«Ηρθε, μας τάραξε κι έφυγε»
Περιβάλλον
Κίνα - ΗΠΑ: Συμφώνησαν σε μείωση οι πρωταθλητές στους ρύπους
Ουκρανία
Ρώσοι μισθοφόροι και οπλισμός στην Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γιουνκέρ: Είμαι εχθρός του κεφαλαίου
Ματιές στον κόσμο
Αμεση συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ζητούν Ρωσία και ΗΠΑ
Εθνικιστές Τούρκοι επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες
Διασώθηκαν οι δύο καθαριστές στο One World Trade Center της Ν. Υόρκης
Στο τουρκικό βιβλίο τα γεννητικά όργανα έγιναν παπάκια
Μαζικές στειρώσεις σκοτώνουν τις Ινδές