Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Πρόβλημα η τρύπα 250 εκατ. στους ΟΤΑ

«Αυτό το κενό δημιουργήθηκε από 41 δήμους, στους οποίους δεν συγκαταλέγονται οι μεγάλοι», τόνισε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας

Εντονη ανησυχία για τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση παρουσιάζει δημοσιονομική απόκλιση από το στόχο πλεονάσματος που έθετε το Μεσοπρόθεσμο, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» (ΠΑΣΟΚ) Απόστολος Κοιμήσης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, από συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προέκυψε το εξής μείζον θέμα: οι Δήμοι παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πλεονάσματος για το 2014 ύψους 250 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κοιμήσης πρόσθεσε ότι νεότερα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανεβάζουν την απόκλιση για το 2014 στα 350 εκατ. ευρώ.

«Αυτό το κενό δημιουργήθηκε από 41 Δήμους, στους οποίους δεν συγκαταλέγονται οι μεγάλοι», σημείωσε. «Οφείλει η ΚΕΔΕ να υποβάλει αίτημα ώστε η απόκλιση του πλεονάσματος να καλυφθεί από αυτούς που τη δημιούργησαν και όχι από το σύνολο των Δήμων της χώρας. Ηδη η μείωση κατά 65% στους πόρους της αυτοδιοίκησης προκαλεί τεράστιες δυσλειτουργίες. Κάθε περαιτέρω μείωση θα έχει ως συνέπεια το σύνολο των Δήμων να μην μπορέσει να λειτουργήσει».

Για το ζήτημα αυτό η άποψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν, σύμφωνα και με όσα ειπώθηκαν από τους υπόλοιπους ομιλητές, ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το πού οφείλεται το έλλειμμα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες πολιτικές καταμερισμού της ευθύνης, ούτε μπορεί τις αστοχίες της γενικής κυβέρνησης να κληθούν να τις πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι Δήμοι της χώρας και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς για το 2015.

Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο η κεντρική κυβέρνηση να προτείνει οριζόντια μέτρα κάλυψης του κενού παραμένει ανοιχτό. Οπως σημείωσε ο κ. Κοιμήσης, δύο είναι τα σενάρια που ενδεχομένως να υλοποιήσει προκειμένου να κλείσει τη δημοσιονομική «τρύπα». Πρώτον, να υποχρεώσει όλους τους Δήμους να δημιουργήσουν ένα νέο κωδικό αποθεματικού στον οποίο θα εγγράφονται ποσά μέχρι την κάλυψη της «τρύπας» και δεύτερον να μειωθεί η συνολική χρηματοδότηση των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Σχετικά με τις αιτίες που συνέβαλαν στη δημιουργία απόκλισης εκατομμυρίων ευρώ από το στόχο του πλεονάσματος, σε αυτές συγκαταλέγονται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η μη εκταμίευση πόρων ΕΣΠΑ για έργα Δήμων που είναι συμβασιοποιημένα, η μείωση των πόρων των Δήμων από την αύξηση της δαπάνης για προνοιακά επιδόματα, για τη μεταφορά μαθητών κ.ά. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι υπερβάσεις σε μεμονωμένους Δήμους που όμως δεν ελέγχθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ευθύνες απέδωσε ο κ. Κοιμήσης σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που, όπως είπε, αν και έχουν συνεχή έλεγχο στους Δήμους δεν μερίμνησαν ώστε να «περικόψουν» τις αποκλίσεις που καταγράφονταν.

Χρηματοδότηση 2015

Το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Θ. Λεονταρίδη και του υφυπουργού Γ. Ντόλιου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι και έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρηματοδότησή τους για το 2015, εν όψει της κατάρτισης και ψήφισης του νέου προϋπολογισμού. Μετά από πρόταση του κ. Ντινόπουλου, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ προκειμένου να εξετάσει όλα τα αιτήματα που τίθενται από πλευράς ΚΕΔΕ, με τελικό σκοπό την προώθηση νομοσχεδίου για την αντιμετώπισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΤΑ
Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Υπουργείο Οικονομικών
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΚΕΔΕ
Πρόβλημα η τρύπα 250 εκατ. στους ΟΤΑ
ΤΑΙΠΕΔ
Ηχηρό «όχι» στην πώληση αεροδρομίων
ΥΠΕΚΑ
Ο ορυκτός πλούτος για πολιτική χρήση
Χαριστική βολή στην Καρδιά με τοξική χωματερή
Οδικό δίκτυο
Ξεπουλάνε την Εγνατία Οδό
Κοινωνικά θέματα
Εξωση στο Περιστέρι
Παρεμβάσεις
1.110 ευρώ ο κάθε θάνατος από τις φωτιές
ΜΜΕ
Φυντανίδης: 31 χρόνια στην «Ελευθεροτυπία»
Πανελλαδικές
Πανελλαδικές -Θέματα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εγκλημα πάθους στο Λεωνίδιο
Ανθρώπινα
Υπερδύναμη στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες
Μαθηματικά
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ρέκβιεμ για τους πτωχιούχους
TV & Media
Το «χουνέρι» στο TRT
Αντάρτικο από την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
Από Ιούλιο απευθείας τιμολόγηση διαφημίσεων
Ισχύς εν τη ενώσει
Αλληλεγγύη
Γκολ αλληλεγγύης στο Λαύριο