Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΡΕΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ

Αρον, άρον σταύρωσον τον «λαγό»

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης και έκανε το «λαγό», που ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και οι απόψεις που εξέφρασε σε ημερίδα, «κουνέλι», χρεώνοντάς του «προσωπικές απόψεις».

Μπροστά από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο επιχείρησε να βγει χθες η κυβέρνηση Μπροστά από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο επιχείρησε να βγει χθες η κυβέρνηση Τον διοικητή του ΙΚΑ «άδειασε» ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος χθες από την πρωινή εκπομπή του Mega έδωσε τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται, ούτε υπάρχει περίπτωση να συνδεθούν τα ένσημα ενός εκάστου ασφαλισμένου με την περίθαλψη και με την ποιότητα των παροχών υγείας.

Η παρέμβαση του κυρίου Βρούτση ήρθε ως απάντηση στο θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του διοικητή του κ. Σπυρόπουλου, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλιση και την εργασία αναρωτήθηκε δημοσίως για ποιο λόγο πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές.

Η άποψη αυτή συνδέθηκε και με τις αξιώσεις της τρόικας που πιέζει για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών με τις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρώτη φορά άνοιξε τη δωρεάν περίθαλψη ακόμα και στους ανασφάλιστους, καλύπτοντας όλο τον πληθυσμό σε θέματα υγείας. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης δεν διέψευσε ενδεχόμενη μείωση του ύψους των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στο μέλλον, τονίζοντας ότι τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων θα κληθούν να αποφασίσουν με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας.

Ο κ. Βρούτσης απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα για τις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει μόνο τις διοικητικές ενοποιήσεις των Ταμείων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε, επίσης, πως «οι υφιστάμενοι παραμετρικοί όροι που αφορούν το ύψος των κύριων συντάξεων και το βασικό χρονικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, δεν μπορούν να θιγούν. Σήμερα, έχουμε αγγίξει τα όρια της στοιχειώδους επάρκειας των συντάξεων και των παροχών στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

* Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Στρατούλης σε δήλωσή του επισημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει ως εργαλείο την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα «υπερταμείο», για να στήσει μόνιμο μηχανισμό μείωσης των κύριων συντάξεων και εξαέρωσης των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών.

«Οι δήθεν "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό μετατράπηκαν σε ροζ πλαστικές κορδέλες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικό
Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Η «μαύρη» εργασία καλά κρατεί
Ασφαλιστικό
Αρον, άρον σταύρωσον τον «λαγό»
Υπουργείο Οικονομικών
Ανοίγει η πύλη του Ε9 για διορθώσεις
ΕΚΤ
Η ΕΚΤ «δείχνει» το ελληνικό πρόβλημα
Συγχωνεύσεις
Συγχώνευση Piccadilly - Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία
Πετρέλαιο
Τρενάρουν τις έρευνες οι χαμηλές τιμές πετρελαίου
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βαθαίνει το ρήγμα στην οικοδομή
Αεροπορικές Εταιρείες
Και με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι Κυπριακές Αερογραμμές
Εθνική Τράπεζα
Εθνική: Εβαλε «πωλητήριο» στο 27% της Finansbank