Έντυπη Έκδοση

Βαθαίνει το ρήγμα στην οικοδομή

Νέα πτώση 7% τον Αύγουστο

Παραδοσιακά το βαρόμετρο της οικονομίας ήταν πάντα η οικοδομική δραστηριότητα κι οι κατασκευές. Με την άνοδο της οικοδομής τον Μάιο-Ιούνιο οι περισσότεροι ήλπιζαν πως η οικονομία βρήκε ένα νέο στήριγμα -πέραν του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου- στην προσπάθειά της να βγει φέτος από την ύφεση.

 Ηλθε όμως η ετήσια πτώση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας του Ιουλίου (-24,1%) και τώρα του Αυγούστου (-5,3%) για να διαψεύσει τις προσδοκίες αυτές διατηρώντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς βιομηχανία, επενδύσεις κι εξαγωγές αγαθών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η συνολική (ιδιωτική και δημόσια) οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο 2014 μειώθηκε σε ετήσια βάση και κατ' όγκο 7,1%, ενώ σε όρους αριθμού αδειών και επιφανείας μειώθηκε 19,9% και 19,4% αντίστοιχα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο α' 8μηνο του έτους η συνολική οικοδομική δραστηριότητα να μειωθεί κατά 8% σε όγκο έναντι της ίδιας περιόδου του 2013, ενώ σε 12μηνη βάση να μειωθεί κατά 8,9% αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη κάμψη όγκου συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε η Στερεά Ελλάδα (-72%) κι αμέσως μετά το Ν. Αιγαίο (-67,7%), με την Αττική να υποχωρεί επίσης σημαντικά (-49,3%), ενώ οι μόνες περιφέρειες της χώρας που είχαν αύξηση ήταν η Κεντρική Μακεδονία (176,5%) και η Πελοπόννησος (5,2%).

Τέλος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, τη μεγαλύτερη κάμψη όγκου οικοδομικής δραστηριότητας είχαν οι Πελοπόννησος (-37,5%), Αν. Μακεδονία-Θράκη (-34,1%) με την Αττική να υποχωρεί επίσης (-19,6%). Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση σημείωσαν η Ηπειρος (68,8%) και το Ν. Αιγαίο (51%). Θυμίζουμε πως η κάμψη της οικοδομής παρασύρει πτωτικά και τη βιομηχανία, μεγάλο μέρος της οποίας τροφοδοτεί με υλικά την οικοδομική δραστηριότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Η «μαύρη» εργασία καλά κρατεί
Ασφαλιστικό
Αρον, άρον σταύρωσον τον «λαγό»
Υπουργείο Οικονομικών
Ανοίγει η πύλη του Ε9 για διορθώσεις
ΕΚΤ
Η ΕΚΤ «δείχνει» το ελληνικό πρόβλημα
Συγχωνεύσεις
Συγχώνευση Piccadilly - Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία
Πετρέλαιο
Τρενάρουν τις έρευνες οι χαμηλές τιμές πετρελαίου
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βαθαίνει το ρήγμα στην οικοδομή
Αεροπορικές Εταιρείες
Και με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι Κυπριακές Αερογραμμές
Εθνική Τράπεζα
Εθνική: Εβαλε «πωλητήριο» στο 27% της Finansbank