Έντυπη Έκδοση

Η καταστολή στα χρόνια του Μιχάλη

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε προληπτικά πάνω από 850 άτομα, όσα περίπου είχαν προσαχθεί συνολικά στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου!

Ανυποψίαστοι πολίτες (ανάμεσά τους και πολλοί ανήλικοι) καταγγέλλουν με αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και μέσω της Ομάδας Νομικής Βοήθειας ότι ελέγχθηκαν εξονυχιστικά, ρωτήθηκαν για τον σκοπό της παρουσίας τους στον χώρο των διαδηλώσεων, μεταφέρθηκαν βίαια στη ΓΑΔΑ, ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, δακτυλοσκοπήθηκαν με το ζόρι, πριν αφεθούν τελικά, ελεύθεροι.

Και όλα αυτά επειδή οι αστυνομικοί θεώρησαν αυθαίρετα «ύποπτο ταραξία» όποιον φορούσε σκούφο ή τους φάνηκε «περίεργος»!

Το δις εξαμαρτείν

Στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν πολίτη φορτώνοντάς του τσάντα με εκρηκτικά! Ανάλογη υπόθεση είχε καταγγελθεί και το 2003 εις βάρος άγγλου διαδηλωτή στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο οποίος προφυλακίστηκε!

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, που, κατά τ' άλλα, δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει την αστυνομική αυθαιρεσία, υπερασπίστηκε με σθένος τις προηγούμενες ημέρες το δόγμα των μαζικών προληπτικών συλλήψεων!

Υποστήριξε ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές. Αδιαφορεί προκλητικά για τις εκθέσεις-καταδίκες του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και για τις απόψεις κορυφαίων νομικών, όπως οι καθηγητές Ν. Παρασκευόπουλος και Κ. Χρυσόγονος που με δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.» τις χαρακτηρίζουν παράνομες και αντισυνταγματικές.

Ο υπουργός αγνοεί όμως και την εγκύκλιο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκου, τον Ιούνιο του 2005, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι προληπτικοί έλεγχοι της αστυνομίας δεν πρέπει να αγνοούν τη νομιμότητα, καθώς δεν ισχύει το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, που ξεκινάει έρευνα για τις καταγγελίες, οι προσαγωγές είναι παράνομες όταν γίνονται στον σωρό, χωρίς εξατομικευμένη υπόνοια για συγκεκριμένο άτομο.

Πηγές του Συνηγόρου του Πολίτη έλεγαν πως περιμένουν με ενδιαφέρον από την αστυνομία την αιτιολόγηση των προληπτικών συλλήψεων. «Είναι προφανές», έλεγαν στην «Κ.Ε.», «πως ο υπερβολικά μαζικός αριθμός προληπτικών συλλήψεων παραβιάζει ευθέως τη νομιμότητα».

Παρά τα πορίσματα του Συνηγόρου και τις εγκυκλίους, η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούσε ατύπως να θεωρεί «νόμιμο προνόμιό» της τις αναιτιολόγητες συλλήψεις και προσαγωγές πολιτών. Είναι γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή την πρακτική, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι έγγραφες απαντήσεις της σε καταγγελίες πολιτών μέχρι και σήμερα.

Για καταφανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Θ. Σχινάς. «Πρόκειται για υπερβολικά, εκφοβιστικά μέτρα, που οδηγούν σε νέο φακέλωμα. Οι συλλήψεις έγιναν προληπτικά για να μη συμμετάσχουν στην πορεία» τονίζει ο κ. Θ. Σχινάς.

Την ίδια άποψη έχουν και δύο κορυφαίοι νομικοί. Τους ρωτήσαμε εάν είναι νόμιμες, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, οι προληπτικές, μαζικές συλλήψεις-προσαγωγές πολιτών. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου στο ΑΠΘ, μας τονίζει:

«Η ελληνική έννομη τάξη και το Σύνταγμα κατοχυρώνουν την ατομική ενοχή ως προϋπόθεση ευθύνης καθώς και την αρχή της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές μηδενικής ανοχής εξειδικευόμενες με αθρόες συλλήψεις ή προσαγωγές δεν έχουν θέση στο ελληνικό κράτος δικαίου. Σε ανύποπτο χρόνο (2003), ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με προσεγμένη εγκύκλιό του, είχαν επισημάνει ότι, κατά τον νόμο (Π.Δ. 141/1991), προσαγωγή επιτρέπεται μονο σε δύο περιπτώσεις: αν ο πολίτης δεν έχει δελτίο ταυτότητας και αν η εξατομικευμένη συμπεριφορά του -και όχι απλώς ο χρόνος, ο τόπος ή οι περιστάσεις- κινεί υπόνοιες διάπραξης συγκεκριμένου εγκλήματος. Η προσαγωγή στην αστυνομία άλλωστε έχει σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη. Οχι μόνο λόγω ταλαιπωρίας και ανησυχίας αλλά και επειδή η καταχώριση των στοιχείων του σ' έναν κατάλογο υπόπτων μπορεί να τον βαραίνει καθοριστικά στο μέλλον».

Και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κ. Χρυσόγονος είναι κατηγορηματικός:

«Το άρθρο 6 παρ. 1 του συντάγματος ορίζει ότι κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, εκτός αν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα. "Σύλληψη" κατά την έννοια αυτής της διάταξης είναι γενικά η υποβολή προσώπου στη φυσική εξουσία κρατικών οργάνων με σκοπό ή αποτέλεσμα την (προσωρινή έστω) στέρηση της ελευθερίας του. Επομένως περιλαμβάνεται εδώ η βίαιη προσαγωγή υπόπτου ή μάρτυρα και απαιτείται να συντρέχουν και γι' αυτή οι ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή δικαστικό ένταλμα ή αυτόφωρο έγκλημα. Είναι άρα αντισυνταγματική η πρόβλεψη του άρθρου 74 παρ. 5 π.δ. 141/1991 ότι ο αστυνομικός υπάλληλος "οδηγεί στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περιστάσεων και της συμπεριφοράς τους δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας".

Η παραπάνω διάταξη επιχείρησε απλώς να περιβάλει με έναν, μάλλον διάτρητο, μανδύα νομιμοφάνειας τη συνήθη, όσο και αντισυνταγματική, πρακτική βίαιης προσαγωγής (στην ουσία προσωρινής σύλληψης και κράτησης) υπόπτων στα αστυνομικά τμήματα. Ολα αυτά συνιστούν διαρκή καταστρατήγηση του άρθρου 6 παρ. 1 του συντάγματος και ενδεχομένως και του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εξευτελιστική μεταχείριση)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Αλέξης Γρηγορόπουλος
Σχετικά θέματα: Αστυνομική καταστολή
Το άσυλο ζητάει άσυλο
Η φυσούνα φεύγει, η μάνικα έρχεται
Ηταν κάτι αναρχικοί από το Κερατσίνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Σοφόν το ευρω-λακωνίζειν
Συνέντευξη: Γκέοργκ Φίσερ
«Λίγα ταμεία, περισσότερη δουλειά»
Οικονομική πολιτική
Ξημερώνει λιτότητα με δόσεις
Ενα συρτάρι γεμάτο με σκληρά μέτρα
Πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα
Επιτροπές σαν τη λερναία ύδρα
Κυβέρνηση
Υφυπουργοί ψάχνουν εργασία
Κοινωνικός διάλογος
«Καμιά συζήτηση για τον 14ο μισθό»
Σύσκεψη για τη Διαφθορά
«Θέλετε διαφάνεια; Απόδειξη»
Εξεταστικές για Siemens και ομόλογα
Νέα Δημοκρατία
Γερμανική πειθαρχία
Λίγο φρένο πριν από τη στροφή!
Οι ιώσεις φέρνουν επιπλοκές
Τα «κουκιά» και το «αγκάθι»
Συνέντευξη: Μιχ. Λιάπης
«Η Ν.Δ. να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης»
ΛΑΟΣ
Οι παγκίτες ζητούν ροτέισον απ' τον Καρατζαφέρη
Αστυνομική καταστολή
Το άσυλο ζητάει άσυλο
Η καταστολή στα χρόνια του Μιχάλη
Η φυσούνα φεύγει, η μάνικα έρχεται
Ηταν κάτι αναρχικοί από το Κερατσίνι
Πρωτοβουλία Αλαβάνου για όμιλο σκέψης
Εστριψε αριστερά και γκάζωσε
Κύπρος
Ιεροσυλία με πολιτικά κίνητρα