Έντυπη Έκδοση

Η μάχη της Κερατέας

Μέσα στη νύχτα και την παγωνιά ξεκίνησε η κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα για «να σώσει την Αττική από τα σκουπίδια» και την Ελλάδα από τα πρόστιμα για τις 252 ανεξέλεγκτες χωματερές. Αποτέλεσμα, επεισόδια και τραυματισμοί, μολότοφ, πυροβολισμοί στον αέρα, φθορές σε πυροσβεστικά οχήματα, θυμός και συνθήματα κατά της «κυβέρνησης του ΔΝΤ».

Στο σκοτάδι έγινε η επέλαση της ΕΛ.ΑΣ. για να εγκατασταθεί εργολάβος στον ΧΥΤΑ, στο σκοτάδι έως αργά χθες και ο «κλεφτοπόλεμος» με μολότοφ από τους εξεγερμένους κατοίκους. Νωρίτερα, συμπλοκές με τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας ρεπόρτερ και ο δήμαρχος Κερατέας Σ. Ιατρού (φωτογρ.) Στο σκοτάδι έγινε η επέλαση της ΕΛ.ΑΣ. για να εγκατασταθεί εργολάβος στον ΧΥΤΑ, στο σκοτάδι έως αργά χθες και ο «κλεφτοπόλεμος» με μολότοφ από τους εξεγερμένους κατοίκους. Νωρίτερα, συμπλοκές με τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας ρεπόρτερ και ο δήμαρχος Κερατέας Σ. Ιατρού (φωτογρ.) Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έγινε ορατή μέσα στο σκοτάδι, όταν στις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου είκοσι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., μηχανήματα έργων, φορτηγά και ακόμη εξήντα οχήματα ανηφόρισαν στην περιοχή Οβριόκαστρο, έσπασαν την ολιγομελή περιφρούρηση των κατοίκων και εγκατέστησαν εργολάβο στο χώρο που έχει χωροθετηθεί από το 2003.

Κάτοικοι της περιοχής ανταπέδωσαν επίσης αποφασιστικά. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας (συνενώθηκε με Λαυρεωτική) Σταύρος Ιατρού, που συμμετείχε στην ομάδα, συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες. Οι παριστάμενοι πολίτες εξήγησαν στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα κ. Παναγόπουλο τις παρανομίες και τα νομικά κενά που υπάρχουν στη διαδικασία, ότι δηλαδή δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις στο χώρο και δεν έχει δοθεί έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εκείνος δίνει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών, οι οποίοι όμως επιστρέφουν δριμύτεροι το απόγευμα.

Από τις 6 μ.μ. του Σαββάτου η ένταση κορυφώνεται κατά κύματα. Εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν στο χώρο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ χρησιμοποιούν χημικά. Η ένταση για τη «φασιστική βία» και την «κυβέρνηση του ΔΝΤ» ανεβάζει το θερμόμετρο. Σε ένα από τα χθεσινά επεισόδια, ο δήμαρχος Ιατρού πέφτει λιπόθυμος από τα χτυπήματα πέντε αστυνομικών. Συνέρχεται αλλά δεν θα αποχωρήσει όπως πολλοί άλλοι για νοσηλεία: «Φοβάμαι για το πού μπορούν να φθάσουν οι συμπολίτες μου», λέει. «Κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις καραμπίνες τους. Ο κόσμος δεν συγκρατείται. Πέσανε μολότοφ. Κάποιες χτύπησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα και αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Δεν έχουμε τίποτε με τους πυροσβέστες. Είναι φίλοι μας. Αλλά η αστυνομία δρα προκλητικά».

Η αντίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ΧΥΤΑ είναι γνωστή από το 2003 όταν έγινε η χωροθέτηση. Ρωτάμε τον κ. Ιατρού εάν υπάρχουν περιθώρια αντιδράσεων: «Εχουμε χάσει στις προσφυγές που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ελεγκτικό Συνέδριο (για τη σύμβαση κατασκευής) και το Συμβούλιο της Επικρατείας (για την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-ΜΠΕ). Ομως εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αναθεωρημένης ΜΠΕ που εκδικάζεται στις 12/1/2011. Μιλάνε για ΧΥΤΥ αλλά είναι ΧΥΤΑ. Υπάρχουν επίσης σοβαρές εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις του χώρου. Από τα 500 στρέμματα, τα 400 είναι ιδιωτικά, αλλά δεν τα αναγνωρίζουν επικαλούμενοι δικαστική απόφαση του 1894. Η Αρχαιολογία δεν έχει δώσει έγκριση για να γίνουν έργα. Γι' αυτό και προσφεύγουμε αύριο (σήμερα) σε ασφαλιστικά μέτρα. Υποτίθεται ότι μέχρι να βγει απόφαση δεν θα ξεκινήσει να δουλεύει μηχάνημα. Αυτό το τήρησαν μέχρι τώρα».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Η. Λιακόπουλος μας δηλώνει ότι η εκκρεμότητα με τις απαλλοτριώσεις λύθηκε, ορίσθηκε τιμή μονάδος και μέσα στην εβδομάδα «θα κατατεθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους». Οσο για την Αρχαιολογία, λέει ότι «οι αρχαιολόγοι θα κάνουν οπωσδήποτε την έρευνά τους στην περιοχή με την προστασία της αστυνομίας και θα την είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι εάν μας το επέτρεπαν οι κάτοικοι που αντιδρούν ακόμη και γι' αυτό».

Σημειώνεται ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από την έφοδο στην Κερατέα, σε ημερίδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Περιφ. Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν μίλησαν εμφατικά για την ανάγκη κατάργησης των ανεξέλεγκτων χωματερών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διαχείριση απορριμμάτων
Για το ίδιο θέμα
Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για το ΧΥΤΥ στην Κερατέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καιρικά φαινόμενα
Μας χτύπησε στην ψύχρα
Παγώνουν οι άστεγοι
Βροχές και νοτιάδες από σήμερα, χιόνια στα ορεινά
ΧΥΤΑ Κερατέας
Η μάχη της Κερατέας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τελευταία δέσμευση για τους σκουπιδότοπους
Περιβάλλον
Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Αγιος Παντελεήμονας
Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα
Σομαλία
Ομηρία τέλος, μετά 7 μήνες
Παιδεία
Πόλεμος για τα ΑΕΙ
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Δικαιοσύνη
Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι μεζέδες, συνθηματικά τα άπλυτα!
Στον Κορυδαλλό ο Π. Ψωμιάδης
Διόδια
Μάλγαρα: 4.000 αυτοκίνητα πέρασαν δωρεάν σε 3,5 ώρες
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ερχονται διώξεις και για τη «VDV LEBEN»
Άλλες ειδήσεις
Εθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο