Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ

Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα

Ο Αγιος Παντελεήμονας είναι ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων. Και τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο στην Αττική σύμβολο συγκρούσεων. «Ελλήνων» και «ξένων». Από χθες έχει τον τίτλο του συμβόλου ακόμα μιας, πιο βαθιάς αξίας: αυτής του σεβασμού στον πολιτισμό των άλλων. Της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τον ναό του Αγ. Παντελεήμονα Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τον ναό του Αγ. Παντελεήμονα «Δράστες», η τετράφωνη χορωδία του ναού, η Ορχήστρα της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και ο Γιώργος Νταλάρας. Και ενώ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, οι ήχοι από το «Της αγάπης αίματα» του Μίκη Θεδωράκη ένωναν τους πάντες, κάποιες ακροδεξιές παραφωνίες δεν τα κατάφεραν.

Ηταν η πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε σε χριστιανικό ναό. Τη διοργάνωσαν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής. Περιπολικά της Αστυνομίας και κλούβες είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του ναού από το προηγούμενο βράδυ. Γύρω στις τρεις το μεσημέρι εμφανίστηκε μια ακροδεξιά ομάδα φωνάζοντας «Θάνατος στους προδότες», «Αίσχος». Απωθήθηκαν από την Αστυνομία σε μια πλευρά της πλατείας.

3.500 άτομα

Η εκκλησία, χωρητικότητας 3.500 ατόμων, γέμισε ασφυκτικά πριν από την προγραμματισμένη ώρα (στις 6 το απόγευμα). Γυναίκες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ανέβαιναν τα σκαλοπάτια κι έμπαιναν στην εκκλησία. Ελληνες οι περισσότεροι. Ανάμεσά τους εμφανίστηκαν δειλά και ορισμένοι αλλοδαποί.

«Εξω οι μασόνοι», «Οχι στον αντίχριστο», φώναξε μια ομάδα, τη στιγμή που εμφανίστηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Αννα Διαμαντοπούλου. Οι αστυνομικοί τούς απωθούσαν, κάνοντας προσαγωγές.

Αρκετός κόσμος συνέχιζε να φτάνει γεμίζοντας τον περίβολο του ναού. «Είναι η πρώτη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που στέλνει ένα μήνυμα συνύπαρξης», λέει ο Νίκος, που ήρθε από το Χαλάνδρι. «Πολύ καλή ιδέα, εξαιρετική. Με συγκίνησε τόσο, που ξεκίνησα από το Κουκάκι με τα πόδια», θα πει η κ. Ειρήνη. «Θαυμάσια εκδήλωση. Ο,τι καλύτερο μπορούσαν να σκεφτούν», λέει μια παρέα ηλικιωμένων που δεν μπόρεσαν να μπουν στο ναό. Δεν φοβήθηκαν όμως το κρύο και αποφάσισαν να παραμείνουν στον εξωτερικό χώρο. Οπως και εκατοντάδες άλλοι. Μεταξύ τους αρκετοί γονείς με βρέφη και μικρά παιδιά.

Απειλές

Ορισμένοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, όταν απειλήθηκαν από ακροδεξιούς. «Ο λαός δεν ξεχνά, τους προδότες του κρεμά», φώναξαν, αλλά απωθήθηκαν αρκετές φορές από διμοιρίες των ΜΑΤ. «Φοβάσαι όμως. Κοιτάζεις ποιος είναι πίσω σου», λέει μια ιδιοκτήτρια καταστήματος της γειτονιάς, ακούγοντας τον εθνικό ύμνο και ακροδεξιά παραληρήματα «Ο λαός απαιτεί τον Παπούλια στο Γουδή». «Σ' όλο τον κόσμο γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Αλλά πολιτισμένα. Εδώ γιατί όχι;» αναρωτήθηκαν αρκετοί, όταν οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν ν' αποχωρήσουν, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων.

Στο εσωτερικό του ναού ο εφημέριος μιλούσε «για την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των Ελλήνων, ως όχημα για τη συναδέλφωση». Με χριστουγεννιάτικο πνεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «ο άλλος δεν είναι κόλαση, είναι χαρά. Και η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους». Ο ναός σείστηκε από θερμό χειροκρότημα και όλα τα πρόσωπα χαμογελούσαν.

Ακολούθησαν μελωδίες από την τετράφωνη χορωδία του ναού, την Ορχήστρα της Καμεράτας, οι «μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης» έψαλαν τον ύμνο των Χριστουγέννων. Από τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα ακούστηκαν το «Δοξαστικό» και το «Της αγάπης αίματα» του Μίκη Θεοδωράκη. Ολα τελείωσαν ειρηνικά και με τους συμβολισμούς για ειρήνη και συνύπαρξη στον πολύπαθο Αγιο Παντελεήμονα να κυριαρχούν, σε μία από τις πιο σκληρές πλατείες της πόλης... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καιρικά φαινόμενα
Μας χτύπησε στην ψύχρα
Παγώνουν οι άστεγοι
Βροχές και νοτιάδες από σήμερα, χιόνια στα ορεινά
ΧΥΤΑ Κερατέας
Η μάχη της Κερατέας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τελευταία δέσμευση για τους σκουπιδότοπους
Περιβάλλον
Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Αγιος Παντελεήμονας
Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα
Σομαλία
Ομηρία τέλος, μετά 7 μήνες
Παιδεία
Πόλεμος για τα ΑΕΙ
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Δικαιοσύνη
Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι μεζέδες, συνθηματικά τα άπλυτα!
Στον Κορυδαλλό ο Π. Ψωμιάδης
Διόδια
Μάλγαρα: 4.000 αυτοκίνητα πέρασαν δωρεάν σε 3,5 ώρες
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ερχονται διώξεις και για τη «VDV LEBEN»
Άλλες ειδήσεις
Εθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο