Έντυπη Έκδοση

ΤΟ «AEGEAN STAR» ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ

Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι

Σκηνές σαν αυτές του πρόσφατου ατυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού εκτυλίχτηκαν όλη μέρα χθες στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Κρατούνται πλοίαρχος και αξιωματικοί Κρατούνται πλοίαρχος και αξιωματικοί Τόνοι μαζούτ χύθηκαν στη θάλασσα από τις δεξαμενές του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου «AEGEAN STAR» όταν στις 5.20 το πρωί, μπαίνοντας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προσέκρουσε στον πράσινο φανοστάτη της εισόδου του λιμανιού με αποτέλεσμα ένα ρήγμα μήκους οκτώ μέτρων στα ύφαλα του καραβιού.

Από το βαθύ αυτό ρήγμα προκλήθηκε και η διαρροή του μαζούτ από τις δεξαμενές του καραβιού. Ολη μέρα χθες στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη του πληρώματος του καραβιού αλλά κυρίως εθελοντές έδιναν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της ρύπανσης, αφού τυχόν επέκτασή της θα προσέβαλλε τη γειτονική μαρίνα Μυτιλήνης ή το παραδοσιακό εσωτερικό λιμάνι.

Στο μάτι του κυκλώνα

Στην περιοχή την ώρα του συμβάντος έπνεαν βόρειοι άνεμοι 8 Μποφόρ, που όμως δεν δικαιολογούν το ατύχημα, μια και το καράβι έπλεε κόντρα στο βοριά· κανείς δηλαδή δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρασύρθηκε από τους ανέμους με αποτέλεσμα την πρόσκρουση. Ας σημειωθεί ακόμη ότι το πλοίο με ευθύνη του καπετάνιου του είχε ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Χίο κυριολεκτικά «στο μάτι του κυκλώνα», το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, όταν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 10 Μποφόρ!

Μάλιστα το γεγονός της άφιξής του στη Χίο στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου προκάλεσε την απορία των λιμενικών αρχών της Χίου που διέταξαν τον έλεγχο του πλοίου και την ανακατανομή του φόρτου του, αφού μεταξύ των άλλων διαπιστώθηκαν ζημιές σε μεταφερόμενα φορτηγά που είχαν προκληθεί από τη θαλασσοταραχή. Τελικά το πλοίο και πάλι με ευθύνη του καπετάνιου απέπλευσε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα από τη Χίο για Μυτιλήνη.

Μία ώρα καθυστέρηση

Το χθεσινό ατύχημα, όμως, προκαλεί σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη δυνατότητα των λιμενικών αρχών της Μυτιλήνης να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο συμβάν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του συμβάντος η πρόσκρουση έγινε στις 5.20 το πρωί, ενώ το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ενημερώθηκε για τη διαρροή από τον καπετάνιο του καραβιού στις 6.25, δηλαδή μια ώρα μετά το συμβάν.

Καθαρισμός

Αλλά τα «παρατράγουδα» δεν σταμάτησαν εκεί. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο οι εισαγγελικές αρχές όσο και οι αρμόδιοι προανακριτικοί υπάλληλοι ενημερώθηκαν και κλήθηκαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους περί τις 9.30 το πρωί. Το αλκοοτέστ, δηλαδή, για τη διαπίστωση τυχόν χρήσης αλκοόλ από τα υπεύθυνα μέλη του πληρώματος έγινε τέσσερις τουλάχιστον ώρες μετά το συμβάν με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την απόδοση ευθυνών.

Τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις διαπιστώθηκαν και κατά την αντιρρυπαντική προσπάθεια, ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκρύπτεται η πολύτιμη συμβολή των εθελοντών στην όλη προσπάθεια, όταν μάλιστα κυριολεκτικά «έσωσαν την κατάσταση». Η διαρροή του μαζούτ τελικά σταμάτησε χθες το απόγευμα. Με εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης συνελήφθησαν ο πλοίαρχος του «AEGEAN STAR», ο αξιωματικός της γέφυρας την ώρα του ατυχήματος, ο πηδαλιούχος και ο α' μηχανικός του καραβιού. Φυσικά ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καιρικά φαινόμενα
Μας χτύπησε στην ψύχρα
Παγώνουν οι άστεγοι
Βροχές και νοτιάδες από σήμερα, χιόνια στα ορεινά
ΧΥΤΑ Κερατέας
Η μάχη της Κερατέας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τελευταία δέσμευση για τους σκουπιδότοπους
Περιβάλλον
Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Αγιος Παντελεήμονας
Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα
Σομαλία
Ομηρία τέλος, μετά 7 μήνες
Παιδεία
Πόλεμος για τα ΑΕΙ
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Δικαιοσύνη
Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι μεζέδες, συνθηματικά τα άπλυτα!
Στον Κορυδαλλό ο Π. Ψωμιάδης
Διόδια
Μάλγαρα: 4.000 αυτοκίνητα πέρασαν δωρεάν σε 3,5 ώρες
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ερχονται διώξεις και για τη «VDV LEBEN»
Άλλες ειδήσεις
Εθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο