Έντυπη Έκδοση

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Πόλεμος για τα ΑΕΙ

Θέση σύγκρουσης με το υπουργείο Παιδείας πήρε και επισήμως η πανεπιστημιακή κοινότητα με την ομόφωνη και συλλήβδην απόρριψη των προτάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση από την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, προχθές, στο Λαύριο.

Με κύριο αιτούμενο την απόσυρση του κειμένου της σχετικής διαβούλευσης, οι πρυτάνεις αναλαμβάνουν «εκστρατεία» ενημέρωσης αρχίζοντας από τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το κείμενο με τις αντι-προτάσεις της συνόδου που δεν ξεφεύγει από το αταλάντευτο τρίπτυχο: πλήρης αυτοδιοίκηση - διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου - απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

Με ύφος αυστηρό -όπως προβλέπεται να είναι και το ψήφισμα- οι πρυτάνεις, κατά τις πολύωρες συνεδριάσεις τους (Παρασκευή και Σάββατο), εξέφρασαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στο κείμενο, το οποίο «δεν θεωρείται βάση διαλόγου», αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά τους «για την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του -ειδικά μετά το τελεσίγραφο Πανάρετου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υφυπουργός Παιδείας, σε συνέχεια των πιεστικών και όχι πάντα αποδεκτών πρωτοβουλιών του σχετικά με διάφορα φαινόμενα παθογένειας (οικογενειοκρατία, αιώνιοι φοιτητές κ.ά.), προειδοποίησε τα ιδρύματα πως αν δεν απαντήσουν στα ερωτήματά του εγκαίρως τότε την ερχόμενη χρονιά θα ανασταλεί η χρηματοδότησή τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, ότι «δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου», όπως και η εκτίμησή του πως αν το υπουργείο εμμείνει στις προτάσεις του τότε «θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα πανεπιστήμια».

Κατά τ' άλλα, στη σύνοδο επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά το κοινό αίτημα για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Βασικά σημεία σύγκλισης των απόψεων που διατυπώθηκαν και θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο είναι:

* Διοίκηση των πανεπιστημίων από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ανώτατο όργανο η Σύγκλητος, εκτελεστικό όργανο το πρυτανικό συμβούλιο -πρύτανης και αντιπρυτάνεις εκλεγμένοι (με καθολική ψηφοφορία) και προερχόμενοι από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δημιουργία ενός θεσμού (οργάνου) ελέγχου και εποπτείας των πανεπιστημίων.

* Πλήρης αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκή (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, εισαγόμενοι, μετεγγραφές, όλα ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων), διοικητική, οικονομική. Για την τελευταία, προτείνεται αλλαγή νόμου με σκοπό ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας και διευκολύνσεις ως προς την αξιοποίηση ιδίων πόρων και περιουσίας.

Στη σύνοδο έγιναν δεκτοί και ανέγνωσαν ψήφισμά τους οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο συνεδριάσεων.

* Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία από την οποία απέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Παιδεία
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καιρικά φαινόμενα
Μας χτύπησε στην ψύχρα
Παγώνουν οι άστεγοι
Βροχές και νοτιάδες από σήμερα, χιόνια στα ορεινά
ΧΥΤΑ Κερατέας
Η μάχη της Κερατέας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τελευταία δέσμευση για τους σκουπιδότοπους
Περιβάλλον
Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Αγιος Παντελεήμονας
Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα
Σομαλία
Ομηρία τέλος, μετά 7 μήνες
Παιδεία
Πόλεμος για τα ΑΕΙ
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Δικαιοσύνη
Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι μεζέδες, συνθηματικά τα άπλυτα!
Στον Κορυδαλλό ο Π. Ψωμιάδης
Διόδια
Μάλγαρα: 4.000 αυτοκίνητα πέρασαν δωρεάν σε 3,5 ώρες
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ερχονται διώξεις και για τη «VDV LEBEN»
Άλλες ειδήσεις
Εθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο