Έντυπη Έκδοση

Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στις εκάστοτε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή, επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση στους υπουργούς των οποίων τα αδικήματα παραγράφονται πριν καλά καλά αποκαλυφθούν και αδυνατούν να δώσουν τολμηρές λύσεις στη βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης εξαπέλυσε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ο πρόεδρός της, Χαρ. Αθανασίου.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της συνέλευσης της ΕΔΕ Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στο βήμα της συνέλευσης της ΕΔΕ Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα τελευταία 38 χρόνια έχουν κατατεθεί 50 νομοθετήματα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο επιτάχυνση των δικών, τα οποία εξυπηρετούν μόνον επικοινωνιακές ανάγκες, αφού η δικαιοσύνη στη χώρα μας εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και εκπροσώπων των κομμάτων, ο κ. Αθανασίου έστρεψε τα πυρά του στο πολιτικό σύστημα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ουσιαστικά θεσμοθετεί την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων. «Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο; Γνωρίζει ο λαός μας ότι τη σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων δεν την αποφασίζουν αυθαίρετα τα δικαστήρια, αλλά την ορίζει ο νόμος;».

«Ακυρώνουν το έργο μας»

Ευθύνες καταλόγισε και για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική που επιχειρούνται είτε με δημόσιες επικριτικές επιθέσεις σε υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο είτε με νομοθετικά μετρα που περιορίζουν και ακυρώνουν το έργο των δικαστών.

Ο κ. Καστανίδης, ο οποίος δεν έχει υλοποιήσει ακόμη τη δέσμευσή του ότι θα επιφέρει τροποποιήσεις στο καθεστώς της ποινικής μεταχείρισης των υπουργών, ανέλαβε διαχρονικά για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος τις ευθύνες «για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών».

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων και την κάλυψη του μεγάλου αριθμού των κενών θέσεων σε δικαστές και εισαγγελείς ζήτησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τραγικό αδιέξοδο στην απονομή της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένος πρότεινε ως αντίδοτο στη συσσώρευση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια την αύξηση του κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς και την προδικαστική επίλυση μεγάλου αριθμού δικαστικών διενέξεων.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε μετά το τέλος της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, η ΕΔΕ ζητεί, μεταξύ άλλων, τη μη υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ, τη διατήρηση του μηνιαίου επιδόματός τους, καθώς και τη συμμετοχή των δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Σχετικά θέματα: Δικαιοσύνη
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καιρικά φαινόμενα
Μας χτύπησε στην ψύχρα
Παγώνουν οι άστεγοι
Βροχές και νοτιάδες από σήμερα, χιόνια στα ορεινά
ΧΥΤΑ Κερατέας
Η μάχη της Κερατέας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τελευταία δέσμευση για τους σκουπιδότοπους
Περιβάλλον
Τόνοι μαζούτ στο λιμάνι
Νοσεί η εξυγίανση της λίμνης
Αγιος Παντελεήμονας
Κονσέρτο, αντί για πολυβόλα
Σομαλία
Ομηρία τέλος, μετά 7 μήνες
Παιδεία
Πόλεμος για τα ΑΕΙ
Κόντρα ΕΑΑΚ - καθηγητών
«Ακούστε τη φωνή μας»
Δικαιοσύνη
Πυρ δικαστών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Εισαγγελείς: Γινόμαστε έρμαιο της κοινής γνώμης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι μεζέδες, συνθηματικά τα άπλυτα!
Στον Κορυδαλλό ο Π. Ψωμιάδης
Διόδια
Μάλγαρα: 4.000 αυτοκίνητα πέρασαν δωρεάν σε 3,5 ώρες
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ερχονται διώξεις και για τη «VDV LEBEN»
Άλλες ειδήσεις
Εθαψαν τους Αλλιανούς στην Πέργαμο