Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές

Αρχισε η καταιγίδα προσφυγών από 600 και πλέον δικαστές και όλες τις δικαστικές ενώσεις της χώρας, με στόχο την αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Καταιγίδα προσφυγών τόσο από το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και ατομικά κατά των μισθολογικών τους περικοπών Καταιγίδα προσφυγών τόσο από το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και ατομικά κατά των μισθολογικών τους περικοπών Η θεσμική αντεπίθεση, όπως έγραψε η «Ε», ξεκίνησε με τη συντονισμένη κατάθεση εκατοντάδων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες προσβάλλουν ως αντισυνταγματικές και παράνομες τις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν οδηγήσει στη μισθολογική τους υποβάθμιση.

Οι Ενώσεις

Και τα 15 μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπροσωπώντας ως συνδικαλιστικό όργανο όλους τους δικαστές της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, αλλά και το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μαζί με τις Ενώσεις Εισαγγελέων Ελλάδας, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών που επέβαλε γενναίο κούρεμα στις αναδρομικές αποδοχές τους (από 1 Αυγούστου 2012 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012), σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.

Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να προσφύγουν ατομικά στο Μισθοδικείο καταθέτοντας σωρηδόν αγωγές -κάθε δικόγραφο μπορεί να υπογράφεται από 50 δικαστές- κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις, ενώ έτοιμες είναι και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από δικαστικούς λειτουργούς που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Οπως επισημαίνουν, το Μνημόνιο ΙΙΙ επιβάλλει μειώσεις στις αποδοχές τους, σε τέτοιο ύψος που ανατρέπουν το καθεστώς οικονομικής ασφάλειας που πρέπει να απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με συνέπεια να παραβιάζονται τα άρθρα 26, 87 και 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην περιουσία. Εξηγούν ότι αναγκάζονται να επιστρέψουν αναδρομικά δεδουλευμένες αμοιβές που είναι καρπός της εργασίας τους και μέρος της περιουσίας τους.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι περικοπές του δικαστικού μισθολογίου ανέρχονται σε συνολικό ποσοστό μέχρι 50% των αποδοχών που ίσχυαν κατά την 31η-12-2009. Ετσι, οι καθαρές αποδοχές του προέδρου των ανώτατων δικαστηρίων από 1-8-2012 και μετά διαμορφώνονται στο ύψος των 3.756,09 ευρώ, έναντι 6.381,58 ευρώ που ίσχυαν πριν από τις περικοπές (μείωση 41,15%).

Μειώσεις

Αντίστοιχα, οι καθαρές αποδοχές του αντιπροέδρου από 1-8-2012 και μετά φθάνουν στο ύψος των 3.668,94 ευρώ, έναντι 6.122,78 ευρώ (μείωση 40,08%), ενώ του αρεοπαγίτη, Συμβούλου Επικρατείας και προέδρου Εφετών ανέρχονται στα 3.276,18 ευρώ, έναντι 5.407,65 ευρώ (μείωση 39,42%). Οι αποδοχές του πρωτοδίκη είναι 1.989,12 ευρώ, έναντι 3.086,24 ευρώ (μείωση 35,55%).

Με άλλα λόγια, οι αποδοχές του προέδρου των ανώτατων δικαστηρίων μειώνονται σε επίπεδο κάτω από αυτό που έπαιρνε, πριν από τις μειώσεις, ο πρόεδρος Πρωτοδικών.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους, οι οποίοι προσφεύγουν κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Τρεις νέες προσωρινές διαταγές που εξέδωσαν τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, παρατείνουν τον εργασιακό βίο υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Δήμου Καλαμαριάς και της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, οι οποίοι θα αμείβονται κανονικά μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη