Έντυπη Έκδοση

Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά την επεξεργασία για το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το λεγόμενο μεγάλο και τελικό νομοσχέδιο που θα αφορά την αναμόρφωση όλου του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα (σ.σ. το προηγούμενο ήταν... το «μικρό»).

Πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο και θα κινείται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογικής διοίκησης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας του νέου ποινολογίου.

Μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει η δημιουργία και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Δηλαδή το «χτίσιμο» μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, που θα περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων αλλά και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με τις δαπάνες τους, ο ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και να γνωρίζει όχι μόνο το «έσχες» αλλά και το «πόθεν».

Η καταγραφή των στοιχειών θα γίνει μέσω του TAXISNET και θα περιλαμβάνει καταθέσεις σε τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα και γενικά κινητές αξίες. Επίσης, κατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης και κοσμήματα.

Επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές επιταγές ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μέσω αυτού του μέτρου επιδιώκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος μη έκδοσης αποδείξεων εφ' όσον η συναλλαγή θα γίνεται ηλεκτρονικά. Η καινοτομία που θα φέρει ο νέος τρόπος πληρωμών θα είναι η απόδοση του ΦΠΑ κατ' ευθείαν στην Εφορία με την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά συναλλαγές από 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ και άνω, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά τρόπους επιβράβευσης των καταναλωτών που προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ακόμα, το νέο φορολογικό θα επιχειρεί την περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, αλλά κυρίως τη θέσπιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των φορολογουμένων με την Εφορία ώστε να πάψει να υπάρχει άμεση φυσική επαφή, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως είναι στις προηγμένες οικονομίες της Δύσης). Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού στη Βουλή, βασικός στόχος είναι οι ΔΟΥ να γίνουν μακροπρόθεσμα ελεγκτικά κέντρα, τοποθετώντας περισσότερα στελέχη σε υπηρεσίες ελέγχου, διασταύρωσης, είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη