Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ

Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία

Ζητήματα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές μας εγείρουν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ως νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή.

Στον απόηχο των αποχωρήσεων του Σαββάτου  και των καταγγελιών για «πραξικόπημα» αρχίζει η νέα -και για πολλούς ιστορική- κοινοβουλευτική εβδομάδα Στον απόηχο των αποχωρήσεων του Σαββάτου και των καταγγελιών για «πραξικόπημα» αρχίζει η νέα -και για πολλούς ιστορική- κοινοβουλευτική εβδομάδα Η κυβέρνηση -καταγγέλλει η αντιπολίτευση- θα υποχρεωθεί να προσφέρει «γην και ύδωρ» στους εταίρους μας σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις της.

Οπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, η συγκεκριμένη τρισέλιδη συμφωνία-δέσμευση για τη χώρα μας δεν έχει λάβει όπως θα έπρεπε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αντίθετα το σχετικό κείμενο θα παραδοθεί τυπικά προς έγκριση στον προαναφερόμενο γνωμοδοτικό θεσμό.

«Δεσμεύουν εκ τω προτέρων την υπογραφή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει

Στο 11ο εδάφιο του κειμένου ορίζεται ότι «ούτε το Δικαιούχο Κράτος Μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης -συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».

Με άλλα λόγια δηλαδή καθίσταται σαφές -λέει ο βουλευτής- ότι ο δημόσιος πλούτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε κατάσχεση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας.

Στο ίδιο κείμενο ορίζεται εξάλλου ότι οι τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα εξεταστούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά από δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Συγκεκριμένα, στο 10ο εδάφιο αναφέρεται ότι «το Δικαιούχο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου σε σχέση με τη Σύμβαση Τροποποίησης και κάθε απόφαση των δικαστηρίων αυτών θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».

Ο Μανιτάκης

Βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης αντιτείνουν πάντως πως πρόκειται απλώς για μια τυπική νομική διαδικασία και υπενθυμίζουν ότι ο έγκριτος συνταγματολόγος και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας προσφάτως στη Βουλή σε ανάλογες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι όλοι αυτοί που επικαλούνται αστήριχτα την εκποίηση και προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με διάταξη του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, η αναγκαστική εκτέλεση εκτελείται στη χώρα που έχει συναφθεί η σύμβαση και συντελείται πάντα με το εθνικό δίκαιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το ελληνικό.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και εισηγήτρια του κόμματος στο νομοσχέδιο κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο επιχειρημάτων με τον υπουργό επιμένει ότι ο Ελληνας δικαστής θα αποφασίσει τι είναι κατασχετέο και τι όχι και πάντως δεν θα μπορέσει να κινηθεί εκτός Συντάγματος.

Η ίδια δίνει και την πολιτική διάσταση του θέματος σημειώνοντας με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (διότι η συμφωνία έχει συναφθεί με το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Ταμείο Σταθερότητας και όχι με το ΔΝΤ) να κινηθούν κατά χώρας εταίρου διότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη