Έντυπη Έκδοση

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΪΜΠΛΕ

Σαν τη Γερμανία του '53

Την εικόνα της ολικής αποτυχίας του Μνημονίου και πως η χώρα και οι πολίτες της δεν αντέχουν άλλες περικοπές και συνέχιση της σκληρής λιτότητας, μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη σημερινή τους συνάντηση, στο Βερολίνο.

Η συνάντηση είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται, καταρχήν και ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών, σαν μια πρώτη γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τον ισχυρό παράγοντα της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών την ανάγκη μερικής διαγραφής του ελληνικού δημόσιου χρέους στα πρότυπα της αντίστοιχης περικοπής του γερμανικού τη δεκαετία του '50, και θα ζητήσει, προκειμένου να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, την άμεση σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953. Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες, στην ομιλία του σε εκδήλωση για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.

«Είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση για όλους, για τους φορολογούμενους πολίτες στις δανείστριες χώρες αλλά και γιατί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διόγκωση του δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης, με το μέσο όρο να ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ της».

Στην εκδήλωση ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι έχει επιβάλει στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο συνολικά την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, η οποία, με την ύφεση που προκαλεί, έχει καταστήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μη βιώσιμο και εκτός ελέγχου. «Είναι μια επιλογή η οποία θα καταστρέψει την Ευρώπη αν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή ακόμα και η Γερμανία. Για την Ελλάδα το 2013 δεν είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης», είπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, ο Α. Τσίπρας αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει στις επαφές του εκεί, τόνισε ότι θα εστιάσει και στο θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ενώ θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν από το 1974 και έπειτα.

Στην ίδια συνέντευξη κινήθηκε στην ίδια συχνότητα με τον Β. Σόιμπλε λέγοντας: «Δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».

Είχε προηγηθεί μια πανομοιότυπη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Κόντρα και για το ταξίδι

Νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Deutsche Welle, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «οβιδιακές μεταμορφώσεις».

«Εκλιπαρεί για συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα, που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψής της;». «Ο κ. Κεδίκογλου αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα διαπραγματευτεί στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της χώρας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας, που εξαθλιώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς και αποδομεί την Ευρώπη», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ζητεί από τη Γερμανία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. «Η γερμανική αλαζονεία ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη», γράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και υπενθυμίζει τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Μνημόνιο
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη