Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία

Δεδομένη θεωρείται πλέον στην έδρα της Ε.Ε. η τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γέρον Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, στη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάρτιο.

Μέσα στο πλαίσιο των διεργασιών που γίνονται για την αλλαγή σκυτάλης, ο Ολλανδός υπουργός έκανε την περασμένη βδομάδα μια περιοδεία επαφών με υψηλούς αξιωματούχους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και στη Ρώμη.

Η αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από την προεδρία του Eurogroup αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς ο Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός είναι ένας από τους τελευταίους Ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς εκείνης που είχε πιστέψει στο ευρωπαϊκό όραμα και είχε πάντα λειτουργήσει ως εποικοδομητικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, πρόσωπα που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια καλής συνεργασίας αλλά και σύναψης σχέσεων εμπιστοσύνης με τον Γέρον Ντάισελμπλουμ παρά τις σαφώς πιο δύσκαμπτες θέσεις της Χάγης στα ζητήματα αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη.

Ο Γέρον Ντάισελμπλουμ ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και θεωρείται ευρωπαϊστής και μετριοπαθής πολιτικός με μάλλον συντηρητικές απόψεις, βαθιά πίστη στην αυστηρή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στη διαφάνεια και στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ολλανδία αναφέρουν ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία στη Χάγη, παρ' όλο που είναι 47 χρόνων, και ότι είναι πολύ διαφορετικός στο ύφος και στους τρόπους του από τον προκάτοχό του, τον πάντα επιθετικό Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

«Επί της ουσίας οι απόψεις του Ντάισελμπλουμ αντανακλούν τη διαφορετική στάση απέναντι στην Ε.Ε. που έχει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Χάγη και κυρίως το Εργατικό Κόμμα, δηλαδή εποικοδομητική στάση και όχι πάγια άρνηση των πάντων και στο τέλος άκομψες υπαναχωρήσεις», λέει στην «Ε» ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης της ολλανδικής εφημερίδας «Volkskrant», Ντιρκ Νιουμπόουερ.

Επικριτική στάση

Ο Νιουμπόουερ θεωρεί ότι είναι λογικό για τη νέα κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Ολλανδό υπουργό να θέλουν την προεδρία του Eurogroup ακριβώς διότι έχουν μια διαφορετική, σαφώς πιο ευρωπαϊστική, από τους προκατόχους τους άποψη για την Ε.Ε. Και ο Γέρον Ντάισελμπλουμ με τους μετριοπαθείς τρόπους και τη διπλωματικότητά του ταιριάζει «γάντι» στο νέο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ολλανδία. «Η στάση της Χάγης παραμένει φυσικά επικριτική απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. διαχειρίζεται την κρίση και στην οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες», τονίζει ωστόσο ο Ολλανδός δημοσιογράφος.

Η Ολλανδία, μία από τις ελάχιστες πλέον χώρες με τριπλό Α στην Ευρωζώνη, έχει ταυτιστεί με τη Γερμανία όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης του χρέους και αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους συνομιλητές για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο Ντιρκ Νιουμπόουερ εκτιμά πάντως ότι η τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στην προεδρία του Eurogroup είναι πιθανόν να αναγκάσει εκ των πραγμάτων την Ολλανδία να μετριάσει τις μαξιμαλιστικές και αντιδραστικές απόψεις που είχε υιοθετήσει μέχρι σήμερα στους κόλπους των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απέναντι στις χώρες της περιφέρειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη