Έντυπη Έκδοση

Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο

Ενα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Κύπρο φαίνεται όχι μόνο να παγιώνεται, αλλά και να ενισχύεται η προοπτική εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) που υποστηρίζεται και από το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ.).

Ν. Αναστασιάδης Ν. Αναστασιάδης Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του κ. Αναστασιάδη, τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μετατρέποντας ουσιαστικά τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου σε «ντέρμπι» πρόκρισης στον δεύτερο γύρο μεταξύ των κυρίων Μαλά, που στηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ, και Λιλλήκα, που στηρίζεται από το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ. Αυτό το «ντέρμπι» θα έχει αντικείμενο, αν τελικώς ο κ. Αναστασιάδης δεν καταφέρει να υπερβεί από τον πρώτο γύρο το 50%, κάτι που δεν αποκλείεται.

Η τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», της Λευκωσίας, καταδεικνύει ότι ο Νίκος Ανστασιάδης συγκεντρώνει το 40% έναντι 20,5% του κ. Μαλά και 17,9% του κ. Λιλλήκα. Τη «σούπα» της εκλογής από τον πρώτο γύρο για τον κ. Αναστασιάδη χαλούν οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν κυρίως τις ψήφους διαμαρτυρίας, με ποσοστά που συμποσούνται πέριξ του 6%.

Λόγω ριάλιτι

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς λαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η τέως υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Χριστόφια, κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου, 2,8%, την οποία επιλέγουν νέοι ψηφοφόροι, προφανώς επηρεασμένοι από τη συμμετοχή της σε reality τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου εμφανίζεται ως ντουέτο με τον τραγουδιστή Δάκη.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση πρώτη φορά καταμετράται και το ποσοστό του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), το οποίο ουσιαστικά είναι παράρτημα της «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο. Ο Γ. Χαραλάμπους, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παρουσία των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» Ηλ. Κασιδιάρη και Γ. Λαγού, συγκεντρώνει μόλις το 0,7%.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναζήτησης ακόμα και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που, ενδεχομένως ενσυνείδητα, οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή. Ωστόσο, τόνισε πως πρόθεσή του δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αναστασιάδης αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν μπόρεσε να μειώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Όπως σημείωσε, «Είναι σαν να καλείς έναν χότζα να λειτουργήσει σε ορθόδοξη εκκλησία. Φυσικά, δεν θα τα καταφέρει», γι' αυτό και ο κ. Χριστόφιας ως κομμουνιστής δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Μπαμπούλας φυλακής για τους φοροφυγάδες
Τριγμοί από «εκπλήξεις» και «ίσες αποστάσεις»
Ασκήσεις ισορροπίας στη ΔΗΜΑΡ
Στο Μισθοδικείο τώρα οι δικαστές
Προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Νέο φορολογικό με το TAXISNET μεγάλο αδελφό
Καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις ΔΟΥ
Οι δανειστές δεν θέλουν άλλες «Πράξεις»
Ανησυχεί για τις καθυστερήσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες
Εδάφιο 11: στο σφυρί η εθνική κυριαρχία
Σαν τη Γερμανία του '53
Κόντρα και για το ταξίδι
Οδηγός για το στικάκι η κατάθεση Διώτη
Παιχνίδι με τρεις ή τέσσερις κάλπες
Το ΠΑΣΟΚ για την κρίσιμη ημερομηνία
Ο νέος «Γιουνκέρ» από τη σκληρή Ολλανδία
Φαβορί ο Αναστασιάδης στην Κύπρο
Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ, «διά πάσαν νόσον...»
Πρόεδροι Ν.Δ. - ΔΗΜΑΡ σε εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ.
Ομάδα 10 ατόμων αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ.
Εμπρησμός σε αυτοκίνητο του ΥΠ.ΕΞ. στην Ξάνθη