Έντυπη Έκδοση

Ολάντ: Στόχος, η ολοκληρωτική εξολόθρευση των τρομοκρατών

Από αέρος και εδάφους οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με το στρατό του Μάλι, χτυπούν ασταμάτητα από την περασμένη Παρασκευή τους ένοπλους ισλαμιστές στο βόρειο Μάλι.

Ο αρχικός στόχος, να παρεμποδίσουν την κάθοδό τους νότια και την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπαμάκο, επιτεύχθηκε μέσα στην ίδια μέρα. Οι επιχειρήσεις όμως συνεχίζονται, με στόχο «την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι αλλά και την ολοκληρωτική εξολόθρευση των τρομοκρατών», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ετσι, το πρώτο ερώτημα για τους Γάλλους είναι πόσο θα διαρκέσει η όλη επιχείρηση. «Οσο χρειαστεί», έδωσε την απάντηση ο ίδιος ο Ολάντ, αυξάνοντας την ανησυχία όσων φοβούνται μια ατέρμονη εμπλοκή της Γαλλίας στην Αφρική.

Η αγωνία πολλών ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην έρημο του Σαχέλ οι ισλαμιστές κρατούν ομήρους 8 Γάλλους υπήκοους. Εξ αυτών οι μισοί φαίνεται να κρατούνται από την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ (γνωστή ως Aqmi) και οι υπόλοιποι από το «Κίνημα για την ενοποίηση και την τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» (γνωστό ως Mujao). Η αποτυχημένη απόπειρα του Σαββάτου στη Σομαλία, για την απελευθέρωση του εκεί κρατούμενου Γάλλου ομήρου, προκάλεσε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη.

Το άλλο σημείο έντασης ορίζεται από το γεγονός ότι το Σάββατο ο Φρανσουά Ολάντ διέταξε την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Ασφάλειας, γνωστού ως Vigipirate. Ο βαθμός επικινδυνότητας για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία ορίστηκε στο «ενισχυμένο κόκκινο», που είναι ένα επίπεδο πριν από το ανώτατο. Τούτο σημαίνει έντονη αστυνομική και στρατιωτική παρουσία, αλλά και ελέγχους σε δημόσια κτήρια, εμπορικά κέντρα, στο μετρό, σε τρένα και δημόσιες συγκεντρώσεις.

Γιατί μόνη της η Γαλλία;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρτατία, ο Φρανσουά Ολάντ ξάφνιασε τους πάντες με τον αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο που πήρε την απόφαση για την επιχείρηση στο Μάλι. Δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι, εάν έπεφτε η πρωτεύουσα, το Μάλι θα έπαυε να υπάρχει, ο δε κίνδυνος της τρομοκρατίας δεν θα αφορούσε μόνο την Αφρική, αλλά και τη Γαλλία και την ίδια την Ευρώπη.

«Και γιατί η Γαλλία μόνη της, πού είναι η Ευρώπη;», βρήκαν την ευκαιρία να ερωτήσουν όσοι διατηρούν ζοφερή ανάμνηση από τις συχνά απαράδεκτες γαλλο-αφρικανικές σχέσεις του παρελθόντος. Σχολιάζουν παράλληλα το γεγονός ότι η Ε.Ε. παραμένει «γυμνή» στον τομέα της άμυνας, ενώ παρατηρείται στροφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την Ασία μάλλον, παρά στην Ευρώπη.

Από τους Αμερικανούς, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι περιμένει βοήθεια με μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και από αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα.

Από τους Ευρωπαίους, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει με βοήθεια διοικητικής μέριμνας προς τη Γαλλία. Εως τώρα, το σύνολο του πολιτικού κόσμου συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου να δράσει, και μόνο διαμαρτυρίες από το χώρο των Οικολόγων ακούστηκαν, όπως αυτή του Νοέλ Μαμέρ, ο οποίος θεωρεί ότι ο Ολάντ θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το Κοινοβούλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Δυτική Αφρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Τα βρήκαν σκούρα...
Ολάντ: Στόχος, η ολοκληρωτική εξολόθρευση των τρομοκρατών
Απέτυχε η απόπειρα απελευθέρωσης του Γάλλου ομήρου
Οταν λέμε ισόβια, ΔΕΝ εννοούμε ισόβια...
Επιμένει η Μόσχα υπέρ Ασαντ, ενώ οι μάχες μαίνονται
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ν. Υόρκη
«Τον πίεσαν μέχρι τέλους»
100.000 Βρετανοί-ίδες θύματα βιασμού ετησίως
«Δικαίωμά μας να μασάμε κόκα»
Τόπλες στο Βατικανό υπέρ ομοφυλοφίλων...
...αλλά και διαδηλώσεις κατά των γάμων τους
Διαψεύδουν ότι ο Τσάβες έπεσε σε κώμα
Φακελάκια αλά γερμανικά
Μια ζωή γεμάτη αλτρουισμό
Ξένος Τύπος