Έντυπη Έκδοση

«Τον πίεσαν μέχρι τέλους»

Χιλιάδες μηνύματα κατακλύζουν το Δίκτυο, «ψηφιακός» φόρος τιμής στον Ααρον Σουόρτς, τον 26χρονο χαρισματικό προγραμματιστή, χάκερ και ακτιβιστή υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο Δίκτυο, που βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, αυξάνονται οι δημοσιεύσεις σε μπλογκ, που «αποδίδουν» στις αμερικανικές αρχές «συστηματική στοχοποίηση» του Σουόρτς, υπενθυμίζοντας ότι ο 26χρονος στο τέλος που μήνα θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατηγορούμενος για «διαδικτυακές απάτες». Στον ίδιο άξονα κινούνται και οι γονείς του, που στην επίσημη ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο θάνατος του Ααρον δεν είναι μια οικογενειακή τραγωδία. Είναι αποτέλεσμα ενός δικαστικού συστήματος που τον υπονόμευσε».

Το ταλέντο του Σουόρτς στον προγραμματισμό έγινε αντιληπτό από πολύ νωρίς, ενώ το ευρύ κοινό τον γνώρισε σε ηλικία 14 ετών, όταν έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary), μεθόδου γρήγορης και εύκολης μετάδοσης πληροφοριών από μία ιστοσελίδα στην άλλη. Ο Σουόρτς φοίτησε για ένα χρόνο στο Στάνφορντ, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον προγραμματισμό και τον πολιτικό κυβερνοακτιβισμό ιδρύοντας διάφορες ομάδες, ανάμεσά τους τη Reddit και τη DemandProgress υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά και υλικού που προστατευέται λόγω πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Η πληροφορία είναι δύναμη. Ομως, όπως πάντα, κάποιοι την θέλουν αποκλειστικά για τον εαυτό τους» έγραφε ο Σουόρτς στο ψηφιακό του μανιφέστο το 2008, όταν είχε ήδη αναδειχθεί σε διασημότητα του Διαδικτύου, και δεν δίσταζε να παραδεχτεί ότι δίνει μάχη με την κατάθλιψη.

Τα προβλήματά του με τις αρχές ξεκίνησαν το 2009, όταν παραβίασε το σύστημα δεδομένων ομοσπονδιακών δικαστηρίων και διέθεσε ελεύθερα στο Δίκτυο, περίπου το 20% εγγράφων, υποστηρίζοντας ότι το κοινό θα έπρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση και όχι να υπάρχει χρέωση για την απόκτησή τους. Δύο χρόνια αργότερα «μπήκε» στο δίκτυο του ΜΙΤ και διέθεσε ελεύθερα εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις της βάσης δεδομένων JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών.Ο Σουόρτς συνελήφθη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απάτης, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αλλά μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, που ξεκίνησαν έρευνες για τη δράση του.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, WWW.GUARDIAN.CO.UK, WWW.TELEGRAPH.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Χτύπημα των Anonymous στο MIT
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Τα βρήκαν σκούρα...
Ολάντ: Στόχος, η ολοκληρωτική εξολόθρευση των τρομοκρατών
Απέτυχε η απόπειρα απελευθέρωσης του Γάλλου ομήρου
Οταν λέμε ισόβια, ΔΕΝ εννοούμε ισόβια...
Επιμένει η Μόσχα υπέρ Ασαντ, ενώ οι μάχες μαίνονται
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ν. Υόρκη
«Τον πίεσαν μέχρι τέλους»
100.000 Βρετανοί-ίδες θύματα βιασμού ετησίως
«Δικαίωμά μας να μασάμε κόκα»
Τόπλες στο Βατικανό υπέρ ομοφυλοφίλων...
...αλλά και διαδηλώσεις κατά των γάμων τους
Διαψεύδουν ότι ο Τσάβες έπεσε σε κώμα
Φακελάκια αλά γερμανικά
Μια ζωή γεμάτη αλτρουισμό
Ξένος Τύπος