Έντυπη Έκδοση

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΨΙΑ

Φακελάκια αλά γερμανικά

Σκάνδαλο παραποίησης λίστας αναμονής ασθενών για μεταμόσχευση φαίνεται πως... χώρεσε να περάσει από την κρησάρα των ελέγχων του γερμανικού κράτους.

Με τη σοβαρή έλλειψη μοσχευμάτων να διαμορφώνει συνθήκες μεγάλου... ανταγωνισμού σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ ζωής και θανάτου, ακούγεται ίσως διαφορετικά η έκκληση ερευνήτριας σκοτσέζικου πανεπιστημίου να αμείβονται οι δωρητές για την προσφορά τους ώστε να υπάρχει κίνητρο και να παταχθεί το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής αστυνομίας, στην πανεπιστημιακή κλινική της Λειψίας τρεις γιατροί έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι 38 ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο ήπαρ κατεγράφησαν πλασματικά στη λίστα για αιμοκάθαρση προκειμένου να εξασφαλίσουν προτεραιότητα και να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής για την εξασφάλιση μοσχεύματος.

Με δεδομένο ότι παρατηρείται διεθνώς έλλειψη δωρητών οργάνων, καταγράφεται συνεπακόλουθος ανταγωνισμός μεταξύ των κέντρων μεταμόσχευσης, αφού, βεβαίως, πολλές φορές ο χρόνος αναμονής αποβαίνει καθοριστικός ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ασθενών.

Ο πρόεδρος της κλινικής της Λειψίας, Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, δήλωσε μάλιστα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρηματισμού ατόμων που ενέχονται στο σκάνδαλο. Ολες οι περιπτώσεις αφορούν ασθενείς με ηπατικές παθήσεις και, μιας μόνο εξαιρουμένης, σημειώθηκαν μεταξύ 2010 και 2011.

«Παρελθόν»

Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ενωσης, οι παρατυπίες αυτές αποτελούν σήμερα «παρελθόν», καθώς έχουν ενισχυθεί οι μηχανισμοί ελέγχου, αν και μένει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα που κατεγράφησαν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το γερμανικό ραδιοσταθμό MDR, το σκάνδαλο είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τη Σαξονία, το κρατίδιο όπου βρίσκεται η Λειψία, γιατί πολλοί ασθενείς έχουν άμεση ανάγκη μεταμόσχευσης. Στη Γερμανία λειτουργούν 47 κέντρα μεταμόσχευσης, που από τον περασμένο Αύγουστο υπάγονται σε έναν ενιαίο φορέα ελέγχου. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 10 κέντρα κι έχουν εντοπιστεί άλλες τρεις περιπτώσεις παρατυπιών. Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, δεν είναι σαφές αν το σκάνδαλο στη Λειψία συνδέεται με αντίστοιχες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στο Μόναχο, το Ρέγκενσμπουργκ και το Γκέτινγκεν.

«Αυστηροί κανόνες»

Το 2011 είχε προκαλέσει αίσθηση η πρόταση που διατύπωσε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκοτία, η Σου Ράμπιτ Ροφ, υποστηρίζοντας ότι φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των διδάκτρων θα μπορούσαν να καταφύγουν στην πώληση οργάνων. Μάλιστα, είχε πολύ συγκεκριμένα τοποθετήσει γύρω στις 30 χιλιάδες στερλίνες (36 χιλιάδες ευρώ) την τιμή ενός οργάνου, που αντιστοιχεί στο μέσο όρο του ετήσιου εισοδήματος στη Βρετανία.

Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα bmj.com υποστήριξε ότι ένα αδιάβλητο σύστημα με αυστηρούς κανόνες ελέγχου θα μπορούσε προοδευτικά να περιορίσει κι αυτήν ακόμη την παράνομη διακίνηση μοσχευμάτων, που ανθεί σε «αγορές» ανά τον κόσμο. Ωστόσο η βρετανική επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας στην Ιατρική απέρριψε ακόμη και τη συζήτηση για το θέμα. Κι όμως, την ίδια περίοδο κορυφαίοι χειρουργοί στη Βρετανία είχαν επίσης διατυπώσει πρόταση για τη δημιουργία μιας αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς ανθρώπινων οργάνων. Εκείνο στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις και πως η χρόνια έλλειψη μοσχευμάτων σε πλούσιες χώρες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, στέλνει ξένους ασθενείς σε χώρες όπου δρουν ανεξέλεγκτα κυκλώματα αγοραπωλησίας και μεταμόσχευσης.

Παράνομες

Η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων για τη μεταμόσχευσή τους σε ασθενείς είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στο Ιράν επιτρέπεται η πώληση νεφρού, ενώ στην Κίνα λαμβάνονται όργανα από νεκρούς ή εκτελεσμένους κρατουμένους. Οι νεφροί είναι το πιο συνηθισμένο αντικείμενο τέτοιων αγοραπωλησιών.

Το εμπόριο ανθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Βραζιλία, σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κολομβία και στις Φιλιππίνες, ενώ οι χώρες προορισμού είναι κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Με τη συγκεκριμένη κουβέντα ωστόσο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ένα τεράστιο πρόβλημα που αγγίζει, βέβαια, και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό το παράνομο εμπόριο οργάνων.

(ΠΗΓΗ: BBC-WWW.WIKIPEDIA.ORG)

Μια ζωή γεμάτη αλτρουισμό

Ο Βρετανός Νίκολας Κρέις, έχοντας δωρίσει αίμα 57 φορές στη ζωή του, σε ηλικία 83 ετών αποφάσισε και έγινε, με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών του, δωρητής νεφρού και ο μεγαλύτερος σε ηλικία δότης οργάνου στη Βρετανία.

Ο Κρέις, που εργαζόταν σε όλη τη ζωή του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα, έχασε το προηγούμενο καλοκαίρι τη σύζυγό του. «Οι 6 μήνες που την επισκεπτόμουν στο νοσοκομείο, με έκαναν να καταλάβω πολλά για τον ανθρώπινο πόνο. Και θέλησα με τον νεφρό μου να δώσω μια νέα ευκαιρία ζωής σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Εγώ δίνω... ένα μικρό κομμάτι από μένα, και αυτό γίνεται ένα σημαντικό κομμάτι για κάποιον άλλο», είπε ο Κρέις. Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Χάμσαϊρ, που πραγματοποίησαν την αφαίρεση και τη μεταμόσχευση του οργάνου, υποστηρίζουν ότι οι νεφροί από δότες εν ζωή γίνονται καλύτερα αποδεκτοί από τον οργανισμό των ασθενών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Τα βρήκαν σκούρα...
Ολάντ: Στόχος, η ολοκληρωτική εξολόθρευση των τρομοκρατών
Απέτυχε η απόπειρα απελευθέρωσης του Γάλλου ομήρου
Οταν λέμε ισόβια, ΔΕΝ εννοούμε ισόβια...
Επιμένει η Μόσχα υπέρ Ασαντ, ενώ οι μάχες μαίνονται
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ν. Υόρκη
«Τον πίεσαν μέχρι τέλους»
100.000 Βρετανοί-ίδες θύματα βιασμού ετησίως
«Δικαίωμά μας να μασάμε κόκα»
Τόπλες στο Βατικανό υπέρ ομοφυλοφίλων...
...αλλά και διαδηλώσεις κατά των γάμων τους
Διαψεύδουν ότι ο Τσάβες έπεσε σε κώμα
Φακελάκια αλά γερμανικά
Μια ζωή γεμάτη αλτρουισμό
Ξένος Τύπος