Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ξέχασαν τις υποσχέσεις

Στην Κομισιόν έχει φτάσει το ζήτημα των πρώην στρατοπέδων Θεσσαλονίκης, καθώς καταστρατηγείται η φιλοσοφία της αξιοποίησή τους για ανακούφιση της επιβαρημένης πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και ατμοσφαιρικά, συμπρωτεύουσας.

Η κεντρική διοίκηση πιέζει για εκποίηση των πρώην στρατοπέδων Θεσ/νίκης, παραβλέποντας τις κοινωνικές παραμέτρους Η κεντρική διοίκηση πιέζει για εκποίηση των πρώην στρατοπέδων Θεσ/νίκης, παραβλέποντας τις κοινωνικές παραμέτρους Αντί να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός διαδημοτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης με απόδοση μέρους των χώρων (αστικές καλλιέργειες για παραγωγή τροφής) για τις βαρύτερα πληττόμενες κατηγορίες συμπολιτών μας, για στέγαση κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων και τόπους πρασίνου, τα στρατόπεδα «προωθούνται» για εκποίηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν και αυτές οι παράμετροι.

Υπαναχωρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώην στρατόπεδα Θεσσαλονίκης είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης εδώ και πολύ καιρό: «Η αναγκαιότητα για τη μεταβίβασή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει αποδεκτή, αλλά έχουμε συνεχείς υπαναχωρήσεις». Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τις στρατιωτικές αρχές να αφήνουν ένα μεγάλο μέρος του στρατοπέδου Μελά και να κρατούν το «Καρατάσιου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες κατοίκων και φορέων «να αποτελέσουν τα στρατόπεδα τους βασικούς κόμβους ενός δικτύου που θα ενώνει ελεύθερους και πράσινους χώρους με πολιτιστικά μνημεία και σωζόμενες κοίτες ρεμάτων. Για να γίνουν αυτά, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, ούτε εντατικοί ρυθμοί χρηματοδότησης και κάλλιστα μπορεί να υπάρξει υποστήριξη από ευρωπαϊκά προγράμματα».

Το παράδειγμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με επιβαρημένες πολεοδομικές, ατμοσφαιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, όπως η Θεσσαλονίκη: η πόλη έχει «σοβαρή» ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ25, φαινόμενο που ενισχύεται από την αιθαλομίχλη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν το θέμα στην Κομισιόν με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος ρωτά: «Θεωρείται ότι οι διατάξεις του νόμου 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασης των πρώην στρατοπέδων, που παραχωρούν μεγάλο μέρος της έκτασής τους για εξυπηρέτηση γενικών οικιστικών αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, συνάδει με κανόνες χωροταξικού σχεδιασμού και ισονομίας των πολιτών;».

Και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επισημαίνει πως η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει κατ' επανάληψη την αντίθεσή της στην τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου «Καρατάσιου» έκτασης 689 στρεμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ τυγχάνει μεγάλης απήχησης η ιδέα της μετατροπής του σε μητροπολιτικό πάρκο (ψηφίσματα και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Πολίχνης). Ηδη έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες με καλλιέργειες κ.λπ. Ωστόσο, οι στρατιωτικές αρχές, που έχουν παραχωρήσει 120,4 στρέμματα στον τοπικό δήμο, έχουν γνωστοποιήσει με επιστολή τους ότι θα προχωρήσουν σε διοικητική αποβολή του από το χώρο. Στην υπόλοιπη έκταση του στρατοπέδου, που είναι υπό στρατιωτική διαχείριση, έχει καταγγελθεί ότι γίνεται κακή χρήση (ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά επικίνδυνα απόβλητα από πλάκες αμιάντου). Στο πρόβλημα προστίθεται και μια εγκαταλειμμένη χωματερή.

Ο αντίλογος της πολιτείας είναι ότι υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις για απελευθέρωση χώρων (πρώην στρατόπεδα «Ζιάκα», «Μ. Αλεξάνδρου», «Παπακυριζή», «Νταλίπη», «Κόδρα και Π. Μελά», «Καρατάσιου» κ.λπ.) χωρίς σχέδια ανάπτυξης.

Οι κάτοικοι ειδικά των δυτικών συνοικιών θεωρούν ως προδήλως αυτονόητο την αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων-αδόμητων κοινόχρηστων χώρων διότι ανήκουν στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης και λόγω της γειτνίασής τους με ρυπογόνο βιομηχανική περιοχή.

Προγραμματισμός

Παράλληλα ζητούν: «Την αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο των στρατοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας), το οποίο έχει ήδη στην κατοχή του τα καλύτερα φιλέτα ακινήτων, μεγάλα μετοχικά πακέτα κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το δίκτυο υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κ.λπ.) με σκοπό την αξιοποίησή τους». Επίσης κάνουν λόγο «για προγραμματισμό και υλοποίηση του νέου εν δυνάμει ρόλου των δυτικών συνοικιών και της περιαστικής τους ζώνης μέσω προβλέψεων στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, όπως επίσης και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας. Και για προγραμματισμό και υλοποίηση των μελετών του πράσινου δυτικού τόξου».

Δεν είναι μεμπτό η πολιτεία να αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού την περιουσία της. Μέχρι τώρα πάντως οι κινήσεις της κεντρικής διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν πείσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Κομισιόν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες