Έντυπη Έκδοση

ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 176 ΓΙΑΤΡΩΝ

Ορφανές 50 κλίνες εντατικής

Μπορεί καθημερινά περίπου 30 ασθενείς να αναζητούν απεγνωσμένα ένα κρεβάτι σε εντατική για να σωθεί η ζωή τους, αυτό όμως απ' ό,τι φαίνεται δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού» ήδη τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 ασθενείς το χρόνο Σύμφωνα με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού» ήδη τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 ασθενείς το χρόνο Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς ότι σε λίγες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις 176 γιατρών και νοσηλευτών και 40 με 50 κρεβάτια εντατικής θα μείνουν χωρίς προσωπικό.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις για να καλύψουν άμεσα ανάγκες σε προσωπικό. Και το αξιοσημείωτο, βέβαια, ήταν ότι όλοι οι γιατροί είχαν προσληφθεί με «μπλοκάκι» και χωρίς περαιτέρω ασφαλιστικές ή οικονομικές αξιώσεις.

Οι συμβάσεις αυτές λήγουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Προσπαθούν

Μέχρι στιγμής λύση δεν έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνος Ευσταθίου, επισημαίνει: «Είναι σίγουρο πως αν αποχωρήσει το προσωπικό αυτό θα επηρεαστεί το σύστημα των μονάδων εντατικής, γι' αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλυφθεί το προσωπικό ή με την ανανέωση των συμβάσεων ή με άλλο τρόπο. Το ΕΚΕΠΥ και η ηγεσία είμαστε ενημερωμένοι και προσπαθούμε κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τους περιοριστικούς όρους της τρόικα να λειτουργήσουμε τις μονάδες με κάθε τρόπο».

Ομως το ζήτημα δεν είναι μόνο η ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού. Ακόμη και αν ανανεωθούν αυτές, φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των μισθών των εργαζομένων καθώς τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν «ψαλιδιστεί» και δεν επαρκούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχορηγείται με 26 εκατ. ευρώ, όταν χρειάζεται μόνο για τη μισθοδοσία 300 γιατρών και νοσηλευτών (μεταξύ των οποίων είναι και οι 176 στις ΜΕΘ) 18 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) είναι τραγική εδώ και χρόνια καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στο τέλος του 2012 ήταν κλειστές 154 από τις 634 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό»

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του «Ευαγγελισμού», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όπου επίσης παρουσιάζεται πλέον πρόβλημα, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 αρρώστους, αν υπολογίσει κανείς ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο. Να σημειωθεί ότι στον «Ευαγγελισμό» είναι κλειστές 5 κλίνες σε μονάδες εντατικής, ενώ και οι υπόλοιπες 45 λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό.

Και η έλλειψη κρεβατιών στις μονάδες είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο σύστημα υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν ακόμη και μέσον για να βρούνε μία θέση. Εξάλλου, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η θνησιμότητα διπλασιάζεται για όσους δεν μπορούν να βρούνε κρεβάτι. Η θνησιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 23%, ενώ όταν δε βρουν κρεβάτι η θνησιμότητα των ασθενών φτάνει στο 45%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες