Έντυπη Έκδοση

Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα

Στην Αθήνα μετέφεραν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αντιτίθεναι στην επέκταση των εξορύξεων στην περιοχή Σκουριές στη βόρεια Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Ετσι το πρωί του Σαββάτου, επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής, μαζί με κατοίκους της Κερατέας και ομάδα Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών από την Αθήνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Οι διαμαρτυρόμενοι δημιούργησαν έναν αυτοσχέδιο επιτάφιο δέντρων, συμβολίζοντας τα χιλιάδες δέντρα που κόβονται στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ φόρεσαν και στολές, σαν αυτές που είναι υποχρεωμένοι να φορούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία για να προστατευθούν από τα τοξικά απόβλητα.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση ψηφισμάτων στη Βουλή, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα (το 95% των μεταλλείων της Χαλκιδικής κατέχει καναδική εταιρεία).

Τοξικά

«Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία ''Ελληνικός Χρυσός'' το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ' άπειρον» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα, που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική-αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική».

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται» εξήγησε ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για τη χώρα θα είναι μηδενικό, καθώς τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».

Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων κατήγγειλαν επίσης ότι για την προβλεπόμενη εξόρυξη 380 εκατομμυρίων τόνων χρυσού και χαλκού σε 25 χρόνια, θα χρησιμοποιούνται 80 τόνοι κυάνιο το χρόνο, ενώ υπογράμμισαν ότι η δραστηριότητα αυτή θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό, την οικονομία και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα είναι τεράστιες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κύριο θέμα
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες