Έντυπη Έκδοση

Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»

Σημαντική και πρωτοποριακή χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Ηγουμενίτσας, που κήρυξε αθώους 17 κατηγορούμενους για απόδραση.

Πρόκειται για τους 17 παράνομους μετανάστες οι οποίοι είχαν αποδράσει τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2012 από τα κρατητήρια του Λιμενικού Σώματος, τα οποία χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της η Αστυνομία στην Ηγουμενίτσα.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3, 8 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, Κώστας Σιντόρης, δήλωσε στο ΑΠΕ για το ζήτημα αυτό ότι επιπλέον η δικαιοσύνη στηρίχτηκε στα άρθρα 25 και 32 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τα οποία δεν θεωρείται άδικη και δεν καταλογίζεται στον δράστη η πράξη που τελεί για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλεί το πρόσωπό του.

Στην απόφαση σημειώνεται επίσης ότι στο κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν δεν τηρούνταν κανένας όρος υγιεινής, ενώ σε 15 τετραωγνικά μέτρα στοιβάζονταν πάνω από 30, χωρίς να μπορούν να ξαπλώσουν, αλλά και να προαυλιστούν. «Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνσή τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες», αναφέρεται στην απόφαση, με την οποία επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και καθαρογράφτηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ηρθαν στα χέρια

Αναστάτωση προκλήθηκε προχθές το μεσημέρι στις φυλακές Δομοκού, όταν δύο αλλοδαποί κρατούμενοι ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του ενός. Οι δράστες, αλβανικής καταγωγής, ήρθαν σε αντιπαράθεση για άγνωστο λόγο και μάλιστα χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια μαχαίρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, με τον έναν να είναι πιο σοβαρά αφού μαχαιρώθηκε στο θώρακα. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου και νοσηλεύονται φρουρούμενοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες