Ελευθεροτυπία - 14/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013
ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ 8 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Απαντήσεις μέσα σε ποσότητα ηρωίνης αναζητεί η 4η ειδική ανακρίτρια για να στοιχειοθετήσει πλήρως την εμπλοκή ενός από τους 8 κατηγορούμενους αστυνομικούς στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε ναρκωτική ουσία που κατασχέθηκε και μέρος της οποίας κατηγορείται ότι αντάλλαξε ο προφυλακισμένος προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου με Αλβανό πληροφοριοδότη.
«Καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου ζύγιση των 8 συσκευασιών ηρωίνης καθώς και προσδιορισμός της περιεκτικότητας της ηρωίνης» αναφέρεται στην, υπ' αριθμόν 13/2013, διάταξη της ανακρίτριας Βασιλικής Ζώτου, η οποία διόρισε, ως πραγματογνώμονα, χημικό της Β' Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Στη δικογραφία περιγράφεται η αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου που πραγματοποιήθηκε, στα Σπάτα Αττικής, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Αλβανό που κατείχε 8 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 3.240 γραμμαρίων, μετά την πληροφορία που έδωσε συμπατριώτης του. Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε ότι ο πληροφοριοδότης ζήτησε να ανταλλάξει το μισό κιλό ηρωίνης, ελάχιστης τοξικότητας, που κατείχε ο ίδιος, με ίση ποσότητα από την κατασχεθείσα ηρωίνη που ήταν υψηλής τοξικότητας και καλύτερης ποιότητας, σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.
Στις 2 Ιανουαρίου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε 33 άτομα, φερόμενα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσά τους 3 αστυνομικοί. Κατηγορούνται και άλλοι πέντε
Η υπεράσπιση
Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τελικά απέρριψε το αίτημα του Αλβανού πληροφοριοδότη. Λέει ότι η ηρωίνη κατασχέθηκε και ζυγίστηκε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενώ στη συνέχεια, μέσω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έγινε υποβλητική αναφορά στο υπουργείο Δημόσια Τάξης.
«Ο κατηγορούμενος πελάτης μας εκφράζει την άποψη ότι η κατασχεθείσα ποσότητα θα έπρεπε να παραληφθεί, μεταφερθεί και παραδοθεί στην πραγματογνώμονα χημικό από άλλη αστυνομική αρχή, και όχι από τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της εξέτασης. Μετά τη χημική ανάλυση θα διερευνηθεί η βασιμότητα των υπερασπιστικών ισχυρισμών του» επισημαίνει ο δικηγόρος Μάκης Καυκόπουλος, τονίζοντας ότι: «Από την ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι πλήρης αλλά έχει γίνει παρέμβαση με την αφαίρεση ενδιάμεσων αποσπασμάτων των συνομιλιών του κατηγορούμενου, με τις παρατηρήσεις "άνευ σημασίας". Αν παρετίθεντο όλες οι συνομιλίες πιθανόν να οδηγούσαν συναξιολογούμενες σε διαφορετικό συμπέρασμα απ' αυτό που παρουσιάστηκε».
Στις 2 Ιανουαρίου, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ευρεία αστυνομική επιχείρηση συλλαμβάνοντας συνολικά 33 άτομα, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικούς (δύο αρχιφύλακες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Αγρινίου, έναν αστυνόμο της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου) που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλοι πέντε αστυνομικοί: ένας ανώτερος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών Ακαρνανίας, ένας αρχιφύλακας της Δίωξης Ναρκωτικών Γιαννιτσών , ένας υπαρχιφύλακας και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, κι ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα (συνέργεια, δωροδοκία κ.ά.) που δεν δικαιολογούν σύλληψη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.