Έντυπη Έκδοση

ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ 8 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη

Απαντήσεις μέσα σε ποσότητα ηρωίνης αναζητεί η 4η ειδική ανακρίτρια για να στοιχειοθετήσει πλήρως την εμπλοκή ενός από τους 8 κατηγορούμενους αστυνομικούς στο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε ναρκωτική ουσία που κατασχέθηκε και μέρος της οποίας κατηγορείται ότι αντάλλαξε ο προφυλακισμένος προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου με Αλβανό πληροφοριοδότη.

«Καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου ζύγιση των 8 συσκευασιών ηρωίνης καθώς και προσδιορισμός της περιεκτικότητας της ηρωίνης» αναφέρεται στην, υπ' αριθμόν 13/2013, διάταξη της ανακρίτριας Βασιλικής Ζώτου, η οποία διόρισε, ως πραγματογνώμονα, χημικό της Β' Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Στη δικογραφία περιγράφεται η αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου που πραγματοποιήθηκε, στα Σπάτα Αττικής, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν Αλβανό που κατείχε 8 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 3.240 γραμμαρίων, μετά την πληροφορία που έδωσε συμπατριώτης του. Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε ότι ο πληροφοριοδότης ζήτησε να ανταλλάξει το μισό κιλό ηρωίνης, ελάχιστης τοξικότητας, που κατείχε ο ίδιος, με ίση ποσότητα από την κατασχεθείσα ηρωίνη που ήταν υψηλής τοξικότητας και καλύτερης ποιότητας, σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.

Στις 2 Ιανουαρίου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε 33 άτομα, φερόμενα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσά τους 3 αστυνομικοί. Κατηγορούνται και άλλοι πέντε Στις 2 Ιανουαρίου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε 33 άτομα, φερόμενα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσά τους 3 αστυνομικοί. Κατηγορούνται και άλλοι πέντε Η υπεράσπιση

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τελικά απέρριψε το αίτημα του Αλβανού πληροφοριοδότη. Λέει ότι η ηρωίνη κατασχέθηκε και ζυγίστηκε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενώ στη συνέχεια, μέσω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έγινε υποβλητική αναφορά στο υπουργείο Δημόσια Τάξης.

«Ο κατηγορούμενος πελάτης μας εκφράζει την άποψη ότι η κατασχεθείσα ποσότητα θα έπρεπε να παραληφθεί, μεταφερθεί και παραδοθεί στην πραγματογνώμονα χημικό από άλλη αστυνομική αρχή, και όχι από τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της εξέτασης. Μετά τη χημική ανάλυση θα διερευνηθεί η βασιμότητα των υπερασπιστικών ισχυρισμών του» επισημαίνει ο δικηγόρος Μάκης Καυκόπουλος, τονίζοντας ότι: «Από την ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι πλήρης αλλά έχει γίνει παρέμβαση με την αφαίρεση ενδιάμεσων αποσπασμάτων των συνομιλιών του κατηγορούμενου, με τις παρατηρήσεις "άνευ σημασίας". Αν παρετίθεντο όλες οι συνομιλίες πιθανόν να οδηγούσαν συναξιολογούμενες σε διαφορετικό συμπέρασμα απ' αυτό που παρουσιάστηκε».

Στις 2 Ιανουαρίου, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ευρεία αστυνομική επιχείρηση συλλαμβάνοντας συνολικά 33 άτομα, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικούς (δύο αρχιφύλακες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Αγρινίου, έναν αστυνόμο της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου) που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλοι πέντε αστυνομικοί: ένας ανώτερος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών Ακαρνανίας, ένας αρχιφύλακας της Δίωξης Ναρκωτικών Γιαννιτσών , ένας υπαρχιφύλακας και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, κι ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα (συνέργεια, δωροδοκία κ.ά.) που δεν δικαιολογούν σύλληψη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται αστυνομικοί για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκαν τα εξής περιστατικά:

* Τον Μάρτιο 2010, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπόμπολης ζήτησε να ερευνηθούν οι υποθέσεις αστυνομικών που κατέθεσαν σε δικαστήρια υπέρ δύο εμπόρων ναρκωτικών, ενώ ενήργησαν χωρίς να ενημερώσουν τον προϊστάμενο εισαγγελέα.

* Είκοσι μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε έρευνα στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκαν στο γραφείο του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή 210 γραμμάρια ηρωίνης και στο γραφείο του υπαστυνόμου κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης. Ασκήθηκαν διώξεις για διάθεση και κατοχή ναρκωτικών από κοινού.

* Στις 25 Νοεμβρίου 2011, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε τέσσερα χρόνια φυλάκιση σ' έναν ανθυπαστυνόμο, τρία χρόνια σ' έναν αρχιφύλακα και δύο χρόνια σ' έναν αστυφύλακα, επειδή εντοπίστηκαν μικροποσότητες ηρωίνης, χαπιών και χασίς στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών Κιλκίς, όπου υπηρετούσαν, τον Φεβρουάριο του 2006.

* Ενας απότακτος και δύο εν ενεργεία αστυνομικοί ήταν ανάμεσα στα 53 άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, τον Ιανουάριο του 2012. Οι εισαγγελείς έχουν προτείνει ήδη την παραπομπή τους, μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους, σε δίκη και αναμένεται το σχετικό βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

* Τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκαν ο πρώην διοικητής του τμήματος Κασσανδρείας σε κάθειρξη 9 ετών, ο πρώην διοικητής Ασφαλείας Πολυγύρου σε κάθειρξη 8 ετών για τη συμμετοχή τους σε 20μελές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων. Οι παραπάνω οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν και δύο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή.

* Από τον περασμένο Μάιο, 12 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ανώτεροι αξιωματικοί, κατηγορούνται ότι ειδοποιούσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων με «φρουτάκια» για επικείμενους ελέγχους συναδέλφων τους, παίρνοντας χρηματικά ανταλλάγματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες