Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΛΗΜΝΟ

Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα

Επί μήνες θα συνεχιστεί το «κούνημα» των περιοχών της Λήμνου και της Λέσβου εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών.

Στη Λέσβο και τη Λήμνο υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν χτιστεί βάσει του αντισεισμικού κανονισμού Στη Λέσβο και τη Λήμνο υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν χτιστεί βάσει του αντισεισμικού κανονισμού Κίνδυνος ελλοχεύει για τους κατοίκους των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία δεν έχουν χτιστεί βάσει του αντισεισμικού κανονισμού αλλά, πολλές φορές, χωρίς μελέτη και επίβλεψη μηχανικού, που όμως μπορούν να νομιμοποιηθούν βάσει των νέων διατάξεων για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, η περιοχή είναι γνωστή για τη γένεση ισχυρών σεισμών που στο παρελθόν έχουν φτάσει ώς και τα 7 Ρίχτερ. Από την πρώτη σεισμική δόνηση, τις τελευταίες ημέρες, διερράγη τμήμα του ρήγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων. «Ενας τέτοιος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ είναι αναμενόμενο να έχει μια ακολουθία με επίσης ισχυρούς σεισμούς, που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ».

Το ρήγμα της Ανατολίας

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο νότιο τμήμα της διακλάδωσης του ρήγματος της Ανατολίας. Το κύριο ρήγμα περνάει βόρεια της Λήμνου, συνεχίζει νότια του Αγίου Ορους, κατευθύνεται νοτιοδυτικά και καταλήγει στις βόρειες Σποράδες. Το τμήμα όπου σημειώνεται η σεισμική δραστηριότητα ξεκινά από τη Μικρά Ασία, περνάει από την Τένεδο, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, και από το νησί του Αϊ-Στράτη.

Το 1968 είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι στον Αϊ-Στράτη και να τραυματιστούν 39. Κατέρρευσαν 175 κτήρια, 400 υπέστησαν βλάβες και 2.000 κτήρια υπέστησαν μικρότερες βλάβες. Το ρήγμα «έκοψε» τον Αϊ-Στράτη και ήταν από τα λίγα θαλάσσια ρήγματα που περνούσαν πάνω από στεριά. Ο σεισμός εκείνος είχε προκαλέσει ελαφρές ζημιές σε Λήμνο και Λέσβο.

Οπως λέει ο Κ. Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή. Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί, που θα συνεχιστούν επί μήνες. Το μέσο μέγεθος των ισχυρών μετασεισμών δεν θα μειωθεί, αλλά θα μειωθεί η συχνότητά τους. Θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη να σημειωθεί μετασεισμός ώς και 5 Ρίχτερ το Μάιο ή τον Ιούνιο. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει, αν και η περιοχή έχει «δώσει» στο παρελθόν σεισμούς ώς και 7 Ρίχτερ, δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές, καθώς το επίκεντρό τους συνήθως βρίσκεται στη θάλασσα.

Προβλήματα στο μέλλον

Η Λήμνος και η Λέσβος, τονίζει ο Κ. Παπαζάχος, δεν έχουν παράδοση στις αντισεισμικές κατασκευές, όπως συμβαίνει στα νησιά του Ιονίου. Ομως τα νέα και τα νόμιμα κτίσματα, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για τα αυθαίρετα κτίσματα, που πολλές φορές κατασκευάζονται χωρίς μελέτη και χωρίς επίβλεψη μηχανικού. Αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ενοίκους τους και χρειάζονται προσοχή, τονίζει. Υπογραμμίζει ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με τις νέες διατάξεις που προωθούνται από την κυβέρνηση, περισσότερο προς συγκέντρωση χρημάτων από τη φορολόγησή τους, ίσως προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, καθώς τα κτήρια θα είναι μεν νόμιμα αλλά επικίνδυνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωλογία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βρόμικοι αστυνομικοί με καθαρή ηρωίνη
Σε ακατάλληλο κτήριο εδώ και δώδεκα χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων
Ξέχασαν τις υποσχέσεις
Εγινε ντόρος, ελεύθεροι οι 92
«ΠΥΡΗΝΕΣ»: προθεσμία πήρε η 25χρονη
Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες και γραφεία της Ν.Δ.
Ορφανές 50 κλίνες εντατικής
Μάχη για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο «Μεταξά»!
Πιέζουν για χρυσο-θύρες και στη Θράκη
«Δεν πληρώνω» σε Αφίδνες, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά
Πορεία στη Βουλή από Σκουριές και Κερατέα
Αθώοι 17 δραπέτες. «Το έκαναν για την υγεία τους»
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αλλοι τρεις μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Χίου
Συμπλοκή για το μεροκάματο
Αχίλλειος πτέρνα τα αυθαίρετα
Βρήκαν το χαλκό, όχι τους κλέφτες
Σκουπιδότοποι του παραλόγου στην Ηλεία
Θα με πάρεις σπίτι σου απόψε;
Πατούσες