Έντυπη Έκδοση

Αντιδράσεις συγγραφέων, μεταφραστών και εικαστικών

Το φορολογικό τούς αποτελειώνει

Ο κύβος ερρίφθη. Οποιος δηλώνει συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, οποιοσδήποτε ασκεί πνευματικό έργο συναλλασσόμενος με εκδοτικούς οίκους, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του.

Αν είναι παράλληλα δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, αν εργάζεται κάπου ως υπάλληλος και είναι ασφαλισμένος, πάει καλά. Διαφορετικά, πρέπει να καταβάλλει ως ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές που ενδέχεται να είναι υπερπολλαπλάσιες των πνευματικών δικαιωμάτων του. Αν είναι συνταξιούχος, καλύτερα να μην το σκεφτεί καν. Σε περίπτωση πάντως που επιμένει ν' ασχολείται με τα γράμματα και θέλει να δημοσιεύεται η δουλειά του, μπορεί να κάνει στα γεράματα έναρξη επαγγέλματος, αφού προηγουμένως παραιτηθεί από τη σύνταξη...

Επιστολή στον Στουρνάρα

Η Εταιρεία Συγγραφέων, στους κόλπους της οποίας συγκαταλέγονται ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, χρόνια τώρα προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο των πολιτικών τι παραλογισμός διακρίνει αυτού του είδους τις ρυθμίσεις. Η τελευταία της απόπειρα έγινε την περασμένη βδομάδα με επιστολή της στον Γιάννη Στουρνάρα, παραμονές της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί ανάλογη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κι από την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, όπου συνυπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εκδοτικές και βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις. Καμιά τους δεν έπιασε τόπο. Αντί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ο παραλογισμός παγιώνεται.

«Το αποτέλεσμα», σύμφωνα με την ΕΝΕΛΒΙ, «θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μια επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος, για το οποίο δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος, να μη γίνει η μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του...». Οσο μελοδροματικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι εκδότες αρνήθηκαν στο παρελθόν να εφαρμόσουν διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση του συγγραφικού τους δυναμικού στο ΙΚΑ, αντιστεκόμενοι και στη δημιουργία ενός ταμείου συγγραφέων στο οποίο θα συνεισέφεραν μ' ένα σχετικά ασήμαντο ποσοστό.

Μεταφραστές τέλος

Σήμερα, όπως λέει ο Στέφανος Πατάκης, «πολλοί έμπειροι μεταφραστές προτιμούν να εγκαταλείψουν αυτή τη δουλειά. Δεν τους συμφέρει, τους μένουν ελάχιστα χρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το επίπεδο έχει πέσει αισθητά το τελευταίο διάστημα». Πώς μεταφράζεται σε χρήματα η μετάφραση; Οι αμοιβές για ένα δεκαεξασέλιδο κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά διόρθωση και επιμέλεια; Από 30 ώς 50 ευρώ το τυπογραφικό. Ακόμα κι εκείνος που προτίθεται να εργάζεται νυχθημερόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει την ευκαιρία να το κάνει -πόσα βιβλία να του ανατεθούν σε μια περίοδο που όχι μόνο ο αριθμός των ξένων τίτλων, αλλά γενικά η βιβλιοπαραγωγή, συρρικώνεται;

Να τι συμβαίνει και με τους συγγραφείς που δεν ασκούν άλλο επάγγελμα και στα συμβόλαια των οποίων προβλέπεται ότι δικαιούνται από 10% έως 15% επί της λιανικής τιμής του βιβλίου τους. Αν μιλάμε για βασιλιάδες των πωλήσεων, κανένα πρόβλημα. Αν όμως το κοινό τους περιορίζεται σε δύο ή τρεις χιλιάδες αναγνώστες (κάτι που δεν ακούγεται καθόλου άσχημα εδώ που φτάσαμε), κάντε τον υπολογισμό...

Π. Τατσόπουλος

Είναι χαρακτηριστικό τι δήλωνε στην «Ε» -προ κρίσης- ο Πέτρος Τατσόπουλος, παρών στο λογοτεχνικό προσκήνιο από είκοσι ετών: «Το πώς επιβιώνει ένας επαγγελματίας συγγραφέας στην Ελλάδα είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία... Εγώ εκποίησα όλη την ακίνητη περιουσία που μου άφησαν, χρεώθηκα σε εκδότες που μου έδιναν επί χρόνια μηνιάτικο έναντι των πνευματικών μου δικαιωμάτων, μέχρι και τη βιβλιοθήκη μου πούλησα για μόλις 600 ευρώ... Επειδή, όμως, είμαστε μια χούφτα άνθρωποι κι όχι 100.000 ψήφοι, τίποτε δεν γίνεται».

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δεν εντυπωσιάζεται από τις εξελίξεις: «Οι συγγραφείς και το βιβλίο δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη συνολική λογική που διέπει ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο» δήλωσε. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της παράταξής του, που φέρει την υπογραφή του κι όπου στηλιτεύεται και το σφράγισμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, «στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ν' αντικαταστήσει το σημερινό πλέγμα πολιτισμού με έναν ευρύτατα διαδεδομένο και φυσικά άμισθο ερασιτεχνισμό».

Εξάλλου, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «η αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ (στο 23%) πλήττει το έργο τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και συνολικά την τέχνη ως κοινωνικό δικαίωμα, τιμωρώντας τον καλλιτέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία». Θεωρούν πως η αύξηση του ΦΠΑ στο καλλιτεχνικό προϊόν θα επιβαρύνει τελικά την τσέπη του καταναλωτή αυξάνοντας την τιμή βιβλίων, έργων τέχνης, cd, αφισών, εισιτηρίων θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλιών κ.λπ.

ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Εχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας

Ν αι, υπάρχουν Ελληνες ανασφάλιστοι πολίτες, και μάλιστα πολύ επώνυμοι: είναι οι Ελληνες συγγραφείς, όσοι δεν ασκούν άλλο επάγγελμα. Ντροπή κι ανάθεμα σε όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις που, παρά τη βαθύτερη αποστροφή των πολιτικών για το καλό βιβλίο, δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και μας άφησαν ανασφάλιστους.

 Μόνο παχιά λόγια ξέρουν να λένε. Μια παλιά ένταξή μας στο ΙΚΑ δεν τελεσφόρησε λόγω αντίδρασης των εκδοτών. Αναγκαστήκαμε να μπούμε στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για να έχουμε το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το περίφημο «μπλοκάκι», χωρίς το οποίο δεν πληρωνόμαστε από κανέναν.

Είναι χρονιές που τα έσοδα από τα βιβλία μας δεν φτάνουν, επαναλαμβάνω, δεν φτάνουν, για να πληρώσουμε αυτή την πανάκριβη ασφάλιση. Υπάρχει επιπλέον η εξής αντίφαση: πληρώνουμε λιγότερα για την περίθαλψη αλλά, δυστυχώς, πολύ περισσότερα, και χωρίς αντίκρισμα, για τη σύνταξη του εν λόγω Ταμείου. Μας απαγορεύεται καν να τη ζητήσουμε (και όχι μόνο ηλικίας για πολλούς). Διότι, αν ποτέ την πάρουμε, τότε δεν θα μπορούμε πλέον να πληρωνόμαστε από τα βιβλία μας. Ούτε από τα παλιότερα βιβλία μας ούτε από όσα ίσως γράψουμε αργότερα. Τελεία και παύλα για τον κάθε συγγραφέα.

Και μαθαίνω ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μας «γδάρει», χωρίς να λάβει υπόψη του τις συνθήκες της δουλειάς μας. Κι άλλες αθλιότητες, όπως ότι καταργείται με μια μονοκοντυλιά το ΕΚΕΒΙ...

Ειλικρινά, έχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας. Τέτοιο «φτύσιμο» δεν το περίμενα. Καλύτερα μια σφαίρα κατ'ευθείαν στην καρδιά από την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Λογοτεχνία
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Το φορολογικό τούς αποτελειώνει
Εχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας
Στρωματσάδα με τον Γύζη
Εικαστικά δρώμενα
«12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους και χάρτες της Ελλάδας»
«Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο»
Η αβάσταχτη κενότητα του κατεστημένου
Εκλαψε η Ναστάζια Κίνσκι
Addio Μελάτο
Οι 18 ταμπέλες του Αβραμόπουλου
«Σπείρα Σπείρα» εξαγόμενη
Σε πρώτο πλάνο η Κίνα του '30
Από την Κέιτ Μος στον Θουκυδίδη
Οι ταινίες του Διαγωνιστικου
Λουκέτο στη Μονή Λαζαριστών;
«Παραπαίουμε ως προς την ταυτότητά μας»
Eurovision, τζάμπα, με ρεμπέτικα...
Σοβαρή πρωτοβουλία