Έντυπη Έκδοση

ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Εχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας

Ν αι, υπάρχουν Ελληνες ανασφάλιστοι πολίτες, και μάλιστα πολύ επώνυμοι: είναι οι Ελληνες συγγραφείς, όσοι δεν ασκούν άλλο επάγγελμα. Ντροπή κι ανάθεμα σε όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις που, παρά τη βαθύτερη αποστροφή των πολιτικών για το καλό βιβλίο, δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και μας άφησαν ανασφάλιστους.

 Μόνο παχιά λόγια ξέρουν να λένε. Μια παλιά ένταξή μας στο ΙΚΑ δεν τελεσφόρησε λόγω αντίδρασης των εκδοτών. Αναγκαστήκαμε να μπούμε στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για να έχουμε το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το περίφημο «μπλοκάκι», χωρίς το οποίο δεν πληρωνόμαστε από κανέναν.

Είναι χρονιές που τα έσοδα από τα βιβλία μας δεν φτάνουν, επαναλαμβάνω, δεν φτάνουν, για να πληρώσουμε αυτή την πανάκριβη ασφάλιση. Υπάρχει επιπλέον η εξής αντίφαση: πληρώνουμε λιγότερα για την περίθαλψη αλλά, δυστυχώς, πολύ περισσότερα, και χωρίς αντίκρισμα, για τη σύνταξη του εν λόγω Ταμείου. Μας απαγορεύεται καν να τη ζητήσουμε (και όχι μόνο ηλικίας για πολλούς). Διότι, αν ποτέ την πάρουμε, τότε δεν θα μπορούμε πλέον να πληρωνόμαστε από τα βιβλία μας. Ούτε από τα παλιότερα βιβλία μας ούτε από όσα ίσως γράψουμε αργότερα. Τελεία και παύλα για τον κάθε συγγραφέα.

Και μαθαίνω ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μας «γδάρει», χωρίς να λάβει υπόψη του τις συνθήκες της δουλειάς μας. Κι άλλες αθλιότητες, όπως ότι καταργείται με μια μονοκοντυλιά το ΕΚΕΒΙ...

Ειλικρινά, έχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας. Τέτοιο «φτύσιμο» δεν το περίμενα. Καλύτερα μια σφαίρα κατ'ευθείαν στην καρδιά από την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Το φορολογικό τούς αποτελειώνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Το φορολογικό τούς αποτελειώνει
Εχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας
Στρωματσάδα με τον Γύζη
Εικαστικά δρώμενα
«12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους και χάρτες της Ελλάδας»
«Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο»
Η αβάσταχτη κενότητα του κατεστημένου
Εκλαψε η Ναστάζια Κίνσκι
Addio Μελάτο
Οι 18 ταμπέλες του Αβραμόπουλου
«Σπείρα Σπείρα» εξαγόμενη
Σε πρώτο πλάνο η Κίνα του '30
Από την Κέιτ Μος στον Θουκυδίδη
Οι ταινίες του Διαγωνιστικου
Λουκέτο στη Μονή Λαζαριστών;
«Παραπαίουμε ως προς την ταυτότητά μας»
Eurovision, τζάμπα, με ρεμπέτικα...
Σοβαρή πρωτοβουλία