Έντυπη Έκδοση

Από την Κέιτ Μος στον Θουκυδίδη

Εμφανιζόταν στην τηλεόραση ο Αλεσάντρο Μπαρίκο, τη δεκαετία του '90, για να μιλήσει π.χ. για τον Γκαρσία Μαρκές, με τζιν και σηκωμένα μανίκια.

Το ότι είχε βγάλει τη γραβάτα από τη λογοτεχνία ήταν ήδη μια μικρή επικοινωνιακή επανάσταση. Σήμερα ο συγγραφέας ανεβάζει στη θεατρική σκηνή την Κέιτ Μος και τον Θουκυδίδη, τον Λουδοβίκο ΙΣτ' αλλά και τον Προυστ, με τον τρόπο που από πάντα προτιμούσε: να φέρνει κοντά τα υψηλά με τα χαμηλά, να εκπλήσσει σβήνοντας τις αποστάσεις ανάμεσα σε συγγραφείς ή την κλασική μουσική και τη ροκ. Τέσσερις προσωπικότητες για τέσσερα μαθήματα σε σχέση με το γούστο, τη δικαιοσύνη, το χρόνο και την κουλτούρα, που αρχίζουν την ερχόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στο θέατρο «Παλάντιουμ» της Ρώμης.

Για το πώς δένουν η Μος με τον Θουκυδίδη θα πει ο Μπαρίκο: «Αν θέλουμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς του πολιτισμού και τη θέση μας μέσα σ' αυτόν, η υψηλή κουλτούρα δεν διαθέτει σημαντικότερα υλικά από τη λαϊκή. Αρα η Κέιτ Μος μπορεί να μας είναι τόσο χρήσιμη όσο ο Ελληνας ιστορικός, η Κάλλας ή ο Προυστ».

Για ό,τι αφορά τη Μος, παρατηρεί πως είχε αλλάξει το συλλογικό γούστο στις αρχές της δεκαετίας του '90, δημιουργώντας μια ανορεξική εικόνα, σε αντίθεση π.χ. μ' εκείνη της Σίφερ, που βασίλευε τότε. Και ως παράδειγμα σχετικό στην κλασική μουσική φέρνει το πέρασμα από την Τιμπάλντι στην Κάλλας.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό συνέβη γιατί είχαμε απομακρυνθεί πολύ από τα αληθινά πράγματα. Η φωνή της Κάλλας ήταν πιο αληθινή από εκείνη της Τιμπάλντι, όπως και η Μος αληθέστερη της Σίφερ», λέει.

Για ό,τι αφορά τον Θουκυδίδη, αναφέρεται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Αθηναίους και τους ολιγαρχικούς της Μήλου.

«Το ωραίο είναι να ανακαλύπτεις πως χιλιάδες χρόνια πριν έθεταν τα ίδια προβλήματα: ποιο είναι το σωστό, τι σημαίνει δικαιοσύνη, ποια δικαιώματα υπάρχουν πέραν της δύναμης ή της αδυναμίας. Δεν διαβάζω Θουκυδίδη γιατί πρέπει να διαβάζουμε τους Ελληνες, αλλά διότι οι σκέψεις του για τη δικαιοσύνη ισχύουν και σήμερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Το φορολογικό τούς αποτελειώνει
Εχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας
Στρωματσάδα με τον Γύζη
Εικαστικά δρώμενα
«12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους και χάρτες της Ελλάδας»
«Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο»
Η αβάσταχτη κενότητα του κατεστημένου
Εκλαψε η Ναστάζια Κίνσκι
Addio Μελάτο
Οι 18 ταμπέλες του Αβραμόπουλου
«Σπείρα Σπείρα» εξαγόμενη
Σε πρώτο πλάνο η Κίνα του '30
Από την Κέιτ Μος στον Θουκυδίδη
Οι ταινίες του Διαγωνιστικου
Λουκέτο στη Μονή Λαζαριστών;
«Παραπαίουμε ως προς την ταυτότητά μας»
Eurovision, τζάμπα, με ρεμπέτικα...
Σοβαρή πρωτοβουλία