Έντυπη Έκδοση

«Η Ιταλία δεν είναι μπορντέλο», κύριε Μπερλουσκόνι

Σεβασμό και ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους ως γυναικών που τόσο έχει πληγεί από τη γενικότερη στάση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αξίωσαν χθες εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ιταλία έχοντας πλάι τους άντρες σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή σε αυτήν την κινητοποίηση των πολιτών, που το κυβερνών κόμμα προσπάθησε να υποτιμήσει ως πολιτικά υποκινούμενη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Από την Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη χθες από κόσμο, μέχρι το Παλέρμο, το Μπάρι και το βροχερό Μιλάνο αλλά και πολύ πιο πέρα στο μακρινό Τόκιο, γυναίκες με παιδιά και άντρες βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αγανάκτησή τους με το πρότυπο της γυναίκας που προβάλλει στην ίδια την πολιτική του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Μεγάλο στήθος, στενοί γοφοί και πάντα διαθέσιμη», όπως το περιέγραψε μια διαδηλώτρια. Οι γυναίκες βγήκαν στο δρόμο όχι για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά και για τη γενικότερη στάση που απηχεί -λένε- περιφρόνηση και μισογυνισμό.

«Η Ιταλία δεν είναι μπορντέλο», «Μη με αποκαλείτε συνοδό, είμαι πουτάνα. Μη με αποκαλείτε πουτάνα, είμαι σκλάβα», «Αν όχι τώρα (ανάκτηση της αξιοπρέπειας), πότε;» ήταν μερικά από τα συνθήματα των δυναμικών διαδηλώσεων που έγιναν σε 230 πόλεις της Ιταλίας και άλλες 30 του εξωτερικού -Βρυξέλλες, Παρίσι, Τόκιο, Λιόν, Γκρενόμπλ αλλά και Αθήνα. «Είμαστε αηδιασμένες» φώναζαν οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες φορούσαν λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα: «Παίρνουμε ξανά το μέλλον μας στα χέρια μας». Πουθενά δεν υπήρχε διακριτικό κόμματος, έπειτα από αίτημα των διοργανωτών, αν και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πολιτικοί. Το κυβερνών κόμμα επέμεινε ότι οι διαδηλώσεις ήταν υποκινούμενες από την Αριστερά, η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζέλμινι μάλιστα είπε ότι οι διαδηλώσεις έγιναν από «μερικές σικ ριζοσπαστικές γυναίκες... σνομπ ηρωίδες της Αριστεράς». Τις κινητοποιήσεις πάντως στήριξε και η Καθολική Εκκλησία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κραυγές στο νησί των καταραμένων
«Επνιξαν» τις αιτήσεις για αναστολή απέλασης
Η Αίγυπτος στο γύψο
Ο στρατός, το νέο καθεστώς...
Στο κυνήγι των χαμένων δισ.
Εξι μαρτυρίες από την πλατεία
Ο Μουχάμαντ μάς το είπε την Πέμπτη
Οι «γυψαδόροι» με τα γαλόνια
Τουρκία
«Ομαλοποίηση της ιστορίας» λέει η Τουρκία
Λαϊκή εξέγερση
«Ξεσπάει» σε Αλγερία, «αγγίζει» η Υεμένη
Αίγυπτος
Μουσείο Καΐρου: Εχουν κλαπεί πάνω από 18 σπάνια εκθέματα
Η πλατεία ήτανε άδεια...
Ισραήλ
Ισραήλ: Κανένας κίνδυνος τώρα
Ιταλία
«Η Ιταλία δεν είναι μπορντέλο», κύριε Μπερλουσκόνι
Παλαιστίνη
Η Παλαιστινιακή Αρχή, κόντρα στη Χαμάς, ανήγγειλε εκλογές