Έντυπη Έκδοση

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΧΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΒΑΝΑΣ

600 ΜΚΟ ζουν στο ημίφως

Σε θολό τοπίο και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των πεπραγμένων τους λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη χώρα μας.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών υπερβαίνει τις 600. Εξ αυτών ελάχιστες είναι εκείνες που προσφέρουν πραγματικό έργο, όπως παραδέχονται ακόμη και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην περίοδο του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας, δηλαδή το 2009 - 2010, έβαλαν στα ταμεία τους συνολικό ποσό 5.726.070 ευρώ. Ποσό πάντως πολύ μικρότερο των χρημάτων που αποκόμισαν την περίοδο 1999 - 2004, που ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 68.971.978 και κάτι ψιλά ευρώ.

Βεβαίως, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, οι χρηματοδοτήσεις που ο ίδιος υπέγραψε την τελευταία διετία αφορούν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση συμβολαίων που είχαν υπογραφεί επί των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή. Οι ίδιες πηγές έλεγαν στην «Ε» ότι εν όψει και αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου το 2010 δεν έγινε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σύσταση νέων ΜΚΟ.

Το γεγονός πάντως παραμένει. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες στην ΥΔΑΣ 600, όταν σε χώρες όπως η Ολλανδία με τον ίδιο ακριβώς με μας πληθυσμό ή η Δανία με λίγο μικρότερο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των ΜΚΟ δεν υπερβαίνει τις 200.

Η διαφορά είναι ότι στις χώρες αυτές προφανώς γίνεται έλεγχος έργου και απόδοση λογαριασμού. Κάτι που βεβαίως ισχύει και για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε.

Στη χώρα μας όμως, όπως παραδέχονται και από το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, υπάρχουν μεν αποφάσεις που αφορούν καταλογισμούς και στη συνέχεια οι αρμόδιες ΔΟΥ, στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι ΜΚΟ, θα πρέπει να ζητούν επιστροφή χρημάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα, με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό κορβανά. Σε αυτό βεβαίως συμβάλλει και το ότι ενώ είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και τέτοια έκθεση να μην υποβληθεί.

Ελεγχος όμως δεν γίνεται και επί του παραγόμενου έργου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε πρώην σημαίνον στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών: ΜΚΟ που είχε βάλει στα ταμεία της εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή φράγματος σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής έφτιαξε στην πραγματικότητα μια στέρνα συλλογής ομβρίων υδάτων!

Το θέμα θα απασχολήσει αύριο την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γ. Τραγάκης (Ν.Δ.) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας έχουν αναλάβει να συσχετίσουν το παραγόμενο έργο των υπαρχουσών σε συνδυασμό με τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν. Για τον λόγο αυτό στη συνεδρίαση αναμένεται να παραστεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

Ο τελευταίος, όπως αναφέρει και στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών Μ. Παπαϊωάννου, θα κάνει μια πρώτη παρουσίαση του νέου νομοθετικού πλαισίου (νόμος και Π.Δ.) που ετοιμάζεται από το υπουργείο, ώστε να αλλάξει το σύστημα χρηματοδότησης και να στηρίζεται εφεξής σε τρεις αρχές. Πρώτη και βασική, η διαφάνεια ούτως ώστε να υπάρχουν εκθέσεις προόδου με άμεση δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο. Αρχή δεύτερη, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας ώστε να διασφαλίζεται και η συνέχεια λειτουργίας και τρίτη, η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στο εξωτερικό.*

Δείτε τους σχετικούς πίνακες στη δεξιά στήλη

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Σχετικά αρχεία
Πίνακας 1 - 229 KB
Πίνακας 2 - 109 KB
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται, η Αθήνα παραλύει
Διόδια
Διόδια: έρχεται μπαράζ αυξήσεων
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν οι «Δεν πληρώνω»
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις
ΟΣΕ
Κόβουν όλα τα διεθνή δρομολόγια
Απομακρύνουν εξοπλισμό του ΟΣΕ
ΟΠΑΠ
Αποστάσεις Γερουλάνου από τον ΟΠΑΠ για την επιχείρηση- φίμωτρο στον Τύπο
Χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ
600 ΜΚΟ ζουν στο ημίφως
Διαχείριση απορριμμάτων
Ο ΔΙ.ΑΣ. την «έκανε» από το Σούνιο, αλλεργικές αντιδράσεις παρουσιάζουν ραντισμένα βρέφη
Η Αριστερά στο πλευρό της Κερατέας
Εισαγωγή σκουπιδιών από Ιταλία
Τόνοι απορριμμάτων γέμισαν την Ανδρο
Υγεία
Ρεκόρ θυμάτων Η1Ν1
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απόδραση;
Εμπρησμοί
Ελληνική Αστυνομία
Προσαγωγές μέσω Ιταλίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διατροφή του γιου στον πατέρα
Πυροσβεστικό σώμα
Ανακοίνωση-«φωτιά» για πυρασφάλεια
Άλλες ειδήσεις
«Ιστορικό ζήτημα το Δίστομο»
Γιατροί-απεργοί σε απολογία
Κλειστό Τρίτη και Τετάρτη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Για τη «Φλόγα»
Ρακιντζής: έξω απ' τα δόντια μέχρι κεραίας