Έντυπη Έκδοση

Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα

Η «προσγείωση» στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον Γ. Παπανδρέου. Από τα χαμόγελα στο Λευκό Οίκο βρέθηκε να ακούει τον υπουργό Απασχόλησης Α. Λοβέρδο να απευθύνει δραματική έκκληση ότι αδυνατούσε να πληρώσει το δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ αν δεν ομαλοποιείτο η κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από τα σαλόνια του Λευκού Οίκου στα απεργιακά αλώνια της Ελλάδας γύρισε ο πρωθυπουργός. Από τα σαλόνια του Λευκού Οίκου στα απεργιακά αλώνια της Ελλάδας γύρισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έπεισε τους διεθνείς συνομιλητές του στο Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για τις επιλογές του, όμως ξέρει ότι η οριστική ετυμηγορία για το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προκύψει από την πορεία εφαρμογής των μέτρων.

Τα... μέτωπα

Οι δυσμενείς προβλέψεις για ύφεση που θα φθάσει ακόμη και στο 4% το 2010 (Ντόιτσε Μπανκ), η αύξηση της ανεργίας, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν και αναμένεται να αυξηθούν μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάνουν πολλούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης να εκφράζουν αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων. «Είναι πιθανό και το πολιτικό κόστος να εισπράξουμε και αποτέλεσμα να μην έχουμε», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Από την Ευρώπη αναμένεται πλέον η συγκεκριμενοποίηση κάποιων μέτρων ώστε να πέσουν τα spreads τον Απρίλιο και το Μάιο, όταν θα βγούμε για να δανειστούμε 22 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη είναι για αποκλιμάκωση, όχι όμως δραματική. Μεγαλύτερη αναμένεται μετά τον επιτυχή δανεισμό. Αυτό δεν θα βοηθήσει τα κρατικά ταμεία, θα βοηθήσει όμως τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να δανειστούν ευκολότερα και στη συνέχεια να δανείζουν με μεγαλύτερη άνεση.

Στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν, από τις εσωκομματικές αντιδράσεις, τις απεργίες και τις δημοσκοπήσεις, ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας δίχως να πειστούν οι πολίτες για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Δίχως να δοθεί προοπτική και χωρίς κάποιες «ενέσεις αισιοδοξίας». Το σημαντικότερο, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν «εδώ και τώρα» μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Γι' αυτό στο μέγαρο Μαξίμου συζητούν την εκπόνηση σχεδίου το οποίο θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1 Επιπλέον μέτρα για την ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι του Προγράμματος. Σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τρόποι ώστε η κυβέρνηση να λειτουργήσει περισσότερο επιτελικά. Επίσης, έχει δοθεί εντολή για αυστηρότητα και παραπομπή επίορκων κρατικών λειτουργών στον εισαγγελέα, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι «τα πράγματα αλλάζουν».

2 Κοινωνικά μέτρα. Θα επιχειρηθεί να αμβλυνθούν κάποιες επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας μέσω επεξεργασίας προτάσεων που θα αφορούν σε ρυθμίσεις (π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων) που δεν θα απαιτούν χρήματα αλλά θα βοηθήσουν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

3 Αναπτυξιακά μέτρα. Θα αφορούν την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα θα απλοποιηθούν σημαντικά οι διαδικασίες δημιουργίας επιχειρήσεων (one stop shop). Στόχος, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που θα αντικαταστήσουν εκείνες που καταργούνται στο Δημόσιο.

Επενδύσεις από... Κατάρ

4 Προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ηδη ανακοινώθηκε επένδυση από το Κατάρ που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, για την κατασκευή τερματικού σταθμού συμπιεσμένου αερίου, ο οποίος θα τροφοδοτεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, βόρεια του Αστακού, για εξαγωγή κυρίως στην Ιταλία. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ Αμπντουλαχμπίν Χαμάντ αλ Ατιγιάχ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται «σαφάρι» για την προσέλκυση κεφαλαίων και η υιοθέτηση μέτρων για την παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

«Ολα τα παραπάνω πάνε μαζί. Δεν γίνεται να πετύχουμε σε κάποια αν μείνουμε πίσω σε άλλα. Δεν θα βελτιωθούν τα δημοσιονομικά αν δεν έρθει ανάπτυξη. Δεν θα μειωθεί η ανεργία αν δεν γίνουν επενδύσεις», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας ότι το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.