Έντυπη Έκδοση

Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας

Από τους κόλπους των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα προέρχεται το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως δεν επιτεύχθηκε συναίνεση μεταξύ και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις που είχε ο πρόεδρος του eurogroup τις τελευταίες ημέρες έφεραν στην επιφάνεια αντιρρήσεις που φτάνουν στα όρια της άσκησης βέτο, από αρκετές χώρες (με πρώτες τη Βρετανία και την Πολωνία) για βοήθεια προς την Ελλάδα. Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε η «ομπρέλα σωτηρίας να έρθει από μια διακυβερνητική πρωτοβουλία των 16», αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι τελικές πινελιές αναμένεται να μπουν αύριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup. Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η βοήθεια θα έρθει με μορφή εγγυήσεων και δανείων και το ύψος της θα αποσαφηνιστεί αύριο. Ο ξένος τύπος κάνει λόγο για βοήθεια περίπου 25 δισ. ευρώ, «όμως το τελικό ποσό θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας», αναφέρει αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος. Η βοήθεια θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά από επίσημο αίτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Πηγές από το Λουξεμβούργο αναφέρουν στην «Κ.Ε.» ότι η βοήθεια «θα έχει δύο σκέλη, καθώς προωθείται και ο μηχανισμός έκδοσης του ευρω-ομολόγου, ο οποίος θεωρείται η πιο αξιόπιστη απάντηση στους κερδοσκόπους». Η προοπτική αυτή, όμως, απαιτεί περισσότερο χρόνο. Η συμμετοχή θα είναι και πάλι στο επίπεδο των 16, ανάλογα με τη συνεισφορά της κάθε χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ το επιτόκιο θα προκύπτει από το μέσο κόστος δανεισμού των 16 την ημέρα της έκδοσης.

Πέρα από το επίσημο σχέδιο, όμως, η αγορά επιμένει ότι υπάρχει και το ανεπίσημο, που φαίνεται πως οι ηγέτες της ευρωζώνης σιωπηρά αποδέχονται και η ελληνική κυβέρνηση το «σπρώχνει». Αφορά τις εν κρυπτώ αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και ιδιαίτερα από γαλλικές και γερμανικές. Η προοπτική αυτή βρίσκει πολλούς θιασώτες, καθώς «το ζητούμενο είναι να υποχωρήσουν τα σπρεντ χωρίς περαιτέρω θυσίες», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ολα θα κριθούν από το πώς θα οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης. Δηλαδή, με ποιους όρους θα συνοδεύεται και σε ποιες δεσμεύσεις θα αναγκαστεί να υποκύψει η Ελλάδα», συμπληρώνει η κυβερνητική πηγή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η βοήθεια χωρίζεται σε δύο σκέλη: την τραπεζική και την κρατική.

Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η επάρκεια της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να καλυφθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της άτυπης απόφασής της την περασμένη Πέμπτη να διευρύνει άτυπα τις γραμμές χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω της χρήσης καλυμμένων ομολόγων (τιτλοποιήσεις χρεογράφων υψηλής εξασφάλισης).

Το δεύτερο σκέλος είναι ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο. Η αντίδραση των αγορών στο σχέδιο που θα ανακοινωθεί αναμένεται να είναι ο καταλύτης για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, δηλαδή ή να ζητήσει επισήμως βοήθεια ή να κινηθεί μόνο αθόρυβα με τη στήριξη τραπεζών από άλλες χώρες-μέλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.