Έντυπη Έκδοση

Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού

Τον ρόλο του «θεματοφύλακα» του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, εντός του Κοινοβουλίου έχει επιφυλάξει δι' εαυτόν ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. Ο γερμανοτραφής εξηντάχρονος πρόεδρος του Κοινοβουλίου βρίσκεται κοντά και πιστός στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980.

Σε αντίθεση με προκατόχους του, ο Φ. Πετσάλνικος συμμετέχει στις πολιτικές διεργασίες και εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Σε αντίθεση με προκατόχους του, ο Φ. Πετσάλνικος συμμετέχει στις πολιτικές διεργασίες και εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Και οι όποιες παρεμβάσεις του έως τώρα, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, γίνονται σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει σχεδόν καθημερινή, τουλάχιστον τηλεφωνική, επικοινωνία (αν και κάποιες φορές έχουν εξαχθεί συμπεράσματα περί του αντιθέτου).

Ο Φ. Πετσάλνικος όμως το έχει δηλώσει και επιμένει: «Είμαι και βουλευτής, και αφουγκράζομαι τις αγωνίες των πολιτών. Επομένως δεν έχω δικαίωμα να σιωπώ. Θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τη γνώμη μου». Γεγονός είναι ότι η σαφής αυτή τοποθέτηση τον διαφοροποιεί από τους προκατόχους του, τουλάχιστον τον Α. Κακλαμάνη και τον Δ. Σιούφα.

Οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι της Βουλής δεν είχαν συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα. Αντιθέτως, ο σημερινός πρόεδρος μετέχει, κατά ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και σε συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόσφατη συμμετοχή του, για παράδειγμα, στις κομματικές συσκέψεις που κατέληξαν στο να μην καταργηθεί εντελώς ο 14ος μισθός δεν είναι κρυφή, αλλά μάλλον πρωτόγνωρη για τον θώκο που κατέχει. Πρωτόγνωρη, για τον ίδιο λόγο, ήταν και η δημόσια αντίθεσή του στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα παλαιά Ι.Χ.

Κορυφαίο παράδειγμα των έως τώρα παρεμβάσεων Πετσάλνικου ήταν η αποσόβηση της εσωκομματικής κρίσης, μετά την επίθεση Παπουτσή κατά Σαχινίδη στο Κοινοβούλιο. Παρ' ότι το περιβάλλον του υφυπουργού διαψεύδει τα περί προθέσεως παραίτησής του, εγκυρότατες πηγές αναφέρουν ότι ήταν ο πρόεδρος της Βουλής που τον μετέπεισε. Ο ίδιος παρενέβη και στον Χρ. Παπουτσή, από τις κινήσεις του οποίου πάντως είναι μάλλον ενοχλημένος.

Και ναι μεν το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο Φ. Πετσάλνικος όμως, όπως λέγεται από το περιβάλλον του, δεν θα κρατήσει ούτε στην περίπτωση αυτή το στόμα του κλειστό. Και η άποψή του, λένε οι ίδιες πηγές, είναι πως, στην παρούσα συγκυρία, η εσωκομματική κατανομή ρόλων στο ΠΑΣΟΚ καλό είναι να παραμείνει ως έχει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.