Έντυπη Έκδοση

Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ

Είχε δίκιο ο πρωθυπουργός όταν επέμενε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από τη Γερμανία. Ελα όμως που φαίνεται ότι ζητάει η Γερμανία από την Ελλάδα, αφού η Αθήνα αποφάσισε να πληρώσει περί το 1,35 δισ. ευρώ για παλιές και νέες παραγγελίες υποβρυχίων.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο εξοπλιστικός χορός ανοίγει από το Βερολίνο, μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ. Την περασμένη Πέμπτη, ακριβώς την ημέρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν στους δρόμους, στο υπουργείο Αμυνας κορυφώνονταν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το πρώτο ντιλ της κυβέρνησης στα όπλα. Οι πολύωρες διαδικασίες, μάλιστα, συνεχίζονταν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα! Τι αποφασίστηκε;

*Να παραληφθεί το υποβρύχιο «Παπανικολής» «που γέρνει». Η αρχική σκέψη να πουληθεί σε άλλη χώρα κρίθηκε τελικώς ασύμφορη, καθώς κοστολογείται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Θα ενταχθεί, λοιπόν, στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, με το Πεντάγωνο να συνεχίζει να τρέφει ευσεβείς πόθους περί πώλησής του σε καλύτερη τιμή (γύρω στα 350 εκατ.).

*Παραλαμβάνονται και τα άλλα τρία υποβρύχια της ίδιας παραγγελίας. Η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει το υπόλοιπο των 460 εκατ. ευρώ από τα 1,84 δισ. του προγράμματος.

*Αποφασίστηκε η ναυπήγηση άλλων δύο υποβρυχίων, του ίδιου τύπου, αντί ενός δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ακυρώνεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δύο από τα τρία παλαιά (τύπου 209) υποβρύχια.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τον ισχυρό άνδρα της Abu Badi Marine, Ισκ. Σάφα και τον εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Χ. Ατζποντίεν. Σε χρόνο ρεκόρ συνεδρίασαν οι ναύαρχοι, οι στρατηγοί και το Συμβούλιο Αμυνας υπό τον Ευ. Βενιζέλο. Απομένει μόνο το ΚΥΣΕΑ για να επισημοποιήσει τις αποφάσεις.

Από το περιβάλλον του υπουργού ισχυρίζονται ότι πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία. Το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει 2,33 δισ. ευρώ από τα 2,85 δισ. ευρώ της αρχικής συμφωνίας. Ο συμψηφισμός βγάζει ένα επιπλέον κόστος άνω των 500 εκατ. Συνολικά το Δημόσιο θα πληρώσει περί το 1,35 δισ. ευρώ τα επόμενα εννέα χρόνια.

Αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με το πρόστιμο 300 εκατ. της Ε.Ε. για παράνομη κρατική ενίσχυση στα ναυπηγεία και αν τη συμφωνία συνοδεύουν και άλλα προγράμματα, που κάποια στιγμή θα «αναδυθούν» στην επιφάνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.